Όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή – η μοίρα της Γης και η ίδια η ύπαρξη δεν ήταν ποτέ πιο αβέβαιη. O Thanos, βάζει το σχέδιο του σε λειτουργία, συλλέγοντας μία μία τις 6 infinity stones με σκοπό να αποκτήσει τεράστια δύναμη και να οδηγήσει τον μισό γαλαξιακό πληθυσμό σε αφανισμό. Θα καταφέρουν να σταματήσουν τον Thanos και να σώσουν για μία ακόμη φορά τον πλανήτη αλλά και ολόκληρο τον γαλαξία;
Thanos: When I’m done, half of humanity will still exist. Perfectly balanced, as all things should be…
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Για το κείμενο τούτο θα ξεκινήσω με τα απλά πράγματα που σκέφτηκε ο μέτριος εγκέφαλος μου.
Μπαίνοντας μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν τί έχει καταφέρει η MARVEL STUDIOS αυτά τα δέκα χρόνια. Από την επίσημη έναρξη του MCU το 2008 με το πρώτο Iron Man μέχρι σήμερα, η Marvel κατάφερε να φέρει τον κόσμο των Comics πιο κοντά στον μέσο και μη θεατή. Με ταινίες για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, οι αίθουσες γεμίζουν από κάθε καρυδιάς καρύδι (που λέει και λαός) με αποτέλεσμα την επιτυχία, τα τεράστια έσοδα και ένα σύμπαν μεγαλύτερο από κάθε άλλο στην ιστορία του σινεμά.
Τι είναι λοιπόν το Avengers: Infinity War; Με μία απλή έκφραση, αν η Marvel έκανε πάρτι και οι περισσότεροι χαρακτήρες της έκαναν την εμφάνιση τους. (Διότι κάποιοι έλειπαν ακόμη και από αυτή την ταινία και δεν αναφέρομαι στους χαρακτήρες τους οποίους η MARVEL STUDIOS δεν κατάφερε ποτέ να πάρει τα δικαιώματα, αλλά για άλλους όπως ο Hawkeye και ο Ant-man για τους οποίους βρέθηκε μία σύντομη δικαιολογία για την απουσία τους).
Χρονολογικά βρισκόμαστε μετά τα πρόσφατα Black Panther και το υπερβολικά κωμικό Thor: Ragnarok, όπου η Asgard έχει καταστραφεί και το σκάφος με το οποίο ο Thor και η παρέα του έχουν διαφύγει, δέχεται επίθεση από τον Thanos. Τι μας δίνει αυτό; Μία ταινία που μπαίνει από το πρώτο λεπτό στο ζουμί και στη δράση. Για δέκα χρόνια ακούμε και περιμένουμε την εμφάνιση του εν λόγω χαρακτήρα με τα studios να μας δίνουν κάθε τόσο σταγόνες παρηγοριάς μέσω των after credits scenes (κάτι το οποίο πλέον έχει γίνει τόσο μόδα που και Λάνθιμο να πας να δεις, περιμένεις να τελειώσουν οι τίτλοι τέλους και αναρωτιέσαι γιατί η ταξιθέτρια σε κοιτάζει νευριασμένα).
Χαίρομαι βαθύτατα που μοιράζομαι το ίδιο όνομα με τον κυριότερο κακό της Marvel (αστειάκι) μιας και η αναμονή έφερε καρπούς. Η ταινία του ανήκει και δικαιολογημένα διότι από τη μία έχουμε την απαίτηση του κοινού και από την άλλη έναν πέρα για πέρα ικανό ηθοποιό με αρρενωπό και αγέρωχο παρουσιαστικό να τον υποδύεται. Ο Josh Brolin, έδωσε σάρκα και οστά και οι αφοί Russo ανάπτυξη στον χαρακτήρα. Μαθαίνουμε όλα όσα πρέπει, για το παρελθόν του, το σκοπό του, την ιδεολογία του και τις θυσίες που θα πρέπει να κάνει για να γίνει το σχέδιο του πραγματικότητα. Διότι σκοπός χωρίς θυσίες και πόλεμος χωρίς απώλειες δεν γίνεται.
Ο Thanos έχει διαπιστώσει το πρόβλημα του κόσμου. Ονομάζεται υπερπληθυσμός και αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα τη φτώχεια και την ανεπάρκεια πρώτων υλών. Όταν οι υπόλοιποι απέτυχαν να δώσουν λύση, ο Thanos έφτασε στο αποτέλεσμα της γενοκτονίας. Ο μισός πληθυσμός πρέπει να φύγει για να αφήσει τον υπόλοιπο να ζήσει. Χωρίς κριτήρια, χωρίς συναισθηματισμούς μία τυχαία λοταρία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μονάχα με την δύναμη των 6 Infinity Stones. 6 πετράδια που δημιουργήθηκαν από το big bang για να ελέγχουν 6 ιδιαιτερότητες (Χώρος, Σκέψη, Πραγματικότητα, Δύναμη, Χρόνος και Ψυχή). Ο Thanos είναι κάτοχος ενός γαντιού που μπορεί να ελέγχει την τεράστια δύναμη των πετραδιών και να πετύχει τον σκοπό του με το χτύπημα των δαχτύλων του.
Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας (2,5 ώρες) τοποθετείται στη λίστα με τα θετικά στοιχεία. Όταν έχεις να κάνεις με πάρα πολλούς χαρακτήρες και να δέσεις πολλά στοιχεία μεταξύ τους θέλεις σίγουρα χρόνο. Εδώ λοιπόν έρχεται η μεγαλουργία των σεναριογράφων. Δημιούργησαν ένα σενάριο άρτια δομημένο, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη πράξη ήρθε γρήγορα, έβαλαν το κοινό στα προβλήματα των ηρώων χωρίς να βαρεθεί. Η μετάβαση μεταξύ των τοποθεσιών δεν γίνεται βεβιασμένα, αλλά με σωστό ρυθμό και δικαιολογημένα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η εν λόγω ταινία καθώς και το χωρίς τίτλο sequel της, το οποίο θα κάνει την εμφάνιση του στις αίθουσες το 2019, γυρίστηκαν μαζί, με τα γυρίσματα να διαρκούν από τον Γενάρη του 2017 μέχρι τον Γενάρη του 2018.
Τέλος στα πιο τεχνικά θέματα, η IMAX ανακοίνωσε πως οι δύο ταινίες γυρίστηκαν εξολοκλήρου με τις νέες ψηφιακές κάμερες 2-D ARRI Alexa IMAX, οι οποίες αποτελούν ειδικά διαμορφωμένες ARRI Alexa 65mm με τεχνολογία IMAX. Τα αδέρφια Russo χρησιμοποίησαν τις εν λόγω κάμερες στο Captain America: Civil War (2016) αλλά μόνο για τη σκηνή του αεροδρομίου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στο σημείο αυτό θα προτιμούσα να μην ονομάσω όλους τους πρωταγωνιστές, μιας και δεν ξέρω αν έχει νόημα. Αξίζει όμως να πω, πως ο καταμερισμός των ρόλων στην οθόνη έγινε σχετικά ισάξια. Με ίσως περισσότερο βάρος σε Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch, Chris Hemsworth και Chris Pratt. Όλοι οι χαρακτήρες έδωσαν σίγουρα τον καλύτερο τους εαυτό σε σχέση με το υλικό που τους δόθηκε. Αλλά σε ένα καλοστημένο universe, όλοι οι ήρωες έχουν ήδη πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας.
Την πρωταγωνιστική σκυτάλη λοιπόν πήρε ο μοναδικός Josh Brolin ( ο άνθρωπος που θα έκανε έναν υπέροχο Batman όπως τον είχε εμπνευστεί ο Frank Miller αλλά δεν έγινε ποτέ, δεν πειράζει). Μέσα στο 2018 θα τον δούμε επίσης στο πολλά υποσχόμενο Deadpool 2, στον ρόλο του Cable. Ως Thanos όμως, κατακτάει το κοινό έχοντας το μεγαλύτερο screen time. Στιβαρός και σοβαρός, με ήπια αλλά μπάσα φωνή. Βγάζει έναν χαρακτήρα που εμπνέει εμπιστοσύνη και τρόμο ταυτόχρονα.
Από τη στιγμή που είδα το Captain America: The Winter Soldier καθώς και το άριστο Captain America: Civil War, κατάλαβα πως Anthony και ο Joe Russo ήταν οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να συνεχίσουν το MCU. Με σοβαρό ύφος που μας δείχνει τον κίνδυνο, στοχευμένα και έξυπνα αστεία, επίγεια σκηνοθεσία και όσα περισσότερα practical effects μπορούσαν να βάλουν. Σε αυτή την ταινία όμως είναι δύσκολο να αποφύγεις την υπερβολική χρήση του CGI. Παρόλα αυτά, το επίπεδο της δουλειάς φάνηκε ακόμη και εκεί. Ίσως η DC να προσλάβει τα ίδια στούντιο στην επόμενη ταινία της, για να μην έχει ψηφιακά εφέ που βγάζουν μάτι όπως στο Justice League.
Στη μουσική συναντάμε για μία ακόμη φορά τον Alan Silvestri. Είχε γράψει τη μουσική στο πρώτο Avengers καθώς και στο Captain America: The First Avenger. Δυστυχώς το μοτίβο παραμένει το ίδιο. Η μουσική συνοδεύει εξαίσια τις σκηνές, αλλά παραμένει προβλέψιμη. Με εξαίρεση ίσως το κυρίως θέμα των Avengers, το οποίο όταν το ακούσετε είμαι σίγουρος ότι κάτι σας θυμίζει αλλά δεν μπορείτε να το τραγουδήσετε αν σας το ζητήσω, έτσι δεν είναι;
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Αυτές τις ερωτήσεις δεν τις κάνεις. Απλά πας και τη βλέπεις. Να προτείνω να διαλέξετε αίθουσα με ήχο νέας τεχνολογίας μιας και στην Ελλάδα ακόμη IMAX δεν έχουμε.
Από την πρώτη σκηνή και την εισαγωγή της ταινίας μέχρι το τελευταίο κάδρο, η αναμονή μας δικαιώνεται και φεύγουμε από την αίθουσα με την υπόσχεση ότι θα ξαναέρθουμε.
Fun Fact: Ο Robert Downey, Jr. ζήτησε από το στούντιο να του μεταφέρουν τα έπιπλα του από το σπίτι του στο Los Angeles στην Atlanta που γινόντουσαν τα γυρίσματα. Το στούντιο συμφώνησε! Διότι ένας Tony Stark δεν μπορεί μακριά από τα έπιπλα του.