Στα εκατομμύρια αφιερώματα που μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του filmakias.gr έχουμε και αρκετά με τις γνωστές γροθοπατινάδες που έλεγε και η γιαγιά μου (ο θεός να αναπαύσει την ψυχούλα της).
Αυτά είναι τα Ταινίες με Ξύλο (Part 1) «Οι Καλές», Ταινίες με Ξύλο (Part 2) «Οι Κακές» και Οι καλύτερες σκηνές μάχης σε ταινίες. Συνεχίζοντας την συλλογή από ξύλο μέσα σε ταινίες και κατόπιν τιτανοτεράστιας ζήτησης, μαζέψαμε ακόμη περισσότερες σκηνές, στις οποίες οι πρωταγωνιστές μοιράζουν και λαμβάνουν πόνο, με γυμνά και μη χέρια!
Προφανώς, για μία ακόμη φορά έγινε το απαραίτητο φιλτράρισμα. Δεν μένουμε όμως σε ένα συγκεκριμένο στυλ μάχης, ούτε σε ένα συγκεκριμένο στυλ κινηματογράφησης, έτσι για να έχουμε ποικιλία.
Αποφύγαμε φυσικά τις γνωστές υπερβολές καθώς και τις σκηνές όπου στη κινηματογράφηση χρησιμοποιείται το γνωστό και μισητό shaky cam. Δηλαδή την χρήση τηλεφακών και την υπερβολική κίνηση της κάμερας που γίνεται από τον οπαρατέρ, με σκοπό να κρύψει την ανικανότητα των ηθοποιών καθώς και να δώσει ένταση στη σκηνή.
Τα είδη των ταινιών δεν είναι συγκεκριμένα, εξ’ άλλου δεν χρειάζεται μια ταινία να έχει κύρια θεματολογία της το ξύλο, για να έχει μέσα μία καλή fight scene. Όπως και όσο καλός και να είναι ένας σκηνοθέτης δεν πάει να πει πως μπορεί να κινηματογραφήσει σωστά μία fight scene.
Παρακάτω θα πούμε δυο λόγια για την κάθε σκηνή και θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε τις πολεμικές τέχνες που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτή τη φορά, θα πάμε από την χειρότερη προς την καλύτερη κατά την ταπεινή μας άποψη.
Πάμε λοιπόν, για μία ακόμη φορά. Ξύλοοοοοοοο και Spoiler Alert!
Tom Hardy για μια ακόμη φορά σε αφιέρωμα μας. Μία ταινία που ο Hardy αποδεικνύει πόσο καλός ηθοποιός είναι. Στην βιογραφία των αδερφών Kray με τίτλο Legend, οι οποίοι κυβέρνησαν στην κυριολεξία το δυτικό Λονδίνο, ο Hardy έχει διπλό ρόλο και καταφέρνει να καταπλήξει το κοινό. (Διαβάστε την κριτική μας εδώ).
Τα δύο αδέρφια μπαίνουν σε ένα μπαρ, προφανώς για να λύσουν τις διαφορές που είχαν με άλλη οικογένεια μαφιόζων. Μπορεί οι αντίπαλοί να υπερτερούν σε αριθμό αλλά αυτό δεν τους επηρεάζει. Ο Reggie φοράει σιδερογροθιές, ενώ ο Ronnie έρχεται με διάθεση για πιστολίδι και όταν βλέπει ότι δεν του βγαίνει πιάνει δύο… σφυριά!
Η μάχη δεν έχει μεγάλη διάρκεια και προφανώς δεν έχει κάποιου είδους πολεμικής τέχνης μέσα. Μόνο απλή και ωμή βία. Ότι θέλουμε!
O Guy Ritchie στη λίστα μας, και αυτό γιατί; Μα γιατί αν μη τι άλλο, ξέρει να σκηνοθετεί καλά. Στον ρόλο ο απίστευτος και μοναδικός Robert Downey Jr. (πλέον γνωστός και ως Iroman) είναι ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να παίξει τέτοιου είδους ρόλους. Εκεί που είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος Sherlock, εμφανίστηκε ο Benedict Cumberbatch και έκατσε στην κορυφή.
