Οι καλύτερες σκηνές μάχης σε ταινίες

Πριν από περίπου επτά μήνες, εδώ στην φαντασμαγορική ομάδα του filmakias.gr, σας είχαμε γράψει δύο εκπληκτικά άρθρα, με μαζεμένη πληροφορία για την ταινίες που περιέχουν ξύλο. Τότε, το είχαμε χωρίσει σε δύο μέρη, τις καλές (διαβάστε το άρθρο εδώ) και τις κακές (διαβάστε το άρθρο εδώ). Είχα υποσχεθεί τότε ότι κάποια στιγμή θα γράψω ένα αντίστοιχο άρθρο αλλά αυτή τη φορά θα αναφέρομαι καθαρά σε συγκεκριμένες σκηνές. Ε αυτή η στιγμή έφτασε!

Ξύλο μέσα σε ταινίες για μία ακόμη φορά!

Στο παρακάτω κείμενο διάλεξα τις καλύτερες (κατά την ταπεινή μου γνώμη). Οπότε είναι πολύ λογικό να μην συμφωνείτε οι περισσότεροι. Με τόση ποικιλία που υπάρχει εκεί έξω, προφανώς και δεν είναι εύκολο το φιλτράρισμα. Οπότε έβαλα κάποιους όρους, έτσι για να κάνω την ζωή μου πιο εύκολη, και να ξέρετε και τι διαβάζετε.

Αρχικά εξαίρεσα όσο ήταν δυνατό σκηνές που είναι γυρισμένες με shaky cams. Από εκείνες δηλαδή που πριν τις δεις θα πρέπει να έχεις πάρει ένα κουτί δραμαμίνες. Και αυτό γίνεται προφανώς για να κρύψουν την ανικανότητα των πρωταγωνιστών να γυρίσουν την σκηνή. Οπότε ο Liam Neeson από τα Taken και ο Matt Damon από τα Jason Bourne δεν θα μπουν. Όπως είπε ο Jackie Chan “I never move my camera”.

Επίσης, ήθελα ένα επίπεδο ρεαλισμού δίχως εναέριες τούμπες στον πραγματικό κόσμο. Οπότε οι Scott Adkins, Jackie Chan, Donnie Yen, Jet li, Steven Seagal, Jean-Claude Van Damme, Michael Jai White, κτλ εξαιρούνται.

Εξαιρέθηκε και ο αγαπημένος σας Jason Statham, γιατί θεωρώ ότι δεν ξέρει να παλεύει, απλά έχει ωραίο σώμα και την κατάλληλη προώθηση και βοήθεια από τους εκάστοτε σκηνοθέτες.

Επίσης θα τις πάρω με χρονολογική σειρά, για να δείτε και την εξέλιξη του κινηματογράφου σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, προφανώς spoiler alert.

Πάμε λοιπόν, “GET READY FOR THE NEXT BATTLE BATTLEE BATTLEEE”.

 

 

The Matrix (1999) – Neo vs Morpheus

neo-morpheus-fight-scenes

Η ταινία σταθμός στην ιστορία του σινεμά. Κατέχει την 17η θέση στο imdb στις Top Rated Movies, 4 Oscar και πολλά πολλά έσοδα. Τα αδέρφια Wachowski έκαναν το ένα μοναδικό θαύμα στην καριέρα τους (μετά δεν θα εκφραστώ τι έκαναν).

Μετά την απελευθέρωση του Neo από τον κόσμο του Matrix στον πραγματικό, ο Tank τον εκπαίδευσε σε έναν αριθμό πολεμικών τεχνών με τον πιο ωραίο τρόπο (καθισμένος σε μία καρέκλα) και ως πρώτο τεστ θα τον βάλει σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για να αντιμετωπίσει τον Morpheus.

Η σκηνή θεωρείται μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Η σκηνοθεσία είναι αυτή που χρειάζεται ενώ fight coordinator είναι ο Yuen Woo-ping.

