Poster

Τρεις πλούσιοι, παντρεμένοι άνδρες συναντιούνται για το ετήσιο, καθιερωμένο κυνήγι τους στην έρημο. Μόνο που αυτήν τη φορά, ο ένας θα φέρει μαζί και την ερωμένη του, μια σέξι «Λολίτα» που με το σεξαπίλ της θα προκαλέσει γρήγορα το ενδιαφέρον των άλλων δύο. Τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου όταν οι τρεις άνδρες εκμεταλλεύονται τη νεαρή κοπέλα και την εγκαταλείπουν στην κόλαση της ερήμου, θεωρώντας τη νεκρή. Διψασμένη για εκδίκηση, εκείνη θα επιστρέψει και θα μετατρέψει το κυνήγι στο πιο ανελέητο και αιματηρό ανθρωποκυνηγητό.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ομολογώ ότι -προτού δω το τρέιλερ πριν την προβολή του A Quiet Place– το Revenge δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου, παρά το θόρυβο που έκανε στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Αλλά βλέποντας μια πιθανή σπλάτερ μπιμουβιά αναθάρρησα. Σπάνια βλέπουμε πια τέτοιου είδους ταινίες στις ελληνικές αίθουσες εκτός των ορίων κάποιου φεστιβάλ.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Coralie Fargeat έχει όλα τα φόντα ώστε να μπει στο καλτ πάνθεον των ταινιών εκδίκησης: αίμα, εντυπωσιακά ωμές σκηνές βίας, ηλίθιες αποφάσεις και φυσικά ακόμα περισσότερο αίμα. Δυστυχώς, όμως, κάπου μας τα χαλάει.

Ο χρόνος και ο χώρος δεν έχουν σημασία για την ταινία· η ιστορία μας εκτυλίσσεται σε μια ανώνυμη έρημο, σε μια κυνηγετική συνάντηση τριών φίλων. Ο ένας, όμως, έχει φέρει μια Λολίτα στην παρεΐστικη βίλα, κι όταν οι φίλοι του καταφτάνουν νωρίτερα απ’ ότι τους περίμενε, τα πράγματα ξεφεύγουν: ο ένας βιάζει την κοπέλα και αυτό αποτελεί έναυσμα για ένα τρελό κυνηγητό και τη μετατροπή της Λολίτας σε ένα υβρίδιο Λάρα Κρόφτ/Ράμπο.

Κι ενώ στα χαρτιά η ταινία είναι μια επίκαιρη girl power ταινία εκδίκησης όπου η οθόνη βάφεται κόκκινη με το αίμα των θυτών και οι αντρικοί χαρακτήρες είναι όσο χαζοί και αχρείοι γίνεται, νιώθεις ότι η Fargeat προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το timing των κινημάτων #MeToo και #TimesUp χωρίς να ξέρει ακριβώς πως να το κάνει. Πέφτει κι αυτή στην παγίδα του male gaze, καθώς όταν βγεις από την αίθουσα έχεις μάθει επακριβώς το σχήμα των οπισθίων της Matilda Lutz (Rings) που ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

To Revenge -δυστυχώς- ακροβατεί σε μια λεπτή γραμμή: από τη μία πολύ χοντροκομμένο για να είναι μια καλή ταινίας εκδίκησης, και από την άλλη δεν αγκαλιάζει πλήρως τη σαχλότητά της ώστε να αφεθεί στα καλτ μονοπάτια των b-movies που τόσο αγαπάμε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Coralie Fargeat δεν τα καταφέρνει άσχημα στην παρθενική της σκηνοθετική απόπειρα, αλλά μοιάζει να έχει πάρει στοιχεία από καλύτερες ταινίες του είδους και απλά να έχει δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια γυναίκα· δε θα γίνει το φεμινιστικό είδωλο που ίσως ήλπιζε. Εκεί που ξεχωρίζει είναι στην αισθητική και το στυλ. Ο φωτογράφος Robrecht Heyvaert χρησιμοποιεί υψηλό κοντράστ μαζί με έντονα χρώματα στην αρχή, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην πρότερη αθωότητα της Λολίτας μας και στο ερημικό τοπίο. Πάρτι έκανε φυσικά και το καλλιτεχνικό τμήμα της ταινίας, με τους κουβάδες αίμα και τη μεταμόρφωση της πρωταγωνίστριας σε φονική μηχανή.

Η Matilda Lutz (Rings) είναι αρκούντως συμπαθητική και καλλίγραμμη για τον ρόλο, όπως αρκούντως αχρείοι και ανόητοι είναι οι άντρες συμπρωταγωνιστές της: ο Kevin Janssens, o Vincent Colombe και ο Guillaume Bouchède.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί ενώ ο μέσος άνθρωπος έχει 6 λίτρα αίμα, οι πρωταγωνιστές του Revenge έχουν τουλάχιστον 12. Γιατί είναι μια όμορφη σπλατεριά εκδίκησης. Γιατί «χαϊδεύει» που και που τα όρια μιας αυθεντικής μπιμουβιάς. Γιατί μπορεί να θες να δεις σεξιστικά γουρούνια να πεθαίνουν με ευφάνταστους τρόπους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating3 Votes
3.1
5.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Revenge

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

23 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

26 Απριλίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

108 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$2.900.000