Η συγκεκριμένη σκηνή, ανήκει στην αρχή της ταινίας. Πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο ο Sherlock περνάει την ώρα του και ξεδίνει διότι ως άνθρωπος πλήττει.
Fighting Style, Bartitsu. Πολεμική τέχνη που είχε δράση στην Αγγλία το 1898 με 1902.
Τι κάνει μία ταινία James Bond στη λίστα μας; Οι ταινίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τα ανελέητα κυνηγητά και από τις εκρήξεις. Πλέον έχουν μπει αξιόλογες fight scenes οι οποίες παίρνουν επάξια μία θέση στο αφιέρωμα μας.
Στην “τελευταία” ταινία που ο Daniel Craig είχε τον ρόλο που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, με τίτλο Spectre, ο Bond James Bond έρχεται αντιμέτωπος με τον Hinx, τον οποίο υποδύεται ο πρώην παλαιστής Dave Bautista (Guardians of the Galaxy). Ο εν λόγω ηθοποιός έχει δείξει ότι ήταν ένα κρυφό ταλέντο καθώς πλέον έχει αρκετούς ρόλους στο βιογραφικό του ακόμη και έναν μικρό στο Blade Runner 2049.
Η σκηνή χαρακτηρίζεται από ωμή βία και ανάγκη τα επιβίωσης, έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις και είναι ίσως η πρώτη φορά που το κοινό ανησύχησε για τον James Bond (λέμε τώρα).
To fighting style είναι απλά το Boxing και ελάχιστο street fight.
Τα αδέρφια Wachowski μίλησαν μέσω του σεναρίου τους για ένα κοντινό μέλλον όπου, η τυραννική κυβέρνηση της Αγγλίας θέτει αυστηρούς νόμους στους πολίτες. Ο V, ένας επαναστάτης με μάσκα, αποφασίζει να στήσει ένα σχέδιο για να ξυπνήσει τους πολίτες και να ρίξει την κυβέρνηση.
Η ταινία κατακλύζεται από ατάκες βαθιάς φιλοσοφίας και πατριωτισμού. (Ίσως κάτι τέτοιο να χρειαζόμαστε κι εμείς) και υπήρξε έμπνευση για πολλές άλλες ταινίες, ακόμη και για τους γνωστούς hackers με την ονομασία Anonymous. “People shouldn’t be afraid of their government. Governments should be afraid of their people.”
Στην παρακάτω σκηνή, λίγο πριν το τέλος της ταινίας και του σχεδίου, ο V βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ομάδα οπλισμένων μπράβων. Δεν δέχεται να βγάλει την μάσκα του μπροστά στον κίνδυνο και αυτό γιατί η μάσκα, συμβολίζει κάτι. Συμβολίζει μία ιδέα, και όπως λέει ο ίδιος, οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες.
O Fight chorographer Chad Stahelski (ναι ο σκηνοθέτης των John Wick και John Wick Chapter 2), χρησιμοποίησε κινήσεις από την πολεμική τέχνη Kali, που ανήκει στην οικογένεια των FMA (Filipino Martial Arts).
Η σειρά που ανέβασε τον ήρωα στα μάτια μας. Μετά από εκείνη την ταινία που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε! Ρεαλιστική, σκοτεινή και στη θέση 91 στις Top Rated TV Series στο imdb. Εκτός από τις εκπληκτικές σκηνές, την άριστη σκηνοθεσία, την εκπληκτική ερμηνεία του Vincent D’Onofrio στον ρόλο του Wilson Fisk, η σειρά μας έκανε μια εισαγωγή στον χαρακτήρα του Punisher, τον οποίο υποδύεται ίσως ο καλύτερος γι’ αυτό το ρόλο, Jon Bernthal.
Η επιτυχία του χαρακτήρα ήταν τόσο μεγάλη στο κοινό, όπου η δημιουργία της σειράς The Punisher ήταν θέμα χρόνου. Τελικά η σειρά βγήκε και εντυπωσίασε! Θεωρείται μία από τις καλύτερες σειρές με comic χαρακτήρες και πήρε επάξια την θέση 86 στο Top Rated TV Series στο imdb.
