Οι καλύτερες ατάκες από ταινίες της DC

Στην κινηματογραφική εποχή που διανύουμε, η Marvel με την DC κονταροχτυπιούνται για το ποια εταιρεία θα χτυπήσει κόκκινα στο box office με κάθε νέα ταινία που βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες. Με την πρώτη να έχει ένα σταθερό προβάδισμα και όχι άδικα, η DC προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Η αλήθεια είναι πως η τριλογία του Christopher Nolan πάρα την ιστορία που άφησε στον κινηματογράφο, άφησε πίσω το DC Universe με αποτέλεσμα πολλών μέτριων προσπαθειών.

Η πιο σκοτεινή προσέγγιση σε ένα universe είναι πάντα πιο ελκυστική σε ανθρώπους που θέλουν να δουν πιο προσγειωμένες ταινίες. Το καλοστημένο σενάριο με ηθικά διδάγματα είναι χαρακτηριστικό τους, με εξαίρεση το πρόσφατο Wonder Woman που απευθύνθηκε σε 10χρονια παιδιά, με το ηθικό δίδαγμα “Η ΑΓΑΠΗ τα νικάει όλα”.

Έτσι λοιπόν, για να σοβαρευτούμε λιγάκι μαζέψαμε μερικές από τις καλύτερες ατάκες πρωταγωνιστών στις ταινίες DC και σας τις παρουσιάζουμε, μαζί με μια ελαφριά επεξήγηση.

Ως συνήθως θα πούμε δυο λόγια για την κάθε σκηνή, να αναφέρουμε εδώ πως δεν δηλώνουμε προσωπικές μας απόψεις αλλά το νόημα των φράσεων που μας έδωσαν οι εκάστοτε σεναριογράφοι. Επίσης SPOILER ALERT. Εδώ που τα λέμε αν δεν έχετε δει τις παρακάτω ταινίες shame on you!

 

5. Batman monologue – Batman v Superman Dawn of Justice

Στη πιο αναμενόμενη ταινία όλων των εποχών Batman v Superman Dawn of Justice, ο Zack Snyder αποφάσισε να γυρίσει ένα άτυπο sequel του Man of Steel, με τους 2 ήρωες να έχουν διαφωνίες αλλά να εισάγονται και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του JLA, αλλά όχι όλοι… Το θέμα είναι ότι μέσα σε αυτή τη σαλάτα 4 εποχών, υπήρξαν ωραία σημεία άξια λόγου και σεβασμού καθώς και σημεία ατόφια από τα comics.

Στην μάχη μεταξύ των δυο ηρώων ο Batman ξεκινάει εάν μονόλογο, αναφέροντας πρακτικά το δικό του κίνητρο στη μάχη.

Batman: “I bet your parents taught you that you mean something, that you’re here for a reason. My parents taught me a different lesson, dying in the gutter for no reason at all… They taught me the world only makes sense if you force it to.”

Η υπερδύναμη δεν μας κάνει γενναίους ανθρώπους. Διότι δεν έχουμε κάτι να ρισκάρουμε. Όταν ένα 8χρονο αγόρι γίνεται μάρτυρας του θανάτου των γονιών του, η ζωή δεν έχει κανένα νόημα πλέον. Το νόημα θα έρθει μονάχα μέσα από τις πράξεις μας, μόνο με τη δική μας προσπάθεια.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

4. American Dream – Watchmen

Προσωπικά τη θεωρώ μία από τις καλύτερες ταινίες του Snyder και αυστηρά βαθμολογημένη.

Οι Watchmen, μέσω κυβερνητικού νόμου έχουν καταθέσει τις μάσκες τους εκτός από έναν, τον Rorschach. Κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός μέλους με κωδικό όνομα Comedian, όλοι θυμούνται στιγμές που πέρασαν μαζί του, ανακαλύπτοντας πως παρά τον δύσκολο και επιθετικό χαρακτήρα του, η λογική του είχε πάντα γερές βάσεις.
Μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, η Αμερική είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τους νέους να κάνουν τη μία διαδήλωση μετά την άλλη καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία και υποστηρίζοντας την κατάργηση των μασκοφόρων εκδικητών την ώρα που η αστυνομία βρίσκεται σε απεργία. Η χώρα της ευκαιρίας και της επαγγελίας είναι απλά μία φούσκα στα μυαλά των πολιτών που κάποιοι εγκατέστησαν.

Ο Nite Owl με τον Comedian φτάνουν στο σημείο για να διατηρήσουν την τάξη, χωρίς επιτυχία. Ο Comedian τελικά μπαίνει στο πλήθος και αρχίζει να χτυπά όποιον βρει μπροστά του.

Nite Owl: “What the hell happened to us? What happened to the American Dream?”
Comedian: “What happened to the American Dream? It came true. You are looking at it.”

Από τις πιο σοφές κουβέντες που έχουν ειπωθεί σε ταινία.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

3. Dogs get put down – Watchmen

Μένοντας στην ίδια ταινία, περνάμε από τον έναν ενδιαφέρον χαρακτήρα στον επόμενο. Ο Rorschach, που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο και πασίγνωστο ψυχολογικό τεστ, βρίσκεται πλέον στη φυλακή και πριν ξεκινήσει την ποινή του, περνάει από ψυχολόγο έτσι ώστε να σχηματιστεί το προφίλ του.

Με κάθε τεστ, θυμάται και από μία τραυματική εμπειρία της ζωής του, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια. Όμως μία εμπειρία έμεινε χαραγμένη στην μνήμη του η οποία τον άλλαξε ως οντότητα, με αποτέλεσμα να ξεχάσει το πραγματικό του όνομα και να ενσωματωθεί με το alter ego του.

