Batman: The Killing Joke (2016)

Poster

Ο γνωστός εγκληματίας Joker, για μια ακόμη φορά βρίσκεται κυνηγημένος από τον σκοτεινό ιππότη, μετά την απόδραση του από το Arkham Asylum. Τα πράγματα όμως αυτή τη φορά είναι σοβαρά, καθώς μία σειρά από δυσάρεστα γεγονότα, συμβάλουν στην απόδειξη μιας ιδέας.

The Joker: Sometimes I remember one way and sometimes another, if I am going to have a past I prefer it to be a multiple choice.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εδώ έχουμε την animated movie, που δίχασε το κοινό (ειδικά τους φανατικούς). Βασισμένη στο ίσως πιο αναγνωρισμένο και επιτυχημένο graphic novel που έχει γραφτεί ποτέ, δια χειρός Alan Moore το 1988 από την DC Comics. Η ιστορία αυτή, είναι βασισμένη στο παρελθόν ενός από τους πιο διάσημους villains που έχουν περάσει τόσο από την μικρή και μεγάλη οθόνη, όσο και από το χαρτί. Μυστήριο όμως παρέμενε το παρελθόν του.

Τι είναι αυτό που στρέφει έναν λογικό άνθρωπο στην τρέλα; Μία άσχημη μέρα…

Με την ιδέα αυτή έχουν φλερτάρει στο παρελθόν και άλλοι δημιουργοί, όπως παράδειγμα ο Christopher Nolan, στο The Dark Knight 2008. Κανείς όμως δεν το έκανε με τέτοιο τρόπο όπως ο τελειομανής Alan Moore (ο οποίος το 2000 είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την επιτυχία του comic, μιας και η ιστορία δεν προσφέρει τίποτα στους ήρωες), πόσο λάθος έκανε.

Κυριότερο σημείο της ιστορίας όμως, παραμένουν οι πράξεις του Joker. Spoiler Alert, αν και είναι τόσο γνωστό εδώ και χρόνια. Πρωταγωνιστής του έργου του ήταν ο Commissioner Gordon. Με την κόρη του να γίνεται ανάπηρη από σφαίρα, και οι γυμνές φωτογραφίες της να παρουσιάζονται μπροστά του κατά τη διάρκεια ενός τρένου του τρόμου, η τρέλα χτυπά γλυκά την πόρτα του μυαλού του. Αν εντυπωσιάζεστε με τις εικόνες που σας περιγράφουμε, είναι γιατί η ταινία κυκλοφόρησε ως Rated-R (μετά από το V for Vendetta, Watchmen & BvS Ultimate Edition).

Τι γνώμη έχουν οι φανς; Όχι και την καλύτερη. Ο παραγωγός Bruce Timm, βρήκε την ευκαιρία να τοποθετήσει ένα extra story, χωρίζοντας ουσιαστικά την ταινία στα δύο. Η ταινία δεν ξεκινάει με την επίσκεψη του Batman στο Arkham, αλλά με τις τελευταίες στιγμές της Barbara Gordon ως Batgirl και την μετάλλαξη της ως Oracle. Όπως ήταν φυσιολογικό, κάποιες σκηνές μέσα στην ταινία έλαβαν άσχημες κριτικές, και έριξαν την ταινία στα μάτια του κοινού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

O Mark Hamill και ο Kevin Conroy είναι οι δύο λόγοι που ανέβασαν την δημοσιότητα της ταινίας τόσο, που τελικά μαζί με την κυκλοφορία του Bluray, είχαμε στις 25 Ιουλίου μία και μόνο προβολή σε συγκεκριμένες κινηματογραφικές αίθουσες (2η φορά που γίνεται αυτό μετά το Batman: Mask of the Phantasm (1993)). Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Hamill είχε πει ότι δεν θα ξανασχοληθεί με τον ρόλο, εκτός αν είναι για την μεταφορά του The Killing Joke.

Το ίδιο είπε και τώρα, αλλά λίγο αργότερα και οι 2 ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στο Justice League: Action. Λίγο παραπάνω χρήμα δεν έβλαψε κανέναν.
Σκηνοθεσία, ο γνωστός στο είδος Sam Liu. Το όνομά του παρελαύνει στα Batman The animated series, καθώς και στο Batman: Year One (2011).

Δεν θα ασχοληθώ με το υπόλοιπο cast γιατί δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία όταν ακούς τις φωνές αυτών των δύο, σε ένα τόσο ΜΑ ΤΟΣΟ καλογραμμένο σενάριο από τον Brian Azzarello.
Η ταινία είναι βομβαρδισμένη από Easter eggs, είτε οπτικά είτε φρασεολογικά. Από ατάκες του Christian Bale, μέχρι και φωτογραφίες του Joker που θύμισαν το Batman 1989 και το The Dark Knight.
Η μουσική είναι όμορφη και σκοτεινή, όπως αρμόζει από τους Kristopher Carter, Michael McCuistion και Lolita Ritmanis.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Τελικά η ταινία είναι καλή; Η ταινία είναι ίσως η καλύτερη κυκλοφορία της DC, στις animated movies. Οι φανατικοί του ήρωα (όπως εγώ) περίμεναν χρόνια αυτή τη μεταφορά και δεν μπορώ να καταλάβω τι περίμεναν τόσα χρόνια.

Δυστυχώς όμως το πρώτο κομμάτι της ταινίας δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στη συνολική ιστορία. Παραμένει απλά μία πηγή πληροφοριών, που θα μπορούσε να σταθεί από μόνο του ως story, με τίτλο απλά “Batgirl” ή “Oracle: The beginning”. Οπότε παραβλέψτε το πρώτο κομμάτι και απολαύστε το δεύτερο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
10
Reader Rating5 Votes
7.1
8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Batman: Το Φονικό Αστείο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

24 Ιουλίου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

76 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$3.500.000