Πίσω όμως στο Daredevil, season 02 episode 09, o Frank Castle βρίσκεται φυλακισμένος μαζί με τον Wilson Fisk, με τον τελευταίο να έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη. Όταν ο Frank πάει να εκτελέσει ένα θέλημα, πέφτει θύμα καλοστημένης παγίδας.
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά πιο δύσκολα. Καθότι μιλάμε για σειρά, η εκπαίδευση των ηθοποιών δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό και τα γυρίσματα πρέπει να γίνουν γρήγορα.
Επίσης, το fighting style του χαρακτήρα υποτίθεται ότι έχει στρατιωτικές ρίζες οπότε βλέπουμε εμφανείς κινήσεις από CQC (Close quarters combat). Όμως, ο Frank είναι εκτός στρατιωτικής δράσης για χρόνια, οπότε το στυλ του έχει προσαρμοστεί στις ωμές συνθήκες του δρόμου και του μίσους που κρατά μέσα του.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της άποψης του Christopher Nolan στο φαινόμενο Batman, βρίσκεται στη θέση 65 στο Imdb Top Rated movies, έφερε μια γκάμα από μεγάλους ηθοποιούς για μία ακόμη φορά στο κάδρο μας, τον Christian Bale στον ρόλο που τον έβαλε στους ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Hollywood και στον ρόλο του αντιπάλου ο μοναδικός Tom Hardy, ο άνθρωπος που χρειάζεται να δείξει μόνο τα μάτια του στο κοινό για να το πείσει.
Σχετικό αφιέρωμα για τη φιλμογραφία του κυρίου Nolan, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στην ταινία και πιο συγκεκριμένα στην παρακάτω σκηνή, ο Bruce Wayne/Batman έχοντας χάσει σχεδόν όλη του την περιουσία και μετά από 8 χρόνια απουσίας από την ενεργό δράση, αποφασίζει μαζί με τη Selina/Catwoman να μπει στο κρησφύγετο του Bane και της ομάδας του με σκοπό να τον πιάσει και να τον οδηγήσει στη φυλακή. Προφανώς όμως, βρίσκεται προ εκπλήξεως και θύμα μιας παγίδας.
H σκηνή τελειώνει, με μία κίνηση βαθιά ριζωμένη στα comics. Ο Bane όπως τον ξέρουμε από τα comics και τα animation, αποτέλεσε πραγματική απειλή. Υπερτερούσε σωματικά και πολλές φορές νοητικά και ήταν ο μοναδικός που ανακάλυψε την μυστική ταυτότητα του Batman. Βέβαια η comic version έχει μεγάλες διαφορές, οι οποίες ευτυχώς αφαιρέθηκαν για να ταιριάξει ο χαρακτήρας στο όραμα του Nolan.
Τέλος το στυλ μάχης ονομάζεται KFM – Keysi Fighting Method, δημιούργημα των Andy Norman και Justo Dieguez. Πολύ όμοιο με το Ισραηλινό Krav Maga, συγκαταλέγεται στις Street Fight και close courters combats και έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ τόσο στον κινηματογράφο όσο και στον κόσμο εκτός (καλά το μαντέψατε) της Ελλάδας.
Συνεχίζουμε στα sequels. Το δεύτερο installment του γνωστού και πολύ πετυχημένου χαρακτήρα της Marvel, αλλάζει σκηνοθέτη. Τα αδέρφια Russo, πήραν στα χέρια τους για τα καλά το MCU, διότι μετά το πολύ πετυχημένο Winter Soldier και Civil War, ανέλαβαν το πολύ αναμενόμενο Avengers: Infinity war καθώς και το επόμενο Avengers. Μεγάλο χαρακτηριστικό των Russo είναι το πάθος τους στο live action και όχι στο CGI, κάτι το οποίο πλέον έχει γίνει δυσεύρετο, με αποτέλεσμα νέες ταινίες να γίνονται θύματα των κακών ψηφιακών εφέ, ρίχνοντας την ποιότητα στον πάτο, όπως έγινε με το Justice League και το Black Panther.