Αξίζει να αναφέρω ότι η σκηνή γυριζόταν για μήνες, μετά από περίπου 7 μήνες εκπαίδευση των ηθοποιών και με τον Keanu Reeves μόλις να έχει βγει από το νοσοκομείο μετά από εγχείρηση στον αυχένα.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

Mission: Impossible II (2000) – Ethan Hunt vs Sean Ambrose

mission-impossible-ii-fight-scenes

Ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, ο John Woo (Face Off) ανέλαβε στα τέλη του 1999 να σκηνοθετήσει το sequel του επιτυχημένου Mission Impossible (1996). Όπως ήταν αναμενόμενο η προσωπική του πινελιά μπήκε στην ταινία. Δράση, βία, slow motion, περιστέρια, κοντινά πλάνα κτλ. Στο τέλος της ταινίας έβαλε μία fight scene (μετά την σκηνή καταδίωξης με τις μηχανές – διαβάστε το αφιέρωμα εδώ) την οποία σχεδίασε ο ίδιος για μήνες, παρατηρώντας τον τρόπο που κινείται ο Tom Cruise.

Η σκηνή είναι γυρισμένη από τους ίδιους, και ναι οι κλοτσιές που τρώει ο Dougray Scott είναι αληθινές. Επίσης οι σφήνες με τα κύματα ανάμεσα στις σκηνές, ήταν ιδέα του John Woo, για να δείξει ένταση.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

The Dark Knight (2008) – Batman vs Bad Guys

the-dark-knight-batman-fight-scenes

Αν επεκταθώ δεν θα συνεχίσω το αφιέρωμα τούτο. Η αγαπημένη μου ταινία για ευνόητους λόγους (λατρεία του ήρωα από μικρός, των πρωταγωνιστών, του σκηνοθέτη κτλ).

Το sequel της ταινίας Batman Begins(2005), 4η θέση στο imdb Top Rated Movies, ψηφίστηκε ως η καλύτερη super hero movie όλων των εποχών και χάρισε το Oscar δεύτερου ανδρικού στον Heath Ledger (1979–2008).

Το fighting style σχετικά νέο για την εποχή και πλέον γνωστό, KFM (Keysi Fighting Method). Ουσιαστικά είναι ένα άμεσο street style, με στοιχεία από πολλές πολεμικές τέχνες όπως Krav Maga, CQC κτλ.

Μετά τον θάνατο του Gordon, ο Batman ζητά απαντήσεις από τον μαφιόζο Maroni. Μπαίνει στο club που διασκεδάζει και η συνέχεια επί της οθόνης σας.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

Warrior (2011) – Tommy Conlon vs Mad Dog

warrior--fight-scenes

Μακράν η καλύτερη ταινία με ΜΜΑ. Το γνωστό στυλ (Mixed Martial Arts) έχει παίξει πολύ στον κινηματογράφο γιατί γράφει καλά στον φακό και δίνει πολλές δυνατότητες.

O Gavin O’Connor έδωσε συναίσθημα, ένταση, δράση και τις πιο ρεαλιστικές σκηνές μέσα στο κλουβί του γνωστού αθλήματος.

Στην αγαπημένη μου σκηνή, ο Tommy μετά την απόσυρση του από τον στρατό ξεκινά πάλι την εκπαίδευση. Εκεί ο καλύτερος πυγμάχος του γυμναστηρίου τον προκαλεί και η συνέχεια δεν θα είναι ευχάριστη.
“You owe me 200 bucks”

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

The Raid (2011) – Rama vs Bad Guys

 

Η low budget ταινία του Gareth Evans, που κατέπληξε τα πλήθη και τον οδήγησε προφανώς στο sequel και σε μία καριέρα, μας έδειξε ένα fighting style που δεν είχαμε ξαναδεί.

Ονομάζεται Pencak Silat και οι ρίζες του είναι από την Ινδονησία. Οι σκηνές είναι καθαρόαιμες με βία και ρεαλιστικότατα.
Στην σκηνή αυτή ο Rama, προσπαθεί να σώσει έναν συνάδελφο του μέσα στο κτήριο που είναι παγιδευμένοι. Μπαίνοντας σε έναν διάδρομο all hell breaks loose.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

Oldboy (2003) – Dae-su Oh vs Bad Guys

oldboy-fight-scenes

Η εκπληκτική ταινία του Chan-wook Park, για έναν άνθρωπο που ξυπνάει μέσα σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο και αναγκάζεται να μείνει εκεί για 15 χρόνια. Κατέχει την 69η θέση στο imdb Top Rated Movies και το 2013 o Spike Lee έκανε το αποτυχημένο remake με τον Josh Brolin. Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός λόγος για να δείτε την ταινία.

