The Fate of the Furious (2017)

Poster

Μετά τον γάμο του Dom και της Letty και την αποχώρηση από την ενεργό δράση του Brain και της Μία, η παρέα προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Όταν, όμως, η Cipher, μια μυστηριώδης γυναίκα, σαγηνεύει τον Dom και τον παρασύρει στον κόσμο του εγκλήματος, εκείνος προδίδει τα κοντινά του πρόσωπα, η οικογένεια διαλύεται και η ομάδα (με επικεφαλής τον Hobbs που για χάρη του Dom πέρασε στην παρανομία) μπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Κυρίες και κύριοι πάρτε κλειδιά, βάλτε βενζίνη, μουσική στο player και κατεβάστε το παράθυρο. Συμπλέκτη πατημένο, κουμπώστε πρώτη και φύγαμε. Η συγκεκριμένη ταινία δεν θέλει συστάσεις μιας και είναι η όγδοη κατά σειρά από το διάσημο franchise, οι Μαχητές των Δρόμων στην ελληνιστή, ενώ παγκοσμίως γνωστό ως Fast and the Furious. Εδώ όμως θα αλλάξει λίγο η διάσημη ονομασία και στην θέση του γρήγορου (Fast), έχουμε την λέξη μοίρα (Fate).

Σίγουρα απευθύνομαι σε όσους έχουν δει όλες τις ταινίες, μιας και θα φάνταζε παράλογο να δει κάποιος κατευθείαν την όγδοη ταινία, χωρίς να έχει δει καμία από τις προηγούμενες. Άρα δεν χάνω χρόνο για να εξηγήσω το τι και ποιος. Θα μπω με κουμπωμένη δευτέρα στον αγώνα (χιουμοράκι).

Η ταινία μας ταξιδεύει για αρχή στην όμορφη και ζεστή Havana και εκεί με το καλημέρα σας, γίνεται η πιο ωραία έναρξη. Μαγκιά, κόντρα και αυτοκίνητα. Ο Dom λοιπόν μας βάζει στο κλίμα, με τα κόλπα του. Σταδιακά ταξιδεύουμε σε New York και Iceland, όπου και ολοκληρώνεται η αποστολή των ομάδων. Σας μπέρδεψα; Όχι, οι ομάδες χωρίστηκαν και αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Η διάσημη έκφραση λοιπόν που χαρακτήριζε ως τώρα την παρέα, άλλαξε. Εκεί που είχαμε το “Ένας για όλους και όλοι για έναν” έγινε το “Ένας εναντίον όλων και όλοι για έναν”.

Για να μην μακρηγορώ και σας κουράσω, θα τα πω όσο πιο συνοπτικά γίνεται, μιας και η ταινία είναι 2 ½ ώρες περίπου. Δεν θα ξεχωρίσεις κάτι άλλο μέσα στην ταινία από την υπερβολή, το ψέμα και το αδιανόητο του πράγματος. Ώπα – ώπα, μη βαράτε οι φανατικοί του είδους. Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου θα πω ότι είναι λογικό, εφόσον υπάρχει μια προϊστορία και ξέρουμε σε τι ταινία πάμε, όλα τα περιμένουμε και δεν έχουμε πρόβλημα.

Εντάξει λοιπόν θα συμφωνήσω σε αυτό το σκεπτικό. Αντικειμενικά όμως η ταινία με τα θέματα τα οποία εμπλέκεται, θα μπορούσε να έχει στο σύνολο της τρεις ταινίες που να κάνουν αίσθηση. Τρεις πολύ καλές περιπέτειες με πιασάρικο θέμα. Όμως όχι, διάλεξαν να τα βάλουν όλα μαζί. Το Nos έχει την τιμητική του, ένα εκπληκτικό Burn Out, με εμφάνιση χταποδιού μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, ανταλλακτικά από διάσημο αναψυκτικό δίνουν τον αέρα της πατέντας, γινόμαστε θεατές του πανέμορφου Skyline GTR που οδηγούσε ο αδικοχαμένος Paul Walker, άρματα μάχης και ελικόπτερα. Στο τέλος δε, έχουμε το πιο εξωπραγματικό “μεταφορικό μέσο” του στρατού που απογειώνει την κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η πινελιά του “χακαρίσματος” και τονισμένη αρκετά η αιώνια διαμάχη μεταξύ USA και Russia. Αν περιμένεις να δεις μόνο αγώνες δρόμου, τότε μείνε στην ατάκα που ειπώθηκε στην έναρξη της ταινίας και υποσχέθηκα πως θα την μοιραστώ μαζί σας .

“Ότι δείξει από δω και πέρα, είναι περιττό”.

Αλλά που; Δεν έγινε έτσι. Εννοείται πως έχει μέσα πολύ ψεματούρα, υπερβολές και αδιανόητα πράγματα που αψηφούν ακόμα και τους θεμελιώδης νόμους της φυσικής. Σε κάνει να θες να σπάσεις την οθόνη, να βγεις απ’ τα ρούχα σου και να πας να βρεις αυτόν που το’ γράψε και να του σπάσεις τα μούτρα. Αν όμως γουστάρεις τον πανικό, τον κακό χαμό είναι μια ταινία που θα την ευχαριστηθείς.