Εδώ λοιπόν έχουμε ίσως, την καλύτερη σκηνή της ταινίας. Όταν οι υποψίες ότι η οργάνωση Hydra, έχει ριζώσει βαθιά στην μυστική υπηρεσία του Fury, γίνονται πραγματικότητα, ο Steve Rogers βρίσκεται μέσα σε ένα ασανσέρ γεμάτο με γεροδεμένους μπράβους, έτοιμους για όλα.
Όταν μιλάμε για τον Captain America, αναφερόμαστε σε έναν υπερστρατιώτη με ένα φρίσμπι στα χέρια. Οπότε στις ταινίες έπρεπε δώσουν κινήσεις από πολλές πολεμικές τέχνες, για να υπάρξει ενδιαφέρον.
Οι πολεμικές τέχνες που χρησιμοποιήθηκαν από τον fight chorographer Chris Carnel είναι Wrestling, Boxing, Muay Thai, Krav Maga, Brazilian jiu jitsu, Judo και τα αγαπημένα του που βλέπουμε συχνά, Tae Kwon Do και Wushu.
Ακόμη ένα sequel στη λίστα μας. Μετά την επιτυχία του Raid, η The Raid: Redemption, ή Serbuan maut, ότι προτιμάτε, το 2012 από τον Gareth Evans, το sequel ήταν θέμα χρόνου να πάρει το πράσινο φως.
Η ταινία The Raid 2: Berandal, ακολουθεί τον ήρωα μας Rama, στη θέση ενός μυστικού πράκτορα, για να εξαρθρώσει μία ολόκληρη οικογένεια μαφιόζων, καθώς και μια ομάδα διεφθαρμένων αστυνομικών.
Στην επική μάχη που ακολουθεί, ο Rama αντιμετωπίζει τον καλύτερο πληρωμένο δολοφόνο της υπόθεσης, οπότε ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολη μάχη. Αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη σκηνή χρειάστηκε 8 ημέρες για να γυριστεί και πάνω από 195 πλάνα. Το ξύλο φαίνεται αληθινό γιατί είναι. Υπήρχε σωματική επαφή και οι ηθοποιοί έπρεπε να εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να ελέγχουν τη δύναμη και την ταχύτητα τους, για να υπάρχουν λίγοι τραυματισμοί.
Το στυλ μάχης παραμένει το ίδιο με τον προκάτοχο του. Το Pencak Silat, μας έρχεται από την Ινδονησία, και βοήθησε πάρα πολύ στην διαφοροποίηση της ταινίας από τόσες άλλες με δράση.
Το The Raid 2: Berandal είναι η 1η ταινία από την Ινδονησία που μπήκε στις 250 καλύτερες ταινίες για λίγο διάστημα.
Το sequel της ταινίας The Matrix του 1999 των αδερφών Wachowski, μας έφερε ένα σκαλί παραπάνω στον κόσμο που είχαν δημιουργήσει και πολλά σκαλιά παραπάνω στην παραγωγή. Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου μέρους, το sequel ήταν αναμενόμενο. Το οποίο έγινε μερος μιας τριλογίας. Την επιτυχία όμως που είχαν τα αδέρφια, δεν κατάφεραν ΠΟΤΕ να την ξαναζήσουν.
Για την ιστορία, το The Matrix Reloaded για την εποχή του ήταν μία από τις πιο ακριβές παραγωγές. Και για τις ανάγκες των γυρισμάτων, κατασκευάστηκε ένας δρόμος ο οποίος στοίχησε 2.5εκατ δολ. στην Καλιφόρνια. Η General Motors έδωσε πάνω από 100 οχήματα τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Στα της σκηνής που αναλύουμε όμως, οι ήρωες μας βρίσκονται στην αναζήτηση του κλειδοκράτορα, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος από ένα πλούσιο πρόγραμμα. Στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν, ο Neo αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει μία ομάδα από φύλακες. Η σκηνή που ακολουθεί είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές και δύσκολες που έχουν γυριστεί. Περιλαμβάνει την χρήση όπλων, γερανών για τις εναέριες τούμπες καθώς και σταθερών πλάνων μακριάς διάρκειας. Δεν χρησιμοποιήθηκαν cgi χαρακτήρες, και ο Keanu Reeves δεν αντικαταστάθηκε από stand double.
