Cocaine Bear (2023)

Poster

Εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της πτώσης ενός αεροπλάνου που μετέφερε ναρκωτικά το 1985, την χαμένη κοκαΐνη και την μαύρη αρκούδα που την έφαγε, αυτή η άγρια μαύρη κωμωδία βρίσκει μια ιδιόρρυθμη ομάδα αστυνομικών, εγκληματιών, τουριστών και εφήβων μαζεμένους σε ένα δάσος στην Τζόρτζια, όπου ένα θηρίο 500 κιλών κατάπιε μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης και βγήκε στο κυνήγι για περισσότερη κοκαΐνη …και αίμα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η έννοια του “Cult” στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια έχει επαναπροσδιοριστεί, πολλές φορές μια ταινία αποκτά τέτοιο status, με μια exploitation διάσταση, ένα αδιάφορο σενάριο και μια εφιαλτική αισθητική, πήχτρα στον ήχο και την βαριά ατμόσφαιρα.

Η Elizabeth Banks μετά το παραλήρημα ανεντιμότητας για τους γυναικείους αγγέλους του Τσάρλι, παίρνει την απόφαση να φτιάξει μια απενοχοποιημένη ταινία, που δεν φαντάζεται την ύπαρξη των φρένων, τρέχει, τρέχει και ξανατρέχει, να γλιτώσει από χτίσιμο χαρακτήρων, πλοκή, κίνητρα. Απαλλαγμένη από πολιτικές ορθότητες θέλει να αντιγράψει το ύφος του Panos Cosmatοs απ’ το “Mandy”, να αγκαλιάσει το grindhouse, να αφήσει πίσω της κάθε έννοια δομής και σωστής οπτικής αφήγησης, απλά να ελευθερώσει την εικόνα να μιλήσει από μόνη της. Δυστυχώς η ταινία αποτυγχάνει σε κάθε επίπεδο, δεν υπάρχει τίποτα το αξιοσημείωτο. Μπαίνοντας στην αίθουσα πιστεύεις ότι θα δεις κάτι τόσο κακό που καταντάει καλό, που διασκεδάζεις με το πόσο κακό είναι, γουστάρεις να δεις τη κρύβεται πίσω από αυτό το έκτρωμα, (βλ. “The Room), να το αγαπήσεις στην ολότητα του, να μαζευτείς με την παρέα μετά από πολλά ποτά να το δεις και να γελάσετε με την ψυχή σας.

Σε επίπεδο σεναρίου η ταινία είναι το απόλυτο τίποτα, φαίνεται να θέλει να αποδώσει ένα φόρο τιμής στο Guy Ritchie, μην με βρίσετε, περιμένετε, εννοώ πως με μπουρδουκλωμένες πλοκές, τρία διαφορετικά στρατόπεδα, κυνηγάνε ένα macguffin, προσπαθεί να κατασκευάσει μια ensemble ταινία που όμως καταλήγει νεκρή απ’ τα γεννοφάσκια της. Απ’ την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια υποτυπώδης πλοκή αναδεικνύει ότι οι δημιουργοί μάλλον διαφωνούσαν μεταξύ τους, τα χαλάσανε και βγήκε αυτό το ανοσιούργημα πασπαλισμένο με πολλά ναρκωτικά. Ταινία του κιλού. Ομολόγησε Elizabeth, πήρες την κοκαϊνη που πήρε η αρκούδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Για τα καλλιτεχνικά τι να πεις, η σκηνοθεσία της Banks δεν τραβάει ποτέ την προσοχή, σε ορισμένες στιγμές ήθελα να βλέπω τα μαξιλαράκια για τον ήχο στο πλάι της αίθουσας. Το μόνο που φαίνεται να είχε όρεξη ήταν το splatter στοιχείο, φεύγουν πόδια, χέρια, άντερα, καλή φάση.

Στις ερμηνείες έχουμε το Han Solo απ’ τη λαϊκή μαζί με τον Ice Cube jr. να κλέβουν την παράσταση, το διασκεδάζουν εκατό τις εκατό μαζί με το μαφιόζικο παρελθόν του Ray Liotta, στην τελευταία ερμηνεία της καριέρας του, συνθέτουν μια τριάδα που αποτελεί το πιο αξιοπρόσεκτο σημείο του “Cocaine Bear”.

Η μουσική του Mark Mothersbaugh δεν την παλεύει, κάτι σαν Angelo Batalamenti και “Twin Peaks” μέσα από synth ήχους, μαζί με ροκές απ’ τα lidl δεν δίνουν τίποτα σε ένα δασικό φόντο βουτηγμένο στις τεχνητές σκιές.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το “Cocaine Bear” πασχίζει να γίνει cult, μα δεν τα καταφέρνει σε κανένα επίπεδο. Έχουν χαθεί τα πάντα, κίνητρα, πλοκές, δομή, μα αυτό που έπρεπε να ποντάρει η ταινία είναι το χειρότερο μέρος της, η αισθητική της η οποία καταντάει υποφωτισμένη και βαρετή. RIP Ray Liotta.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
2
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4
4