Star Wars: The Force Awakens (2015)

Poster

Τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή της γαλαξιακής κυριαρχίας του Darth Vader και του Lord Sidious, ο γαλαξίας δέχεται επίθεση. Πλέον, μία νέα δύναμη με όνομα “First Order” και αρχηγό τον σκοτεινό Kylo Ren, απειλούν κάθε πλανήτη που αντιστέκεται ενώ παράλληλα ψάχνουν τον τελευταίο ιππότη Jedi, Luke Skywalker. Μία ρακοσυλέκτρια, ένας παραστρατισμένος Stormtrooper και πολλά πρόσωπα του παρελθόντος, θα μπουν στη μάχη για την προστασία της ειρήνης.

A long time ago in a galaxy far far away.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Αν έχετε ήδη δει την ταινία, διαβάστε την κριτική με spoilers πατώντας στα αντίστοιχα κουμπιά με την ένδειξη.

Εδώ έχουμε (βαθιά ανάσα) το παγκόσμιο φαινόμενο, το γεγονός της χρονιάς, την αργοπορημένη πρεμιέρα (αχ Ελλάδα) το έβδομο επεισόδιο της σειράς ταινιών STAR WARS. Από πού να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε. Θα προσπαθήσω να καταλαγιάσω τον ενθουσιασμό μου, και να βγάλω την καλοζυγισμένη και δίκαιη κριτική μου ικανότητα στην επιφάνεια.

Το ρίγος που μας διαπέρασε την ώρα που ακούσαμε το γνωστό θέμα να ηχεί στα αυτιά μας, σαν μελωδία που σου δίνει το χέρι και σε οδηγεί στον παράδεισο, ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Το κοινό χειροκροτούσε, καθώς το γνωστό opening crawl credits μας εξηγούσε με λίγα λόγια την υπόθεση της ταινίας.

Η ταινία ξεκινά, και από τα πρώτα λεπτά κατάφερε να μας βάλει σε έναν κόσμο “in a galaxy far far away”. Άριστη έναρξη, καλοστημένη δράση και σωστή παρουσίαση χαρακτήρων. Ότι ακριβώς αρμόζει σε μία ταινία old school Star Wars.

Εμφανής είναι η σύνδεση με τις προηγούμενες ταινίες, ειδικά με τα επεισόδια 4,5,6. Οπότε αν αποφασίσετε να την δείτε, παρακαλώ αφιερώστε τουλάχιστον χρόνο για την προβολή της πρώτης τριλογίας.

Ο “μυθος” των Jedi ξυπνά για ακόμη μία φορά. Ο Luke, θεωρείται πλέον ο τελευταίος Jedi, και στην προσπάθεια του να εξαπλώσει την σοφία του, παγιδεύεται στα λάθη του παρελθόντος. Αυτόεξορίζεται και χάνεται από προσώπου γης. Ο R2-D2, διαθέτει έναν ολοκληρωμένο χάρτη με την τοποθεσία του, ενώ κομμάτι αυτού του χάρτη, βρίσκεται στα χέρια του καλύτερου πιλότου της αντίστασης Poe Dameron, ο οποίος με την σειρά του το κρύβει στο πιστό του droid, ΒΒ-8 (σας φαίνεται γνωστή η ιστορία;).

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ (με spoilers)

Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα ένα. Αν είστε φανατικοί της πρώτης τριλογίας, και με τον όρο «πρώτης» εννοώ επεισόδια 4-5-6 βρεθήκατε στην κατάλληλη αίθουσα. Η ταινία ήταν άψογη, αλλά μετά από αρκετή ώρα καταλαβαίνεις ότι έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την πρώτη ταινία Star Wars του 1977.

Δράση στην έναρξη, και παρουσίαση του κεντρικού κακού, έτσι ώστε να δούμε τόσο την δύναμη όσο και την επιρροή του. Παλιά είχαμε τον Darth Vader, τώρα έχουμε τον Kylo Ren. Υπάρχει η αντίσταση και ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της, έχει στην κατοχή του μία σημαντική πληροφορία. Παλιά είχαμε τα σχέδια για την καταστροφή του Death Star, τώρα είχαμε κομμάτι από έναν χάρτη με την τοποθεσία του Luke. Τα σχέδια αυτά κρύβονται μέσα σε ένα droid, το οποίο χάνεται και πέφτει στον δρόμο των πρωταγωνιστών που τυχαίνει να είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην ιστορία μας.

