Mandy (2018)

Poster

Ο Ρεντ και η Μάντι ζουν ευτυχισμένοι σε ένα απομονωμένο σπίτι στo δάσος, όταν μια μοχθηρή συμμορία απόκοσμων μηχανόβιων τους επιτίθεται με μανία. Μετά την επίθεση, ό,τι έχει απομείνει στον Ρεντ είναι η πιο άγρια δίψα για εκδίκηση και το φονικότερο όπλο όλων: η οργή αυτού που έχει μόλις χάσει τα πάντα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Τα τελευταία χρόνια οι Νύχτες Πρεμιέρας μας έχουν καλομάθει με (σχεδόν) μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών που χοροπηδάνε ανάμεσα στα horror, σπλάτερ και καλτ genres. Κι ενώ φέτος μπορεί να είναι λίγες αυτές οι προβολές, το Mandy θα μπει σίγουρα στο πάνθεον των μεταμεσονύκτιων προβολών του φεστιβάλ.

Η νέα ταινία του Panos Cosmatos (Beyond the Black Rainbow) έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο φεστιβάλ Sundance και όποιος έχει δει το Black Rainbow ξέρει πόσο περίεργο είναι αυτό που θα δει και καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι να κατηγοριοποιηθεί. Στον πυρήνα του, το Mandy είναι μια ιστορία εκδίκησης για έναν άντρα που κυνηγάει αυτούς που κατέστρεψαν τη ζωή του· στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη μέση ταινία εκδίκησης.

Κάποιο το έχουν παρομοιάσει ως ένα power metal άλμπουμ της δεκαετίας του ’80 που υλοποιήθηκε στη μεγάλη οθόνη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Mandy είναι δύο ταινίες ενωμένες σε μία. Στο πρώτο μισό είναι η κάθοδος ενός ανθρώπου στην κόλαση: βλέπουμε τον Ρεντ (Nicolas Cage) να ζει μια ήσυχη ζωή στο δάσος με την κοπέλα του, τη Μάντι (Andrea Riseborough). Η Μάντι τραβάει την προσοχή του αρχηγού μιας αίρεσης που περνάει από την περιοχή που καλεί ανθρωπόμορφους δαίμονες για να την απαγάγουν. Στην πορεία, ο Ρεντ βασανίζεται και αφήνεται σχεδόν νεκρός, αφού βλέπει να συμβαίνει κάτι στην κοπέλα του που τον αφήνει σοκαρισμένο και βαθιά διαταραγμένο. Παρακολουθούμε έναν άνθρωπο (και έναν Cage) που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Το δεύτερο μισό είναι η αναζήτηση της εκδίκησης: βλέπουμε τον Ρεντ να σκοτώνει πολύ «παραστατικά» έναν-έναν τους υπεύθυνους για τα βασανιστήριά του· δαίμονες και ανθρώπους. Και όπως συμβαίνει σε κάθε ταινία εκδίκησης που σέβεται τον εαυτό της, το αίμα ρέει άφθονο και με πρωτότυπους τρόπους.

Το Mandy κουβαλάει μεγάλες δόσεις τρέλας, ενώ έχει αρκετές σκηνές που θα τις θυμάσαι για καιρό και θα τις δεις προσεχώς σε gifs. Είναι μια σχεδόν βιβλική ιστορία κακού και εκδίκησης που βασίζεται σε κλασικές φόρμες του είδους, αλλά είναι τόσο σουρεαλιστικό και trippy που σπάει το παραδοσιακό καλούπι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι ο πολλά υποσχόμενος Panos Cosmatos που δε χάνει καθόλου το ιδιαίτερο στιλ με το οποίο τον γνωρίσαμε από το Beyond Black Rainbow. Μας παραδίδει ένα ψυχεδελικό, υπερκορεσμένα πολύχρωμο όνειρο που σε παρακαλεί να ταξιδέψεις μαζί του. Ένα ψεγάδι της ταινίας είναι η διάρκεια· είναι άνω των 2 ωρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημεία που θα κουραστείς από το βομβαρδισμό χρωμάτων και ήχων. Θέλω να πιστεύω ότι κάπου υπάρχει ένα μικρότερο cut που θα κάνει το Mandy ένα διαμαντάκι του genre.

Η ατμόσφαιρα είναι απειλητική σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, έτσι που και οι πιο απλές πράξεις μοιάζουν ζοφερές. Αυτό δε θα υπήρχε χωρίς την εξαιρετική μουσική του Jóhann Jóhannsson (Arrival, Sicario), στην προτελευταία του -και ίσως καλύτερη- δουλειά πριν τον θάνατό του. Οι συριστικοί και βίαιοι ήχοι δίνουν τον τόνο της ταινίας σε τέτοιο βαθμό που το Mandy δε θα λειτουργούσε χωρίς αυτούς.

Ο Nicolas Cage έχει χλευαστεί αμέτρητες φορές για τις επιλογές του και τις υπερβολικές ερμηνείες που δίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτός ο ρόλος του ταιριάζει γάντι. Ο περίεργος και ρετρό κόσμος που έχει φτιάξει ο Cosmatos απαιτεί το υπερβολικό και τα crazy eyes του Cage που δείχνει να απολαμβάνει το ρόλο. Η Andrea Riseborough (The Death of Stalin, Battle of the Sexes) τον πλαισιώνει στο ρόλο της Μάντι και ο Linus Roache (Batman Begins) στο ρόλο του αρχηγού της αίρεσης.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι ένα πολύχρωμο τριπάκι. Για τα crazy eyes του Nick Cage. Για την ατμόσφαιρα. Γιατί θα γίνει ένα cult classic. Γιατί ο Panos Cosmatos είναι ένας πολλά υποσχόμενος δημιουργός.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating4 Votes
2.7
7.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Mandy

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

13 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

25 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

121 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

BUDGET

$6.000.000