Star Wars: The Last Jedi (2017)

Poster

Αμέσως μετά τα γεγονότα από το Force Awakens, η Rey έχει εντοπίσει τον Luke Skywalker και στόχος της είναι να εκπαιδευτεί στις αρχαίες τεχνικές των Jedi. Από την άλλη μεριά η αυτοκρατορία καταδιώκει ένα spaceship της αντίστασης το οποίο ξεμένει από καύσιμα και ο Finn με τον Poe θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να σώσουν ότι έχει απομείνει ζωντανό από την ομάδα.

A long time ago in a galaxy far far away. For the 8th time.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Όπως ήταν φυσιολογικό, μιας και είμαι ένας χρόνιος φανατικός των ταινιών Star Wars, είχα προμηθευτεί αρκετά νωρίς τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της ταινίας (μιας και αυτή τη φορά η ελληνική διανομή μας έκανε τη χάρη να μην μας καθυστερήσει όπως με το The Force Awakens). Όμως άργησα να συντάξω το κείμενο τούτο διότι φεύγοντας από την αίθουσα αισθάνθηκα διχασμένος.

Αρχικά να αναφέρω πως ο Mark Hamill, όταν διάβασε το σενάριο δια χειρός Rian Johnson είπε χαρακτηριστικά “Διαφωνώ με κάθε επιλογή που έχεις κάνει για τον χαρακτήρα του Luke Skywalker. Τώρα που το έβγαλα από μέσα μου, δουλειά μου είναι να πάρω ότι δημιούργησες και να βγάλω τον καλύτερο μου εαυτό για να κατανοήσω το όραμα σου”. Με άλλα λόγια, η δουλειά που έκανες είναι κάτι λιγότερη από μέτρια και δεν κατανοείς τον χαρακτήρα, αλλά αφού πληρώνομαι καλά και δεν μου πέφτει λόγος, θα κάνω τη δουλειά μου.

Η ταινία ξεκινάει με δράση, ίσως την καλύτερη σκηνή δράσης σε όλη την ταινία. Παρουσιάζοντας τον Poe ως έναν πιλότο με πυγμή αλλά τα μυαλά πάνω από το κεφάλι. Ο ίδιος κρατάει αρκετά μεγάλο ποσοστό του screen time, ίσως το μεγαλύτερο της ταινίας. Σίγουρα είναι ο χαρακτήρας που ταυτίζεται το κοινό.
Παράλληλα με τα προβλήματα της αντίστασης, τα οποία τα βλέπουμε πρακτικά σε κάθε ταινία Star Wars, η Rey προσπαθεί να πείσει τον Luke να την εκπαιδεύσει και να γυρίσει πίσω μαζί της ώστε να ηγηθεί της αντίστασης στο πλευρό της Leia, ως σύμβολο πίστης. Εκείνος όμως αρνείται παραδειγματικά κατηγορώντας τον εαυτό του. Στοιχεία που έχουμε δει υπεράριθμες φορές σε πολλές ταινίες, είτε Star Wars είτε όχι. Από την συνεχή άρνηση, ο μαθητής φεύγει και το κοινό περιμένει την επιστροφή του μεγάλου ήρωα.

Παράλληλα εξελίσσονται άλλες δύο ιστορίες, μία με τον Kylo Ren ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι ανήκει στην σκοτεινή πλευρά, βγάζει τη μάσκα του από την αρχή της ταινίας (κρίμα) και υπακούει μέχρι ένα σημείο τον αυτοκράτορα Snoke. Και Ο Finn μαζί με τη βοήθεια της Rose, προσπαθούν να βρουν τρόπο να διεισδύσουν στο αυτοκρατορικό θωρηκτό που καταδιώκει την αντίσταση.

Η ταινία καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να αποτύχει στην ανάπτυξη χαρακτήρων παρά τη μεγάλη της διάρκεια (2,30ώρες). Μαθαίνουμε ελάχιστα για την Rey, και για τον λόγο που έχει τόσο αστείρευτη δύναμη. Ελάχιστα για κάθε χαρακτήρα που πρωταγωνιστεί στο κάδρο μας ακόμη και αυτούς που θεωρούσαμε ότι είναι βασικοί και ξαφνικά πεθαίνουν και η μοναδική μας έννοια είναι ο Kylo Ren, ο χαρακτήρας που μας κερδίζει το ενδιαφέρον.
Στο απομονωμένο νησί, περιμένουμε να δούμε την εκπαίδευση της Rey καθώς και την ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ master και padawan. Τελικά η ιστορία πλάτειασε, και κοιτάξαμε το ρολόι μας πάνω από 2 φορές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κόσμος και κοσμάκης σε αυτή την ταινία οπότε ξεκινάμε με την Carrie Fisher, η οποία για τελευταία φορά είχε τον ρόλο της Leia. Η ταινία αφιερώθηκε στη μνήμη της και οι συντελεστές επιβεβαίωσαν ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ψηφιακά μέσα για τον χαρακτήρα και πως όλες οι σκηνές γυρίστηκαν από την ίδια την Fisher.
O Oscar Isaac (Ex Machina) πλέον έχει ένα μεγάλο βιογραφικό και όχι άδικα. Είναι ένας υπέροχος ηθοποιός με πρωταγωνιστικές τάσεις. Εδώ έκλεισε καλύτερο συμβόλαιο και ο χαρακτήρας του είχε μπόλικο χρόνο. Ο John Boyega (The Circle) στον ίδιο ρόλο, με λιγότερα πράγματα να κάνει αυτή τη φορά, ο Andy Serkis (War for the planet of the Apes) στον ρόλο του Snoke, είναι απλά ο Andy Serkis.