Ο πρωταγωνιστής έχει φτάσει πολύ κοντά στο να βρει ποιος τον κρατούσε αιχμάλωτο για 15 χρόνια, και βρίσκεται σε έναν διάδρομο αντιμέτωπος με μία ομάδα κακών. Η σκηνή που ακολουθεί έχει μείνει πυρωμένη στον εγκέφαλο μου, για την άρτια εκτέλεση της, διότι είναι γυρισμένη με ένα μόνο πλάνο (Oner). Απολαύστε.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

Game of Thrones S04E10 (2014) – Brienne of Tarth vs the Hound

game-of-thrones-fight-scenes

Δεν το περιμένατε έτσι; Η σκηνή αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου μέσα στη σειρά (4η θέση στο imdb Top Rated TV). Τα πλάνα της και το μονταζ τα θεωρώ πραγματικά εκπληκτικά. Αν και στην αρχή σκεφτόμουν να βάλω το viper vs mountain, τελικά κατέληξα σε αυτήν.

Η σκηνή χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό, ωμή βία, ανάγκη για επιβίωση και την εξέλιξη της απλά δεν την περιμένεις (τι κλασικό για το GOT).

Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας και γυρισμάτων, τόσο για να μάθουν τις κινήσεις οι ηθοποιοί, όσο και για να γυριστούν τα απαραίτητα πλάνα.

Εκτός από τις βαριές πανοπλίες και τα όπλα, χρειάστηκε να φορέσουν ειδικές ζώνες που προστάτευαν τα γεννητικά όργανα, ειδικά όταν ο Rory McCann κλοτσάει την Gwendoline Christie.

Το επεισόδιο ονομάζεται The Children και είναι σκηνοθετημένο από τον Alex Graves.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

Daredevil (2015) – Daredevil vs Bad Guys

daredevil-fight-scenes

Η καλύτερη super hero σειρά που βγήκε ποτέ (μην ακούσω κανέναν να μιλάει για το Arrow). Ρεαλιστική, σκοτεινή με απίστευτες υποκριτικές από όλο το cast, ειδικά από τον Vincent D’Onofrio. Κατέχει την 61η θέση στο imdb Top Rated TV.

Στο 2ο επεισόδιο με τίτλο Cut Man, ο Daredevil στην προσπάθεια του να βρει ένα μικρό αγόρι που έχει απαχθεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ομάδα κακών. Η σκηνή διαδραματίζεται σε έναν διάδρομο, με την ψευδαίσθηση του μονόπλανου. Τα cuts έχουν γίνει σε έξυπνα σημεία για να μην φαίνονται.

Χρειάστηκε μήνες γυρισμάτων, σκληρή εκπαίδευση και υπομονή. Σκηνοθεσία Drew Goddard και στην εκπληκτική φωτογραφία ο Matthew J. Lloyd.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

John Wick (2015) – John Wick vs Bad Guys

john-wick-fight-scenes

Ξέρω ότι εδώ δεν έχουμε αποκλειστικά μία fight scene, αλλά action scene. Παρόλα αυτά η ταινία κατακλύζεται από σκηνές ρεαλισμού.

Η σκηνοθεσία ανήκει στους Chad Stahelski και David Leitch, ενώ ο Keanu Reeves εκπαιδεύτηκε στα Judo και CAR (Central Axis Relock). Τα πλάνα είναι κατά κύριο λόγο σταθερά, έτσι ώστε να βλέπουμε καθαρά τις κινήσεις.
Ο John Wick (διαβάστε την κριτική εδώ και για το John Wick: Chapter 2 εδώ) φτάνει σε ένα club μαφιόζων, με στόχο να σκοτώσει τον Iosef Tarasov. Αφού έχει σκοτώσει το μισό club, στο τέλος του τελειώνουν οι σφαίρες και πιάνεται στα χέρια με το πρωτοπαλίκαρο του Viggo Tarasov.

Οι σκηνές αξίζουν.

Πάτα εδώ για να δεις τη σκηνή

 

 

Ελπίζω να σας άρεσε το αφιέρωμα μας, πείτε μας την γνώμη σας.