Poster

Μια οικογένεια αναγκάζεται να επιβιώσει σε πλήρη ησυχία σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που έχει καταληφθεί από τέρατα, τα οποία αντιδρούν και κυνηγούν στον παραμικρό ήχο. Ο John Krasinski σκηνοθετεί μια ταινία γεμάτη ένταση που θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι τις οικογενειακές σχέσεις.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η τελευταία δεκαετία μας έχει προσφέρει μερικές εξαιρετικές low-budget ταινίες τρόμουGet Out (2017), The Witch (2015), It Follows (2014), The Babadook (2014), The Loved Ones (2009), Train to Busan (2016), It Comes at Night (2017), The Girl with All the Gifts (2017), Raw (2016), Under the Shadow (2016), The Invitation (2016)- που έχουν έχουν δώσει νέα πνοή σε ένα αγαπημένο, αλλά αρκετά “ταλαιπωρημένο” είδος.

Το A Quiet Place βάζει ήδη σοβαρή υποψηφιότητα για το καλύτερο θρίλερ της χρονιάς. Είμαστε σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που έχει κατακλυστεί από εφιαλτικά τέρατα, τα οποία είναι τυφλά, αλλά έχουν οξύτατη ακοή που τα βοηθάει να εντοπίζουν και να κυνηγούν τον παραμικρό θόρυβο. Παρακολουθούμε (και σχεδόν ζούμε) την προσπάθεια μιας οικογένειας να επιβιώσει. Συνεννοούνται με νοηματική, κινούνται αθόρυβα και πολύ προσεκτικά γύρω από τη φάρμα τους για να μαζέψουν προμήθειες, αλλά το γεγονός ότι η γυναίκα είναι έγκυος περιπλέκει τα πράγματα.

O John Krasinski (The Office) χρησιμοποιεί ένα πολύ απλό μέσο για να δημιουργήσει ένταση: τη σιωπή. Από τα Alien (1979) και Jurassic Park (1994) μέχρι τα πρόσφατα Don’t Breathe (2016) και Hush (2016), Η έλλειψη του ήχου αποτελεί βασικό εργαλείο του είδους και εδώ χρησιμοποιείται -ίσως- όσο πιο εκτεταμένα έχουμε δει και με πολύ έξυπνο τρόπο.

Ζώντας σε ένα κόσμο με διαρκή θόρυβο είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα μπορούσε να επιβιώσει κάποιος υπό διαρκή σιωπή. Η σχεδόν παντελής απουσία ήχου σε αρκετές σκηνές δημιουργεί ένταση που τσακίζει νεύρα και ανεβάζει τους σφυγμούς. Σε κάνει να συμμετάσχεις ενεργά σε αυτό το “παιχνίδι”, καθώς θα προσπαθήσεις αρκετές φορές να μη βγάλεις τον παραμικρό ήχο για να διατηρηθεί αυτή η ένταση. Με άλλα λόγια, το A Quiet Place είναι μια πολύ καλή ταινία τρόμου.

Ο Krasinski σκηνοθετεί με ανέλπιστη οικονομία και ισορροπεί εξαιρετικά τον τρόμο με το συναίσθημα. Παραδίδει μια άμεση ταινία χωρίς περιττές σκηνές και κινήσεις εντυπωσιασμού, με λίγα πλάνα (σχεδόν) προοικονομίας σε αντικείμενα που ξέρουμε ακριβώς τον θόρυβο που είναι ικανά να προκαλέσουν.

Χρωστάει πολλά σε θρίλερ του παρελθόντος, χωρίς να χάνει ποτέ την πρωτοτυπία του. Δεν είναι ένα horror όπου οι ήρωες προσπαθούν απλά να επιβιώσουν, ο Krasinski ενδυναμώνει τους χαρακτήρες του δίνοντάς τους την επιλογή να ζουν. Μην αφήσετε παιδιά να το διαβάσουν, αλλά ένα καλό θρίλερ είναι σα ναρκωτικό· σου ανεβάζει τους σφυγμούς και σε κρατάει σε ένταση ακόμα και μετά το τέλος του. Και το A Quiet Place θα σε ανεβάσει σίγουρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο John Krasinski κάνει την τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα και παραδίδει σίγουρα την καλύτερη δουλειά του: χτίζει γρήγορα έναν πειστικό κόσμο με ξεκάθαρους κανόνες και χωρίς φανφάρες. Παρά την σχεδόν παντελή έλλειψη πρόζας, το σενάριο -βασισμένο σε μια ιστορία των Bryan Woods και Scott Beck- είναι αρκετά εύστροφο και κάνει σωστές επιλογές. Όπως πέρυσι το Get Out (2017) χρησιμοποίησε τον τρόμο ως όχημα για ένα εύστοχο κοινωνικό σχόλιο, έτσι κι ο Krasinski χρησιμοποιεί το A Quiet Place για να κάνει το δικό του σχόλιο: για την οικογένεια και τη σχέση των γονέων με τα παιδιά τους.

Το πραγματικό ζευγάρι John Krasinski και -η πάντα αξιόλογη- Emily Blunt (Edge of Tomorrow) υποδύoνται το ανδρόγυνο της ταινίας, ενώ στους ρόλους των παιδιών συναντάμε την κωφάλαλη Millicent Simmonds (Wonderstruck) και τον Noah Jupe (Suburbicon).

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει από τους Erik Aadahl (Godzilla) και Ethan Van der Ryn (The Lord of the Rings) στο sound design, που αποτελεί σημαντικότατο μέρος της ταινίας. Ο Marco Beltrami (Logan) συνθέτει ένα αξιόλογο soundtrack, αλλά δεν καταφέρνει να αποφύγει μερικά από τα κλισέ τους είδους.

Το μόνο κακό είναι ότι πρέπει να δεις το A Quiet Place στην πιο ήσυχη αίθουσα που θα βρεις, καθώς ο παραμικρός ήχος από τους θεατές θα ακουστεί. Από την άλλη, θα είναι μια εξαιρετική ταινία να δεις φορώντας ακουστικά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν τα θρίλερ. Γιατί θα σε κρατήσει σε ένταση και στα 90 λεπτά που διαρκεί. Γιατί ο ήχος και η απουσία του είναι κάτι μη συνηθισμένο. Γιατί, μέχρι στιγμής, είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
8.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8.5
Reader Rating24 Votes
7.5
8.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ένα Ήσυχο Μέρος

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

03 Απριλίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

05 Απριλίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

90 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$17.000.000