“Νύχτες Πρεμιέρας 2022”

Η διοργανώτρια αρχή του φετινού φεστιβάλ προχώρησε σε μια καινοτομία που δεν την βλέπουμε συχνά στα σύγχρονα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στις 28ες νύχτες πρεμιέρας θα δούμε ταινίες που θα διαγωνιστούν για όλες τις κατηγορίες βραβείων, ταινίες που θα βγουν στις Ελληνικές αίθουσες σε λίγες εβδομάδες και  μικρού μήκους ταινίες που απολαύσαμε στο φεστιβάλ της Δράμας. Όμως η πιο σημαντική πρωτοτυπία που εισάγει φέτος η διοργάνωση είναι ένα νέο πρόγραμμα με όνομα “New Hollywood”, όπου θα παρακολουθήσουμε κλασικές ταινίες του παρελθόντος που έμειναν στην ιστορία.

Σίγουρα δεν θα έχει τη λάμψη των Κανών, δεν θα έχει την κοσμοπολίτικη υφή της Βενετίας, αλλά στον αέρα της Αθήνας, 28 Σεπτεμβρίου με 9 Οκτωβρίου, θα πλανιέται αμέριστη αγάπη για τον κινηματογράφο. Mετά και την απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη υβριδική διεξαγωγή των δύο προηγούμενων εκδόσεών του, το Φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενηθεί αποκλειστικά στις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα έχουν οριστεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Οι χώροι του φεστιβάλ φέτος είναι οι: ΠΑΛΛΑΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΔΑΝΑΟΣ 1 και 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΤΡΙΑΝΟΝ και για πρώτη φορά στην αίθουσα Sphera του Village Cinemas @The Mall Athens για μία ξεχωριστή προβολή. Πολλές ταινίες θα ξεχωρίσουν και άλλες μπορεί να απογοητεύσουν, όμως τα φώτα πέφτουν πάντα πάνω στα μεγάλα ονόματα, ο Παρκ Τσαν-Γουκ επιστρέφει με το “Desicion to leave” που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες, o Μαρκ Μαιλοντ του succesion έρχεται να ταράξει στεγανά με την σάτιρα και το αξεπέραστο casting του στο “The Menu”, o άρχοντας του σεναρίου Πολ Σρέιντερ εμβαθύνει ξανά στην αντρική ψυχοσύνθεση και το πιο σημαντικό και προσωπική μου ελπίδα για τις “Νύχτες” αποτελεί η μεγάλη επιστροφή του Μάρτιν Μακντόνα μετά το “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” με το πολυαναμενόμενο “The Banshees of Inisherin” όπου εξερευνά κωμικοτραγικά τη φύση των παρεξηγήσεων σε μια φιλική σχέση ανάμεσα σε δύο άντρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 12ήμερου-28_aiff_daily_schedule_id42994186