Δυνατό μήνυμα και σ ‘αυτή την ταινία είναι ο δεσμός της οικογένειας και της φιλίας. Έχουμε καινούργιο μέλος που η παρουσία του, έφερε τα πάνω κάτω και το άκουσμα του ονόματος του, που ήταν τόσο αναμενόμενο. Πριν χρόνια είχα πει σε κάτι φιλαράκια, πως αφού πάνε σε διάφορες τοποθεσίες, να έρθουν και στην Ελλάδα. Έχουμε ράλι Ακρόπολις, μαγευτικά τοπία και βουνά καλύτερα από το Tokio Drift. Στο τέλος λοιπόν, αναφέρανε την Αθήνα. Λέτε ;;;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Υπερπαραγωγή καταστροφών και ασύλληπτων καταστάσεων, μας προσφέρει ο σκηνοθέτης μας F. Gary Gray (Set it off – Italian Job), ο οποίος έκανε πραγματικά μια πολύ καλή δουλειά. Ωραίες μεταφορές στις χώρες που επισκέφθηκαν, πλάνα στους κινητήρες και στις πιο απαραίτητες στιγμές όπου χρειαζόταν. Έχω την εντύπωση πως ήταν ο μόνος που άξιζε μέσα στον όλο πανικό.

Το σενάριο ήταν απ’ τα χεράκια του Chris Morgan, όπου βεβαίως πάτησε επάνω στους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει ο Gary Scott Thompson. Δεν θα σχολιάσω καν την ανύπαρκτη ερμηνεία του Dom (Vin Diesel), ούτε τον Tyrese Gibson (Roman) που φωνάζοντας όλη την ώρα νομίζει πως ερμηνεύει σωστά και μας διασκεδάζει. Αυτό το έκανε μόνο στην δεύτερη ταινία, και από τότε δεν μας συγκινεί ιδιαίτερα. Η Letty κρατά τον ίδιο χαρακτήρα, ο Ludacris (Tej Parker) δεν έχει και πολλές ατάκες. Σίγουρα όσοι βλέπετε Game of Thrones, θα ξεχωρίσατε την γοητευτική Nathalie Emmanuel (Ramsey) που βέβαια ήταν και στην προηγούμενη ταινία. Θα μείνω στους ηθοποιούς που γνωρίσαμε από το Game of Thrones, μιας και έχουμε ακόμα έναν. Τον Kristofer Hivju (Rhodes) που είναι με τους αντιπάλους. Ενημερωτικά ο Scott Eastwood (Little Nobody), μπήκε στην παρέα προς αντικατάσταση του Paul Walker, μιας και ήταν πολύ καλοί φίλοι στην πραγματική ζωή. Έχουμε στην συνέχεια την βοήθεια του Luke Evans (Owen), αδερφός του Jason Statham (Deckard). Στην περίπτωση του Deckard, όπως και του Hobbs (Dwayne Johnson), τα λόγια είναι ανύπαρκτα. Εφέ, εφέ και πάλι εφέ, του τύπου δείτε με τι καλά που πλακώνομαι στο ξύλο. Να χαρεί και λίγο ο γυμναστής μου που με έκανε έτσι τούμπανο. Ασχολίαστοι και οι δυο.

Αν και οι κυρίες προηγούνται, άφησα την σαγηνευτική Charlize Theron (Cipher), για το τέλος. Αυτή μάλιστα! Αρκετά καλή στην ερμηνεία της, εννοούσε αυτό που έκανε, μετέφερε ακριβώς αυτό που έπρεπε στον θεατή. Μας έκανε να θέλουμε να την σπάσουμε στο ξύλο. Δεν πούλησε την εικόνα της όμορφης και θελκτικής παρουσίας. Εντάξει σίγουρα έλεγες μέσα σου “πανέμορφη είναι η άτιμη”, αλλά έβγαλε στον χαρακτήρα που υποδυόταν αυτό που έπρεπε.

Μουσική είχαμε, ώρες ώρες πολύ καλή, άλλες φορές ήταν κρυμμένη. Πάντως ήταν ταιριαστή και υποστηρικτική.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν είσαι άνδρας: Γιατί έχεις δει όλες τις υπόλοιπες ταινίες. Γιατί έχει μέσα πολύ ξύλο, αμάξια, καταστροφές και δεν έχει πολλά λόγια για να κουράζεσαι στην υπόθεση. Γιατί σ’αρέσει ο Vin Disel, o Jason Statham και ο Dwayne Johnson. Δεν σου αρέσουν σαν υποκριτικά ταλέντα, αλλά θες να τσεκάρεις σώμα και διάπλαση. Τέλος για να χαλβαδιάσεις την Charlize Theron, που περιέργως αυτή είναι το μοναδικό καλό ταλέντο εκεί μέσα.

Αν είσαι γυναίκα: Γιατί σ’ αρέσει να βλέπεις ταινίες με το αγόρι σου, που τα κρητίρια του για την ταινία, είναι όλα τα παραπάνω. Γιατί θες να χαλβαδιάσεις, τον Jason Statham τον Vin Disel και τον Dwayne Johnson, για τα κορμιά τους. Γιατί θες να τσεκάρεις τι λένε οι άνδρες της παρέας για την Charlize Theron. Αμάξια, κόντρες και λοιπά σε αφήνουν παγερά αδιάφορη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
4.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating1 Vote
10
5.4
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Μαχητές των Δρόμων 8

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

12 Απριλίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

13 Απριλίου 2017

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

136 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$250.000.000