Οι 10 καλύτερες ταινίες σύμφωνα με το IMDb

To IMDB (Internet Movie Database) είναι μία διαδικτυακή βάση δεδομένων με πληροφορίες για ηθοποιούς, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, παρουσιαστές της τηλεόρασης, video games και συντελεστές παραγωγής ταινιών ή προγραμμάτων και είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική βάση δεδομένων στο Internet από το 1990! Φέτος σβήνει 25 κεράκια στη τούρτα γενεθλίων του και ετοίμασα ένα αφιέρωμα στις 10 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών λειτουργίας του.

Η επιλογή τους έγινε φυσικά με βάση το σύστημα βαθμολογία του site (χιλιάδες ψήφοι αναγνωστών για κάθε ταινία) και σας τα παρουσιάζω με αντίστροφη μέτρηση, συνοδευόμενη από ένα μικρό δικό μου σχόλιο.

Για τις καλύτερες ταινίες του 2017 (μέχρι στιγμής) βρες εδώ τη λίστα του Γιώργου Καραλιά!

 

10. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

lotr-2-afieroma

 Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Οι δύο πύργοι (2002) on IMDb

Εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι, στη παρούσα λίστα βρίσκονται και οι 3 ταινίες του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, έτσι είναι κάπως ανούσιο να γράψω 3 φορές πάνω κάτω τα ίδια. Η τριλογία γυρίστηκε ολόκληρη μονομιάς και έτσι στα μάτια μου φαντάζει σαν μία, που απλά “έσπασε” για λόγους κινηματογραφικούς (και εισπρακτικούς βεβαίως βεβαίως). Το έργο του Peter Jackson αποτελεί ορόσημο για το σινεμά στην κατηγορία του Φανταστικού και ίσως σε βάθος χρόνου πάρει τον τίτλο της καλύτερης τριλογίας όλων των εποχών. Η δεύτερη συνέχεια (“Οι δύο πύργοι”) έχει χαρακτηριστεί ως η πιο “αδύναμη” σεναριακά κάτι που καταρρίπτεται βλέποντας το Extended Cut που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την έξοδό της στις αίθουσες!

My Verdict: The fellowship is broken.

 

 

9. Goodfellas (1990)

goodfellas-afieroma

 Τα καλά παιδιά
(1990) on IMDb

Ο Martin Scorsese προβάλει τον συναρπαστικό, μυστηριώδη και βίαιο υπόκοσμο της Νέας Υόρκης από το 1955 έως το 1980. Πρόσθεσε και τον Robert De Niro σε ρόλο πρωταγωνιστή και δεν νομίζω να θέλεις κάτι περισσότερο για να καταλάβεις γιατί “Τα καλά παιδιά” βρίσκονται σ’ αυτή τη λίστα…

My Verdict: Στη Μαφία λέμε ναι, στον Scorsese λέμε ναι.

 

8. Interstellar (2014)

interstellar-afieroma

 Interstellar
(2014) on IMDb

Δείτε την, γιατί θα γεμίσει κάθε σας προσδοκία. Δείτε την, γιατί ο Christopher Nolan και οι δημιουργίες του είναι το σύγχρονο σινεμά. Δείτε την, γιατί οι σκηνές του φιλμ θα μείνουν αποτυπωμένες στην κινηματογραφική σας μνήμη. Ξαναδείτε την, για να νιώσετε το υπέροχο score του Hans Zimmer. Ξαναδείτε την, για να καταλάβετε πως ένα σενάριο ταινίας γεννά την ανάγκη για συζήτηση και αναζήτηση της γνώσης. Ξαναδείτε την, για να ευχαριστηθείτε ξανά ένα αυθεντικό Sci-Fi. Ξαναδείτε την, γιατί είναι η καλύτερη ταινία του 2014! *Από την κριτική μου εδώ στο filmakias.gr

My Verdict: H απόλυτη ταινία Επιστημονικής Φαντασίας.

 

7. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

lotr-1-afieroma

 Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού
(2001) on IMDb

Από τις πρώτες κιόλας σκηνές, ακόμα κι ένας άσχετος καταλαβαίνει ότι ξεκινά μια επική περιπέτεια φαντασίας, βασισμένη στο πρωτοποριακό για την εποχή (και αλληγορικό) μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien, ντυμένο με ένα από τα καλύτερα original score – theme που έχουν γραφτεί ποτέ για ταινία.

My Verdict: One ring to rule them all, One ring to find them, One ring to bring them all and in the darkness bind them

 

6. Inception (2010)

inception-afieroma

 Inception
(2010) on IMDb

Τα λόγια είναι περιττά για ένα αριστούργημα όπως αυτό. Το πρότζεκτ βρισκόταν στο μυαλό του Christopher Nolan για πολλά χρόνια, όμως έγινε πραγματικότητα αμέσως μετά τα διαπιστευτήριά του (και τα κέρδη) στην τριλογία του Batman. Σκηνοθεσία με το λιγότερο δυνατό CGI (τα Behind Scenes προβάλλονται σε σεμινάρια), μουσικάρα από τον μεγάλο Hans Zimmer, μοντάζ για… κινηματογραφικό αυνανισμό και μια πλειάδα αστέρων (ανερχόμενων και μη) που καθηλώνουν μέσα από τις cool οδηγίες του Nolan. Το φιλμ ήταν το αγαπημένο μου μέχρι ο δημιουργός του να μας δώσει ένα ακόμα, 4 χρόνια μετά (βλέπε 8ο στη λίστα αυτή).