Το σενάριο εδώ είναι καλογραμμένο, αλλά του λείπει σίγουρα η πρωτοτυπία. Ο Abrams, φέρεται με απόλυτο σεβασμό στο franchise, απλά θέλω να πιστεύω πως η ταινία αυτή είναι ίσως η εισαγωγή για μία εκπληκτική τριλογία και το «ένα βήμα παραπάνω από την περπατημένη».

Η προώθηση της ταινίας, μας έκανε να πιστέψουμε πως ο χαρακτήρας που θα μας εντυπωσιάσει θα ήταν ο Finn, αλλά τελικά κάναμε λάθος. Η Rey όχι απλά πήρε τα ηνία της ταινίας, αλλά και όλο το βάρος και τις χάρες. Έχει γνώση της force (χωρίς εκπαίδευση), είναι μηχανικός, πιλότος και παίρνει την θέση του Han Solo. Πολύ βάρος σε έναν χαρακτήρα, που το πιο πιθανό να είναι κόρη του Luke.

Ο Han πεθαίνει από τον ίδιο του τον γιο, και αυτό φάνηκε από την αρχή. Μεγάλος ρόλος μέσα στην ταινία για έναν χαρακτήρα που τον έχουμε δει αρκετά, οπότε για να γίνει χώρος έπρεπε να φύγει.

Πολλοί είπαν ότι δεν τους άρεσε ο Kylo, γιατί δεν ήταν συνειδητοποιημένος κακός. Μάλλον εκεί στόχευαν. Ένας χαρακτήρας που από μικρή ηλικία αποκτά τεράστια δύναμη και δεν μπορεί να την διαχειριστεί. Μπερδεύεται και δεν μπορεί να επιλέξει. Κάνει λάθη και αυτοκαταστρέφεται.

Εδώ οι αυτοκρατορικές δυνάμεις αντί για το Death Star έχουν το StarKiller, που ουσιαστικά είναι αρκετά μεγαλύτερο και απορροφά την ενέργεια του ήλιου για να κάνει επιθέσεις. Εδώ το πλάνο είναι το ίδιο, επίθεση για να καταστρέψουν τον πυρήνα ενώ θα έχουν κατεβάσει τις ασπίδες. Δεν έχουμε σχέδια όπως στο παλιό, αλλά το next best thing. Έναν πρώην Stormtrooper. Δεν υπήρξε λοιπόν ανησυχία για το κομμάτι αυτό, αλλά καθαρά για την μονομαχία μεταξύ Kylo Ren και Finn/Rey.

Μία μόνο lightsaber duel στο τέλος. Στο σκοτεινό δάσος τα χρώματα ήταν εκπληκτικά, γιατί τα φωτόσπαθα φώτιζαν το περίγραμμα των ηθοποιών. Επίσης ήταν περισσότερο φυσική, παρά εντυπωσιακή μεν, αλλά υπερβολικά καλά χορογραφημένη. Δεν είναι χορός, αλλά μάχη επιβίωσης, με μίσος! Σωστή προσέγγιση.

Τέλος, σε όλη την ταινία περιμένουμε τον Luke. Μετά την εκπαίδευση του ανιψιού του, τελικά δεν κατάφερε να τον κρατήσει στο φως. Εισαγωγή χαρακτήρα, για τα επόμενα δυο επεισόδια. Αυτό που ποτέ δεν θα καταλάβω είναι γιατί όποιος jedi αποτύχει πρέπει να αυτοεξορίζεται και όχι να αντιμετωπίζει την κατάσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ψηφισμένος ομόφωνα, ο άνθρωπος της χρονιάς στην καρέκλα του σκηνοθέτη. O J.J. Abrams. Ότι ακριβώς χρειαζόταν το franchise. Ένας έμπειρος σκηνοθέτης, που μπορεί να πάρει επιτυχίες και να ανεβάσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Ο J.J. κατάφερε να γυρίσει το κοινό πίσω στο χρόνο, με τα στάνταρ του 2015. Φανερά φανατικός της πρώτης τριλογίας, τόσο στο σενάριο όσο και στα πλάνα του. Η ταινία για την ιστορία γυρίστηκε σε film 65mm, και οι πινελιές με shaky shots, έντονα χρώματα και πιο σκοτεινό ύφος, απλά μας έπεισαν. Οι CGI υπερβολές σε κάθε frame, που μας έδωσε ο Lucas στα episodes 2 και 3, καθώς και τα γελοία swap transitions κάθε δέκα λεπτά (εδώ έγινε μόνο μία φορά πιθανόν τιμής ένεκεν) δεν χώρεσαν στο όραμα του.

