Τι είδαμε στο TIFF63 – Μέρος 3ο

Φαντάσματα της Επανάστασης

Μια ταινία του Θάνου Αναστόπουλου που εξελίσσεται στην πόλη της Τεργέστης στην Ιταλία, που διαμένει κιόλας ο σκηνοθέτης εδώ και 15 χρόνια.

Στην υπόθεση παρατηρούμε την καθημερινότητα στο σήμερα της Τεργέστης με έναν Έλληνα σκηνοθέτη να προσπαθεί να κινηματογραφήσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Ρήγα Φεραίο.

Όλα μπλέκονται, όμως, όταν ατυχείς εργασίες στο νεκροταφείο, δίνουν πάτημα στα Φαντάσματα να ξεκινήσουν να κάνουν βόλτες στο κέντρο της πόλης και να θυμούνται τις ζωές τους τον 18ο αιώνα.

Ένα από τα Φαντάσματα, ο Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος υποδύεται έναν ευγενή της περιόδου με το “ανάκτορό” του, που δεν αφήνει με τίποτα να αλλάξει ιδιοκτήτη, κλέβει τις εντυπώσεις, μαζί με την πανέμορφη και λιγομίλητη Πηνελόπη Τσιλίκα.

Στην πορεία της ταινίας χάνεσαι στο παρόν, στο παρελθόν και μπλέκονται με υποδειγματική σκηνοθεσία και φωτογραφία οι υποθέσεις.

Μια ευχάριστη ταινία και χωρίς τρομακτικά Φαντάσματα, ίσα ίσα ανθρώπινα, γοητευτικά και γεμάτα ιστορία!

7.5/10

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.filmfestival.gr/el/movie-tiff/movie/14627

 

Αισθάνομαι Ζωντανός

Η ταινία είναι διασκευή μιας κλασικής ταινίας του Ακίρα Κουροσάβα Ο καταδικασμένος (1952), όπου ο κ. Γουίλιαμς (Bill Nighy) υποδύεται τον υπεύθυνο στο τμήμα για τα δημόσια έργα στο Λονδίνο και σύντομα θα μάθει ότι τον απομένουν 6 μήνες ζωής.

Ο Bill Nighy καταφέρνει να νιώσεις πολύ έντονα τον χαρακτήρα του με μια άριστη ηθοποιία πραγματικά. Σε κερδίζει με τα πολύ κοντινά του πλάνα και με κάθε του λέξη.

Δίνει την ευκαιρία στον εαυτό του να αλλάξει, έστω και στο τέλος, το στυλ του, τις προτεραιότητες του και να ενδιαφερθεί για το συνάνθρωπό του και περισσότερο για μια γλυκύτατη συνάδελφο του (Aimee Lou Wood) και τη δημιουργία ενός πάρκου.

Δεν μπορώ να σκεφτώ λόγο να μη θέλεις να γνωρίσεις αυτόν τον χαρακτήρα μέσα από τον καταπληκτικό Bill Nighy, όπως και την αύρα της Αγγλίας της δεκαετίας του ‘50!

8/10

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.filmfestival.gr/el/movie-tiff/movie/14662

 

Καθαρτήριο

Η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου θίγει πολλές δύσκολες ιστορίες της σύγχρονης Ελλάδας, οι οποίες όλες συνδέονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους.

7 ιστορίες, πολλοί και ιδιαίτεροι χαρακτήρες, και σίγουρα πολύ δυνατοί.

Έχεις την ευκαιρία μέσα από την ταινία αυτή, να αγγίξεις συναισθήματα και ιστορίες, που αποφεύγεις να κατανοήσεις ή εύχεσαι να μείνουν μακριά από τον περίγυρο σου.

Φανατισμός για τη θρησκεία σε υπέρμετρο βαθμό, άνοια και παράνοια σε δυο χαρακτήρες, ίσως το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας, εκπόρνευση και λάθη πατέρα, υπάλληλοι σε νοσοκομείο που έχουν τη δύναμη της ζωής και του θανάτου, ζευγάρι αποξενωμένο που ξέρει πλέον μόνο χωριστά να νιώθει σεξουαλικές απολαύσεις, αναρχισμός – κολλέγια και μητέρα, καρκίνος και ευθανασία.

Έχεις ευκαιρία να νιώσεις δύσκολους ήρωες και δύσκολες ιστορίες. Είσαι έτοιμος;

6.5/10

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.filmfestival.gr/el/movie-tiff/movie/14548