Υπάρχουν ταινίες που προσελκύουν ελάχιστο κόσμο έχοντας τον χαρακτήρα «μη-εμπορικές», άλλες φέρνουν ένα συγκεκριμένο είδος κοινού με ειδικά χαρακτηριστικά και υπάρχουν και εκείνες οι ταινίες που απλά κι αόριστα γεμίζουν τους κινηματογράφους από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Μιας και το… σωτήριον έτος 2017 αποτελεί παρελθόν, βρήκα την ευκαιρία να δούμε τις 10 πιο δημοφιλείς ταινίες, με αποκλειστικό γνώμονα τα κέρδη που παρουσίασαν παγκοσμίως. Η λίστα αφορά ταινίες που βγήκαν στις αίθουσες έστω και την τελευταία μέρα του περσινού έτους, τα νούμερα αντιστοιχούν σε εκατομμύρια δολάρια και το budget τους είναι αυτό που δηλώθηκε από τις ίδιες τις εταιρίες παραγωγής τους.

 

Ταινία Έσοδα Διανομής Budget Παραγωγής Ημέρες Προβολής Studio
1 Beauty and the Beast $1.263 $160 119 Buena Vista (Disney)
2 The Fate of the Furious $1.236 $250 119 Universal
3 Star Wars: The Last Jedi* $1.215 ?? 25 Buena Vista (Disney)
4 Despicable Me 3 $1.033 $80 175 Universal
5 Spider-Man: Homecoming $880 $175 147 Sony/Columbia
6 Wolf Warrior 2 $870 $30 84 H Collective
7 Guardians of the Galaxy Vol. 2 $863 $200 140 Buena Vista (Disney)
8 Thor: Ragnarok* $850 $170 67 Buena Vista (Disney)
9 Wonder Woman $821 $149 161 Warner Bros.
10 Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales $794 $230 119 Buena Vista (Disney)

*παίζει ακόμα στους κινηματογράφους

 

 

Ο παράγοντας οικογένεια

 

Προφανώς κάθε χρόνο οι λεγόμενες «ταινίες για όλη την οικογένεια» φέρνουν εγγυημένα έσοδα στις εταιρίες παραγωγής. Ειδικά όταν πρόκειται για το «σίγουρο» κοινό ενός sequel παλαιότερων animation επιτυχιών (όπως το Despicable Me 3), ή ενός remake κλασικού (και υπέροχου) musical της Disney (Beauty and the Beast). Η τελευταία μάλιστα μεγάλη επιτυχία μεταφοράς κινουμένων σχεδίων σε live-action ταινία θα έχει κι άλλες συνέχειες, με την αγαπημένη Disney να έχει στα σκαριά τα Aladdin (έχει ήδη ανακοινωθεί το casting), Mulan & Lion King.

Το Beauty and the Beast λοιπόν έκλεισε στην πρώτη θέση των εισπράξεων παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια σε «εγχώρια» Αμερικανική αγορά (40% επί του συνόλου) και παγκόσμια, μπαίνοντας ταυτόχρονα στο top-10 εισπράξεων όλων των εποχών (πρώτο παραμένει το Avatar με 2,7 δις!).

 

Ο παράγοντας superhero/fantasy

 

Αν βαρέθηκες ταινίες βασισμένες σε comics ή την λεγόμενη pop κουλτούρα, τότε σε πληροφορώ (κάτι που ήδη ξέρεις) πως ζεις σε λάθος κινηματογραφική εποχή. Οι μεμονωμένες ταινίες με ήρωες των Marvel/DC έρχονται υπό την αιγίδα κινηματογραφικού σύμπαντος (ταινίες-επεισόδια με αλληλένδετη σεναριακή δομή μεταξύ τους) και φέρνουν κόσμο και κοσμάκη στις σκοτεινές αίθουσες, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον μία πενταετία (βάσει ανακοινώσεων).

Την πετυχημένη συνταγή προφανώς και επιλέγει να φέρει η Disney στον κόσμο του Star Wars, επιχειρώντας να βγάζει μία ταινία το χρόνο από τον γαλαξία που βρίσκεται πολύ, πολύ μακριά από εδώ (τα έσοδα στον πίνακα αναφέρονται μέχρι την ημέρα δημοσίευσης αυτού του άρθρου, το επόμενο διάστημα προβολών προφανώς και θα φέρει την ταινία στην πρώτη θέση).

 

Ο παράγοντας Κινέζος

 

Πες την αλήθεια, έπιασες πολλές φορές τον εαυτό σου να χλευάζει τον Vin Diesel και το γεγονός ότι «δεν βαρέθηκε να βγάζει τις ίδιες ταινίες». Η απάντηση είναι στα ταμεία, τα οποία έχουν κουραστεί να μετράνε λεφτά! Κι αν δεν πιστεύεις στο Αμερικάνικο και Ευρωπαϊκό κοινό, τότε η δύναμη της Ασίας θα σε πείσει (έχει ήδη πείσει τις εταιρίες παραγωγής).

Η έβδομη συνέχεια της σειράς ταινιών Fast & Furious μπορεί στην Αμερική να έβγαλε ίσα ίσα τα έξοδα παραγωγής της (κόστισε 250 εκατ. και τα έσοδα ήταν 226), όμως στην παγκόσμια αγορά (κυρίως αυτήν της Κίνας) γέμισε το σακούλι των εισπράξεων με 1 δις δολάρια (82% του συνόλου), σκαρφαλώνοντας στην δεύτερη θέση του παραπάνω πίνακα. Η παρουσία του Wolf Warrior 2 από την άλλη, δεν χωράει οποιοδήποτε επιπλέον σχόλιο (850 εκατομμύρια εισπράξεις στην Κίνα).