Captain America: Civil War (2016)

Poster

Το “Captain America: Civil War” βρίσκει τον Steve Rogers να οδηγεί την νεοσυσταθείσα ομάδα των Avengers στις συνεχείς προσπάθειές τους για την προστασία της ανθρωπότητας. Ύστερα όμως από ένα περιστατικό που σχετίζεται με παράπλευρες απώλειες σε επιχείρηση των Avengers, εντείνεται η πολιτική πίεση για την δημιουργία ενός “συστήματος λογοδοσίας”, με επικεφαλή έναν κυβερνητικό φορέα που θα εποπτεύει και θα διευθύνει. Το νέο status quo, διχάζει τους Avengers διασπώντας τους σε δύο στρατόπεδα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Έχεις βαρεθεί να βλέπεις ταινίες με σουπερ-ήρωες, έχεις βαρεθεί να παρακολουθείς ταινίες καταστροφής, δεν εντυπωσιάζεσαι πλέον από πιασάρικα “versus battles” (διαμάχες ελληνιστί) που πλασάρει φέτος το Hollywood και περιμένεις να δεις πάλι τα ίδια και τα ίδια, σωστά; Ε λοιπόν αυτή τη φορά κάνεις λάθος! Το Civil War δεν είναι κάτι που έχεις ξαναδεί, ο σούπερ-ήρωας έχει αδυναμίες και πάθη όπως εσύ, ενώ το ξεκαθάρισμα λογαριασμών γίνεται σώμα με σώμα (εντάξει έχει και καμιά έκρηξη που και που για να γκρινιάξεις για τον “εύπεπτο” κόσμο της “αμερικανιάς”)

Η Marvel όλα αυτά τα χρόνια “χτίζει” σε χρονικές φάσεις-εποχές τον κινηματογραφικό της κόσμο (Πρώτη Φάση), προσθέτοντας αυτόνομες ταινίες υπερηρώων και ταυτόχρονες κοινές τους παρουσίες σε γενικευμένα γεγονότα. Ότι δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και στις νουβέλες της, δεκαετίες τώρα.

Βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου παρουσίασης, είναι η απουσία ανάπτυξης χαρακτήρων σε μεγάλα γεγονότα του σύμπαντός της (όπως το συγκεκριμένο), καθώς αυτό έχει ήδη γίνει στα αντίστοιχα λεγόμενα “Origins”. Με άλλα λόγια τέρμα οι συστάσεις βασικών πρωταγωνιστών (αυτό έχει ήδη γίνει στο παρελθόν) και προς ολοταχώς για νέες περιπέτειες από τα πρώτα κιόλας λεπτά του φιλμ.

Το σενάριο του Εμφυλίου Πολέμου (της τρίτης συνέχειας του Captain America), ξεκινά κάπως χλιαρά με αυτοκριτική της παρέας των Avengers σε πολιτική χροιά, καταλήγοντας σε κάτι πιο βαθυστόχαστο, όπως η εσωτερική πάλη μιας τυφλής εκδίκησης, το μίσος, τα συναισθηματικά λάθη και την ανέφικτη κρίση ενός κατά τα άλλα ομαδικού πνεύματος. Κανείς δεν έχει δίκιο, όλοι προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη τους εκπίπτοντες σε καινούρια και η αψεγάδιαστη εικόνα των superheroes γκρεμίζεται.

Στην ταινία παρακολουθούμε μία από τις καλύτερες σκηνές μάχης υπερηρώων στην ιστορία του σινεμά, με καθαρό βρόμικο ξύλο, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς και έξυπνα “ένας-εναντίον-ενός”, που κάνουν την φαντασίωση κάθε comic-geek πραγματικότητα. Σκεφτείτε για γήπεδο ένα ανοιχτό αεροδρόμιο που έχει εκκενωθεί, δίνοντας αν χρειαστεί το ελεύθερο στους… παίκτες να το καταστρέψουν ολοσχερώς και δύο ομάδες τόσο επικά ισόποσα κατανεμημένες, που θυμίζουν All-Star Game του NBA στις αρχές των 90s. Γεμίστε το στόμα σας με πασατέμπος και σβήστε με ανθρακούχο ρόφημα κατά την… ολοκλήρωση!

Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής στους “ουδέτερους” θεατές εκεί έξω και χωρίς να γίνω αποθαρρυντικός να τονίσω την ανάγκη παρακολούθησης των προηγούμενων ταινιών του Marvel Cinematic Universe. Χωρίς να έχει δει κάποιος (κυρίως) όλα τα Iron Man, Captain America και Avengers, θα χαθεί στη παρουσία αρκετών πρωταγωνιστών που είτε δεν γνωρίζει, είτε αγνοεί την προέλευση των αποφάσεων τους, κάνονας ένα μακροβούτι στην ανοιχτή θάλασσα του σεναρίου χωρίς να γνωρίζει κολύμπι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Όπως κατάλαβες η ταινία μπορεί να αποτελεί τυπικά συνέχεια του Captain America, μοιράζει όμως το ρόλο του πρωταγωνιστή με την έτερη ισχυρή (και τόσο διαφορετική) προσωπικότητα του Iron Man. O  Steve Rogers (Chris Evans) ως άλλος Σπάρτακος σηκώνει μπαϊράκι στον πρόσφατα χωρισμένο Tony Stark (Robert Downey Jr.) που προσπαθεί να συμπεριφερθεί περισσότερο τεχνοκρατικά.

Φυσικά είναι όλοι εδώ! (καλά όχι όλοι, λείπουν ο Thor & ο Hulk) Πάρτε μολύβι χαρτί και σημειώστε παρουσίες ηρώων. Η Scarlett Johansson (Black Widow απογοήτευση), ο καταπληκτικός Sebastian Stan (Winter Soldier ωραία Ελένη), ο Anthony Mackie (Falcon τσιράκι του Captain), ο Don Cheadle (War Machine τσιράκι του Stark), ο Jeremy Renner (Robin Hood Hawkeye), ο μοναδικός Paul Bettany (ερωτευμένο A.I. Vision), ο Paul Rudd (Ant-Man γκόμενος της Φοίβης στα φιλαράκια) και η X-Men μεταγραφή της Elizabeth Olsen (Scarlet Witch μικρή αδερφή των ατάλαντων διάσημων διδύμων).

Ειδική μνεία σε δύο καινούριες προσθήκες που δίνονται ως “τυράκια” προσμονής για μελλοντικές ταινίες, τόσο τον Tom Holland ως Spiderman με την σέξι θεία Marisa Tomei (όχι δεν κάνω πλάκα), όσο και τον σκοτεινό Black Panther υποδυόμενο από τον Chadwick Boseman (ίσως τον θυμάσαι ως James Brown στο Get On Up).

Το σενάριο βασισμένο στην μοναδική πένα του τεράστιου Mark Millar, διαχειρίζεται για άλλη μία φορά τη παρουσία πάρα πολλών πρωταγωνιστών, μοιράζοντας αριστουργηματικά ατάκες, χρόνο και αναγκαιότητα πράξεων, χωρίς υπερβολές με το γνωστό αυτοσαρκαστικό χιούμορ που μας έχουν συνηθίσει οι προκάτοχοι του. Συνολικά αποτελεί την πιο βαθυστόχαστη πλοκή της Marvel χωρίς όμως να ξεφεύγει από το ύφος μίας ταινίας με υπερήρωες (όχι απαραίτητα “κακό” για τους λάτρεις).

Τα αδέρφια Russo (Anthony & Joe) πρωτοσυστήθηκαν στη πλατιά μάζα από την καταπληκτική τους σκηνοθεσία στις σκηνές μάχης του Winter Soldier (Captain America 2). Αν τo 2014 τα κατάφεραν περίφημα, τότε φέτος μας χαρίζουν την καλύτερη ταινία της Marvel.

Αυτό που κρατάω στο τέλος είναι η εμπειρία ότι δεν είδα απλά μία ταινία, αλλά απόλαυσα μια ζωντανή αναπαράσταση κόμικ σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, χωρίς να χάσω την αντίστοιχη αίσθηση που μου χαρίζει η ανάγνωση των καρέ ενός graphic novel.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Χωρίς καμία υπερβολή, το Civil War αποτελεί την καλύτερη και πιο δυνατή σεναριακά ταινία στον κινηματογραφικό κόσμο της Marvel. Θα την ευχαριστηθεί και θα την εκτιμήσει ο μέσος σινεφίλ, θα την απολαύσει και θα ζητά περισσότερο ο κόμικ-φαν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating10 Votes
8
8.3
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

27 Απριλίου 2016

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

05 Μαΐου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

146 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$250.000.000