Η επιστροφή του Mark Hamill (Batman the killing joke) ήταν ότι πιο ανατριχιαστικό μέσα στην ταινία, βέβαια έπεσε θύμα ενός κακογραμμένου σενάριο το οποίο θα σχολιάσω παρακάτω. Η Daisy Ridley (Murder on the Orient Express) συνεχίζει τον ρόλο της ως Rey, χωρίς να μας δείξει κάτι το ιδιαίτερο. Τέλος, το ενδιαφέρον έπεσε στον Adam Driver (Logan Lucky), ο νεαρός που πήρε τον ρόλο του Kylo Ren και μας απέδειξε ότι η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο.

Πάμε στον Rian Johnson. Γράφει και σκηνοθετεί την ταινία και δηλώνει φανατικός του franchise. Με την πιο γνωστή του ταινία να είναι το μέτριο looper, ακόμη προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως πήρε τόση δύναμη στα χέρια του. Επηρεασμένος από πολλές ταινίες φαντασίας, σκηνοθετικά μας θύμισε λίγο τα παλιά Star Wars, το χάσαμε όμως στον ρυθμό με αποτέλεσμα να γίνεται αρκετά δύσκολο να παρακολουθούμε την ροή της κάθε ιστορίας.

Από τα πρώτα Star Wars, πάντα είχαμε σενάρια που δεν βουτούν στα βάθη της ανθρώπινης σκέψης και βασίζονται σε όμορφες θεωρίες και καλοστημένη δράση. Το ξαναζεσταμένο φαγητό όμως, κατά κόσμων “περπατημένη” που έχτισε ο J.J. Abrams μας έδειξε ότι η Disney δεν πρόκειται να ρισκάρει, δημιουργώντας πιο βαθιά σενάρια για τους φανατικούς. Με αποτέλεσμα ο τομέας να μην εξελίσσεται και να έχουμε πολλά μέτωπα που άνοιγαν συνέχεια, χαρακτήρες που φεύγουν και δεν ξέρουμε το γιατί, γυναικείο χαρακτήρα που δεν μαθαίνουμε κίνητρα, άπειρα ζωάκια που παρελαύνουν μπροστά μας ακόμη και όταν δε χρειάζεται να πάρουν μέρος στην ιστορία μας και κραυγαλέα ηθικά διδάγματα. Με άλλα λόγια μια ταινία Disney με αγορασμένους χαρακτήρες. Θα έλεγα ότι ο Lucas θα τα βλέπει και θα κλαίει, αλλά κι αυτός μας είχε δώσει τα επεισόδια ΙΙ & ΙΙΙ, οπότε δεν λέω τίποτα.

Εν κατακλείδι, το Star Wars franchise χάνει την αίγλη, που τόσα χρόνια είχε χτίσει. Σίγουρα τα παλιά επεισόδια είχαν δώσεις χιούμορ, χαμηλώνοντας το ηλικιακό όριο του κοινού, όμως παράλληλα είχαμε χαρακτήρες όπως ο Darth Vader, ο Obi-Wan, ο Count Dooku και πολλοί άλλοι. Τέλος να αναφέρω πως, το παιδί μέσα μου αναζητά πάντα να δει παραπάνω από μία lightsaber μάχη, ειδικά σε ταινία μεγάλης διάρκειας, το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Μέσα στη μάχη για επικράτηση της ισορροπίας μέσα μου, μεταξύ των θετικών και αρνητικών στοιχείων της ταινίας, έρχεται ο John Williams να μας δώσει μία γεύση από τα παλιά για να νιώσουμε πάλι παιδιά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το 8ο επεισόδιο αποτελεί το κέντρο της 3ης επίσημης τριλογίας Star Wars και σίγουρα είναι μια ταινία που οι φανατικοί και μη θα δούνε στον κινηματογράφο. Αν κρατήσετε ανοιχτό μυαλό, είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσετε, διότι πρόκειται για μια ταινία με αρκετή δράση, εφέ, ωραία μουσική και πολλά πολλά αστεία.

Εάν είσαι φανατικός, θα καταλάβεις πως σε πολλά σημεία ο Rian Johnson προσπαθεί να φέρει στοιχεία της 1ης τριλογίας τα οποία όμως σου αφήνουν μια γλυκιά γεύση, σε ένα καμένο γλυκό με την αίσθηση ότι κάτι λείπει. ΟΚ, πλέον ανησυχώ για την τριλογία που ετοιμάζει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating13 Votes
6.2
6.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Star Wars: Επεισόδιο VIII - Οι Τελευταίοι Jedi

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

13 Δεκεμβρίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

14 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

150 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$200.000.000