Τέλος το soundtrack που θα ακούσετε είναι από τον Rob Dougan και ονομάζεται Chateau. Θα το βρείτε στο official score της ταινίας.
Στις πολεμικές τέχνες έχουμε τον τιτανοτεράστιο Yuen Woo-ping στη θέση του Fight chorographer, ο οποίος χρησιμοποίησε τεχνικές από Karate, Jeet Kune Do, Kung Fu, Tae Kwon Do, Kenpo καθώς και τη χρήση όπλων όπως swords, spears, sai και άλλα.
Η ταινία που κρίθηκε αρκετά αυστηρά, τόσο από το κοινό όσο και από εμάς (διαβάστε την κριτική μας εδώ). Το άτυπο sequel του Man of Steeel και το prequel του κατά μακράν χειρότερου Justice League (διαβάστε την κριτική μας εδώ), κράτησε το σκοτεινό ύφος και στάθηκε στο ύψος της (όχι σε όλη τη διάρκεια της) ξεχωρίζοντας από τα χρωματισμένα κάδρα της Marvel.
O Batman θέλοντας να εξιλεωθεί από τα λάθη του και να σώσει την γυναίκα που μεγάλωσε τον άνθρωπο από ατσάλι (που τυγχάνει να έχει το ίδιο όνομα με τη μάνα του και κάτι έγινε… δεν το πιάνετε τώρα άλλα υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα), πηγαίνει σε μια αποθήκη όπου η Martha κρατείται αιχμάλωτη από τους άνδρες του Luthor.
Η σκηνή που ακολουθεί είναι σίγουρα η καλύτερη fight scene σε ταινία Batman. Είναι η σκηνή που ανέβασε την ταινία στα μάτια μας. Και για τους φανατικούς του ήρωα και φυσικά των video games της σειράς Arkham, ήταν όνειρο που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη οθόνη.
Υπό την μουσική υπόκρουση των Hans Zimmer και Junkie XL, η σκηνή μαγεύει με την κινησιολογία και την βαρβαρότητα. Αξίζει να πούμε πως το extended version της ταινίας, κυκλοφόρησε με rated R, γι’ αυτό θα δείτε και λίγο αίμα στον τοίχο.
Για την ιστορία, με βάση τα comics, ο Batman γνωρίζει άπειρες πολεμικές τέχνες. Έτσι σε αυτή τη σκηνή, ο fight chorographer Guillermo Grispo (300, Man of Steel) έβαλε κινήσεις από Boxing, Karate, Muay Thai, Tae Kwon Do, Savate, Krav Maga, Ninjutsu, Kung Fu, Judo, Aikido. 10 διαφορετικές πολεμικές τέχνες μέσα σε μία σκηνή, δεν τις λες και λίγες.
Μέρες που είναι μπορεί να λείψει ο Μάρτης από τη σαρακοστή; Ε πως μπορεί ο Γιάννης ο Γουίκ να λείπει από το αφιέρωμα μας;
Αυτή το φορά όμως, είπαμε να μην βάλουμε σκηνή η οποία να έχει πιστολίδι, γιατί αν μη τι άλλο και στις δύο ταινίες, οι σφαίρες που έπεσαν ήταν αμέτρητες.
Μετά ακριβώς από ίσως τις καλύτερες σκηνές της ταινίας, ο John βρίσκει στο δρόμο του τον Cassian. Έναν άλλο πληρωμένο δολοφόνο, ο οποίος ζητά εκδίκηση για τον θάνατο της αφεντικίνας του. Η σκηνή ξεκινάει από τα καπό των σταθμευμένων αυτοκινήτων και μετά από μια γερή κατρακύλα, καταλήγουν μέσα στο Continental.
Τα fighting styles, είναι μία μίξη από Wing Chun gung fu, Jun Fan gung fu, Filipino Kali, Brazilian Jiu Jitsu, Japanese Jiu Jitsu, Russian Sambo, Japanese Shootwrestling and άλλα.