My Verdict: Αν δεν το είδατε στο σινεμά, τότε συγγνώμη αλλά χάσατε μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.
Bonus: Η ιδέα του σεναρίου βασίστηκε σε ένα επεισόδιο του Batman: The Animated Series (ψαχτείτε).

 

 

5. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

lotr-3-afieroma

 Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά
(2003) on IMDb

“Η επιστροφή του βασιλιά” δίνει το ανάλογο closure στην ιστορία της Μέσης Γης και είναι το “επεισόδιο” που ουσιαστικά εισέπραξε την μεγαλύτερη αναγνώριση στο σύνολο του δημιουργήματος. Σάρωσε τα βραβεία με Όσκαρ “Καλύτερης Ταινίας”, “Σκηνοθεσίας”, “Διασκευασμένου Σεναρίου”, “Μοντάζ”, “Μουσικής” κι άλλα 6, ενώ εισπρακτικά έγινε η 7η μεγαλύτερη επιτυχία όλων των εποχών μέχρι σήμερα (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια).

My Verdict: Power can be held in the smallest of things…

 

4. Schindler’s List (1993)

shidlers-list-afieroma

 Η λίστα του Σίντλερ
(1993) on IMDb

Σκληρό, πολεμικό βιογραφικό δράμα για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, γύρω από έναν Γερμανό επιχειρηματία που έσωσε χιλιάδες ζωές Εβραίων. “Η λίστα του Σίντλερ” είναι ένα must για κάθε σινεφίλ και μία ταινία που κέρδισε κοινό και κριτικούς με 4 Oscar. Η πιο ουσιαστική δουλειά στην καριέρα του Steven Spielberg, αξιομνημόνευτη φωτογραφία και μοναδικό cast όπως Liam Neeson, Ben Kingsley & Ralph Fiennes.

My Verdict: Whoever saves one life, saves the world entire.

 

3. Fight Club (1999)

fight-club-afieroma

 Fight Club
(1999) on IMDb

You do not talk about Fight Club! Βασισμένο στην εξαιρετική “αναρχική” νουβέλα του Chuck Palahniuk, το καλύτερο (κατά τη γνώμη μου) έργο του David Fincher με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt & Edward Norton στα καλύτερά τους. Ακόμα με θυμάμαι να βγαίνω από τη σκοτεινή αίθουσα, περπατώντας στο δρόμο και σκεπτόμενος έναν ιδανικό alter ego τρόπο ζωής που δεν είχα τα κότσια να κάνω.

My Verdict: Το μυαλό σου δουλεύει με αναρχία και δεν το ξέρεις!

 

2. The Dark Knight (2008)

dark-knight-afieroma

 Ο σκοτεινός ιππότης
(2008) on IMDb

Ο “Σκοτεινός Ιππότης” του Christopher Nolan είναι η δεύτερη συνέχεια τις τριλογίας του Batman που έκανε τον Βρετανό διάσημο στο ευρύ κοινό. Αποτελεί σίγουρα ορόσημο στη καριέρα του καθώς αξιοποίησε ένα εξαιρετικά μεγάλο μπάτζετ (185 εκατ. δολάρια) δημιουργώντας ένα αρτιστικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί ταυτόχρονα τόσο τους οπαδούς την νυχτερίδας όσο και τους αμύητους κομικάδες. Ιστορική (και τελευταία δυστυχώς) η ερμηνεία του Heath Ledger στο ρόλο του Joker, προστιθέμενη στη dream team των Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman & Morgan Freeman που βρίσκονται και στις τρεις ταινίες.

My Verdict: το 3ο φιλμ (και όχι αυτό) είναι το καλύτερο της σειράς με διαφορά στήθους.

 

1. The Shawshank Redemption (1994)

Shawshank-Redemption-afieroma

 Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ
(1994) on IMDb

Η ταινία του Frank Darabont με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο “Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ” (ίσως το μεγαλύτερο spoiler σε ταινία όλων των εποχών) είναι εδώ και χρόνια στη κορυφή της λίστας του imdb. Η ταινία αποτελεί σίγουρα την μεγαλύτερη έκπληξη της κατάταξης καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται σε λίστες “αγαπημένων ταινιών” αρκετών σινεφίλ. Το δυνατό σενάριο εξιλέωσης, σε συνάρτηση με τις συναρπαστικές ερμηνείες των Morgan Freeman & Tim Robbins την κατατάσσουν ως μία από τις καλύτερες δραματικές ταινίες (αν όχι η καλύτερη) όλων των εποχών. Το φιλμ που κόστισε μόνο 25 εκατ. δολάρια, προτάθηκε εκτός των άλλων, για όσκαρ καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου, φωτογραφίας και Α΄ ανδρικού ρόλου χωρίς όμως να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο.

My Verdict: Αν αισθάνεσαι αδικημένος για κάτι που σου έκαναν, αυτές είναι οι 2 ώρες που θα σου δώσουν την έμπνευση που χρειάζεσαι.