Προφανώς στον φωτισμό, ο Daniel Mindel (Star Trek) συνεργάτης του Abrams για χρόνια. Δεν ασχολήθηκε με lens flares (δόξα τον κύριο) και η δουλειά του ήταν μοναδική.

Στο cast κόσμος και κοσμάκης. Ο Adam Driver (Inside Llewyn Davis) στον ρόλο του Kylo Ren, εξαιρετικός. Δίνει μία διαφορετική προσέγγιση, ενός μπερδεμένου κακού, με υπερβολικά μεγάλη δύναμη. Από την άλλη πλευρά Daisy Ridley (Scrawl), Oscar Isaac (Ex Machina) και ο ατακαδόρος John Boyega (Imperial Dreams). Προφανώς το γνωστό παρεάκι Harrison Ford, Carrie Fisher και Mark Hamill καθώς και ο Andy Serkis κλασικά ρε ρόλο που δεν βλέπουμε την φάτσα του.

Ας σταθώ λιγάκι στην νέα προσθήκη του cast, γιατί σε κάθε star wars, έχεις να θυμάσαι πως αναμεσά στους πρωταγωνιστές υπάρχει και ένα droid που κλέβει την παράσταση. Εδώ έχουμε τον BB-8. Το γλυκύτατο droid σε σχήμα σφαίρας, που ενώ δεν καταλαβαίνεις λέξη, γελάς σε κάθε σκηνή που παίζει.

Τέλος η μουσική. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα κάτι παραπάνω. Προφανώς άκουγες συνέχεια γνωστές μελωδίες από τον John Williams, οι οποίες έντυναν άψογα τις σκηνές, αλλά βγαίνοντας από την αίθουσα παρατήρησα ότι δεν μου είχε μείνει ούτε μισή νότα στο κεφάλι μου. Τουλάχιστον ακόμη και στην δεύτερη τριλογία, απογοητεύτηκες από την εικόνα αλλά είχες κομμάτια όπως το επικό Duel of the Fates, το Battle of the Heroes ή το Anakin’s Dark Deeds. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα υποθέτω.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ (με spoilers)

Ο Abrams σεβάστηκε το βάρος που έπεσε στα χέρια του και παρά την πίεση που δέχτηκε, έβγαλε μία αξιοπρεπέστατη ταινία. Δεν υπερέβαλε, κινήθηκε σε γνωστά λημέρια. Έβαλε την δράση, τα εφε, την συγκίνηση, το γέλιο. Μία ταινία που γέμισε την συναισθηματική παλέτα σου με χρώματα. Όμορφα πλάνα, ειδικά στην αρχή με το shaky πλάνο που δείχνει τους Stormtroopers να αποβιβάζονται.

Ο Finn, ήταν ο κωμικός της παρέας, που μαζί με τον BB-8 θα γελάσεις με την ψυχή σου! Οι σκηνές με τον Han Solo, βγαλμένες από ατόφιο χρυσάφι! Ο Ford το έχει ακόμη! Ο Kylo, ανεβάζει τον πήχη του αδίστακτου κακού ακόμη πιο ψηλά από τον Vader, ενώ παράλληλα δείχνει πόσο προβληματισμένος είναι.

Σε γενικές γραμμές οι ερμηνείες είναι άψογες. Και αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην σωστή καθοδήγηση από τον σκηνοθέτη.

Τέλος, η μουσική. Δυστυχώς δεν θα σου μείνει. Ναι το ξέρω είμαι υπερβολικός, αλλά ο Williams έχει γράψει στο παρελθόν κομματάρες. Εδώ όχι.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι ότι καλύτερο μπορείς να δεις αυτή την περίοδο. Γιατί ακόμη και αν δεν είσαι φανατικός μπορείς να την απολαύσεις.

Γιατί μου κάνεις αυτή την ερώτηση; Αν δεν βρεις παρέα, έρχομαι εγώ μαζί σου!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating15 Votes
5.5
8.3
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Star Wars: Επεισόδιο VII - Η Δύναμη Ξυπνάει

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

15 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

24 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

135 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$245.000.000
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Bern CollaçoFred TatascioreAdam DriverOscar IsaacEwan McGregorBill HaderDomhnall GleesonAndy SerkisSimon PeggJorge Leon MartinezBen SchwartzJohn BoyegaLupita Nyong'oClem SoHarrison Ford