Στην έρευνα ενός χαμένου κοριτσιού, οδηγείται σε ένα σπίτι στο οποίο ανακαλύπτει πως ο δράστης βίασε, και τεμάχισε το κορίτσι αυτό, μετατρέποντας τα κομμάτια σε τροφή για τα πεισμένα του σκυλιά.

Rorschach: “You see, Doctor, God didn’t kill that little girl. Fate didn’t butcher her and destiny didn’t feed her to those dogs. If God saw what any of us did that night he didn’t seem to mind. From then on I knew… God doesn’t make the world this way. We do.”

Διότι οι πράξεις μας καθορίζουν τον κόσμο που ζούμε. Ας σταματήσουμε λοιπόν να κατηγορούμε μια ανώτερη δύναμη και ας αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει λάθος και πως μπορούμε να επανορθώσουμε.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

2. It’s a bad joke – The Dark Knight

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η υπέρτατη ταινία που άφησε ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το 2ο κομμάτι της τριλογίας του Christopher Nolan που χάρισε το Oscar 2ου ανδρικού ρόλου στον Heath ledger μετά τον θάνατο του.

Κατά την διάρκεια του σχεδίου του, o Joker συλλαμβάνεται από την αστυνομία, η οποία ανακαλύπτει πως ο Harvey Dent και η Rachel έχουν απαχθεί. Ως πρώτος ύποπτος, μπαίνει στο ανακριτικό δωμάτιο με τον Batman να έχει σκοπό να αποσπάσει τις πληροφορίες που θέλει με κάθε κόστος. Εκεί ξεκινάει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην ιστορία του cinema, με τον Joker να αναφέρεται στο ψέμα και την υποκριτική στάση του κόσμου απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Batman: “You’re garbage who kills for money.”
The Joker: “Don’t talk like one of them. You’re not! Even if you’d like to be. To them, you’re just a freak, like me! They need you right now, but when they don’t, they’ll cast you out, like a leper! You see, their morals, their code, it’s a bad joke. Dropped at the first sign of trouble. They’re only as good as the world allows them to be. I’ll show you. When the chips are down, these… these civilized people, they’ll eat each other. See, I’m not a monster. I’m just ahead of the curve.”

Οι άνθρωποι γεννιούνται κακοί. Αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα είναι ένα προσωπείο που στη δεδομένη στιγμή μπορεί να πέσει και το ένστικτο της επιβίωσης να πάρει τα ηνία του χαρακτήρα μας. Όταν όμως φύγει η απειλή, θα διώξουμε αυτό που μας ξενίζει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε. Αυτό που φοβόμαστε αλλά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Ακόμη και αν μας έχει κάνει καλό.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

1. What is a symbol – V for Vendetta

Φυσικά στο Νο1, βρίσκεται ίσως η πιο επαναστατική ταινία βασισμένη σε comic που έχει γυριστεί ποτέ.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν και σε μία χουντική Αγγλία, ο V είναι ο μόνος που αντιστέκεται. Αδικημένος στο παρελθόν, με μία ζωή που θεωρείται κατεστραμμένη αποφασίζει να δώσει το δικό του στίγμα πριν πεθάνει, για να ξυπνήσει τα μυαλά των πολιτών.

Εδώ εξηγεί στην Evey, την πραγματική σημασία του συμβολισμού πίσω από ακραίες πράξεις.

V: “People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people… A building is a symbol, as is the act of destroying it. Symbols are given power by people. Alone, a symbol is meaningless, but with enough people, blowing up a building can change the world.”

Οι κυβερνήσεις δεν βγαίνουν από μόνες τους, οπότε ο κόσμος έχει την πραγματική δύναμη στα χέρια του. Ακόμη και μέσω μίας ακραίας πράξης, όλοι μαζί ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

BONUS: All it takes is one bad day – Batman the killing joke

Στην πολυαναμενόμενη μεταφορά του πασίγνωστου comic Batman The Killing Joke, οι παραγωγοί μας τα έκαναν μαντάρα προσθέτοντας 40 ολόκληρα λεπτά μιας άσχετης ιστορίας, πριν της πραγματικής. Αλλά τι να κάνουμε…

Στο τέλος της ταινίας, ο Joker θέλοντας να δώσει ένα τέλος στο έργο του ξεκινάει έναν υπέροχο μονόλογο υπό την χροιά της φωνής του Mark Hamill. Σκοπός του είναι να αποδείξει πώς ο καθένας μας μπορεί να στραφεί προς την τρέλα, αρκεί να ζήσει μία πολύ άσχημη ημέρα.

The Joker: “All it takes is one bad day… I’m not exactly sure what happened. Sometimes I remember it one way, sometimes another. If I’m going to have a past, I prefer it to be multiple choice!”

Αν συμβεί αυτό, πρέπει να το αναγνωρίσεις και να φορέσεις ως στέμμα τον χαρακτήρα σου. Η αυτογνωσία είναι το παν σε μία άδικη ζωή η οποία είναι ένα άρρωστο αστείο. Όπως αναφέρει, έχουμε φτάσει πολλές φορές στα όρια ενός 3ου παγκόσμιου πολέμου, που στις μέρες μας κοχλάζει. Τι μπορεί να κάνει ένας μέσος άνθρωπος; Να το αποδεχτεί και να γελάσει, γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή και με παρελθόν πολλαπλής επιλογής.

Πάτα εδώ για να δεις την σκηνή

 

Πως σας φάνηκαν οι επιλογές μας; Είδατε τις ταινίες της DC με άλλο μάτι;