Pacific Rim Uprising (2018)

Poster

Ο Jake Pentecost, γιος του Stacker Pentecost, συνεργάζεται με την Mako Mori για να ηγηθεί μια νέα γενιά πιλότων Jaeger, ενάντια σε μια νέα απειλή Kaiju.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Όλοι μας, ή μάλλον όλα τα αγοράκια θυμόμαστε το φαντασμαγορικό Pacific Rim του Guillermo del Toro το 2013. Ο παραμυθάς του 21ου αιώνα μας χάρισε ένα υπερθέαμα σκηνών δράσης, όπου γιγάντια ρομπότ μάχονται με ακόμη πιο γιγάντια τέρατα τα οποία ήρθαν από μία πύλη στο Ειρηνικό Ωκεανό. Ήταν η ταινία εκείνη η οποία είχε όλα όσα θέλαμε να δούμε και δεν μας έδωσε ο Michael Bay με τα αποτυχημένα copy paste Transformers, τα οποία μαζί με τα Fast and Furious έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό το οποίο δεν γνωρίζει τους λόγους που τα βλέπει. Και τώρα που το έβγαλα από μέσα μου, μπορώ να συνεχίσω.

Για την ιστορία ο Guillermo del Toro τότε, (ναι ο γνωστός του Shape of Water) πήρε 190 εκατ. δολάρια και έγραψε και σκηνοθέτησε μία ταινία η οποία σε γενικές γραμμές δεν είπε ψέματα στο κοινό της. Δεν ασχολήθηκε με ενδιαφέρον σενάριο, ηθικά διδάγματα, ιστορικά γεγονότα μπλεγμένα με φαντασία, χαρακτήρες που θα σου μείνουν. Ασχολήθηκε με τα εφέ, την δράση και την δίχως όρια επιστημονική φαντασία. (Διότι αν ποτέ επιτεθούν τη γη γιγάντια τέρατα από μια άλλη διάσταση, η Αμερική, η Ιαπωνία και η Ρωσία θα φτιάξουν γιγάντια ρομπότ για να σώσουν τον πλανήτη).

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και το Pacific Rim:Uprising. Με φανερά λιγότερο budget (150εκατ. δολάρια) και διάρκεια σχεδόν 2 ώρες, η ταινία έχει στη διάθεση της σενάριο γραμμένο στο πόδι, χαρακτήρες καρικατούρες, κωμικές ατάκες (κάποιες ήταν όντως καλές) έτσι ώστε να πλαισιωθεί η δράση (που διάολε γι’ αυτό πήγαμε στο cinema) και να ολοκληρωθεί η ταινία.

Ο γιος του μεγάλου ήρωα Stacker Pentecost ονόματι Jake, απολαμβάνει τη ζωή του πράττοντας την μία παρανομία μετά την άλλη, έχοντας στο ιστορικό του εμπειρία πιλότου Jaeger (τα τεράστια ρομπότ) και ένα όνομα με ευθύνες. Άλλωστε εν καιρώ ειρήνης, τι άλλο να κάνεις;

Η απειλή όμως έρχεται ξανά και από εκεί που δεν την περιμένεις, οι πιλότοι προσπαθούν να αντικατασταθούν από drones, μέσω μιας κατασκευαστικής εταιρείας ανατολικής προελεύσεως και όταν εμφανιστεί το πρόβλημα, ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο προδότης. (λέμε τώρα, ποτέ δεν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία).

Έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, πως όταν μία ταινία έχει σκοπό να σου χαρίσει συγκεκριμένα συναισθήματα, πλαισιώνεται από ένα βατό έως ρηχό σενάριο, έτσι ώστε να μην έχουμε ξερές εικόνες δράσης. Ίσως όμως το Pacific Rim: Uprising να το πήγε ένα βήμα παρακάτω, αγγίζοντας τον πάτο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ένα όνομα που τουλάχιστον εγώ πρώτη φορά το άκουσα, είναι ο Steven S. DeKnight. Δικαίως θα πω, για να δικαιολογηθώ, μιας και το Pacific Rim: Uprising αποτελεί την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ταινίας μεγάλου μήκους και ακριβής παραγωγής. Διότι ας το παραδεχτούμε πως 150εκατ. δολ. είναι αρκετά. Για την ιστορία, η δράση του είναι στη σεναριογραφία και κυρίως στη μικρή οθόνη, με την σκηνοθετική καρέκλα να έχει έρθει στην καριέρα του ελάχιστες φορές και αυτή για μεμονωμένα επεισόδια τηλεοπτικών σειρών.

Αυτό που έλειπε από την εν λόγω ταινία, σε σχέση με το prequel της ήταν με τέσσερις λέξεις “Ο Guillermo del Toro”.

Δεν μπήκαμε ποτέ στο κατάλληλο mood έτσι ώστε να νιώσουμε την πραγματική ένταση των σκηνών, το πραγματικό μέγεθος των Jaegers/ Kaiju και φυσικά την ιεροτελεστία των πιλότων την ώρα που αποκτούν τον έλεγχο ενός τέτοιου τεχνολογικού επιτεύγματος.

Η απειρία του DeKnight, φάνηκε ακόμη και σε απλές σκηνές, οι οποίες έβγαζαν γέλιο (ίσως λίγο περισσότερο από ότι χρειάζεται, διότι η Marvel μας έχει καταστρέψει) και θα μπορούσαν να έβγαζαν ακόμη περισσότερο γέλιο, υπό τις οδηγίες και τα κάδρα ενός πιο έμπειρου σκηνοθέτη.

Οι σκηνές δράσης αρκετά καλές, χάνοντας όμως τα επίπεδα “ρεαλισμού” και αξιοποίηση μεγεθών με πολλές φορές να αγγίζουν τα επίπεδα των Power Rangers.

Για υποκριτικές δεν θα ήθελα να επεκταθώ μιας και ο μοναδικός αξιόλογος ήταν ο John Boyega (Star Wars: The Last Jedi). Οι ατάκες ανήκουν σε αυτόν και ξεχωρίζει σε κάθε σκηνή, βγάζοντας από την παραμικρή ατάκα κάτι αξιόλογο.
Μουσική από τον Lorne Balfe, ο οποίος φλέρταρε με το γνωστό θέμα της προηγούμενης ταινίας, χωρίς όμως να κάνει κάτι το ιδιαίτερο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Pacific Rim:Uprising, θα βγάλει το παιδί από μέσα σου ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει. Για σας τους γονείς, είναι μια καλή ευκαιρία να πάρετε τον γιό σας και να μπείτε στην σκοτεινή αίθουσα, ή για εσάς που είστε μια μεγάλη ανδροπαρέα και θέλετε να δείτε μια ταινία πριν την Σαββατιάτικη μπυρίτσα σας.

Μην ψάξετε απαντήσεις, μην ασχοληθείτε με τις υποκριτικές, την υπόθεση ή ακόμη και τη μουσική. Πηγαίνετε να δείτε την συνέχεια της μάχης των Jaegers και Kaiju για το μέλλον της ανθρωπότητας, χωρίς όμως να έχετε τις απαιτήσεις ενός sequel αντάξιου του σύμπαντος που δημιούργησε ο οσκαρικός Guillermo del Toro.

FUN FACT: Το 2013 και τωρα το 2018, κυκλοφόρησαν και οι ταινίες Atlantic Rim και Atlantic Rim 2 αντίστοιχα. Δεν κάνω πλάκα!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating3 Votes
6.2
4