Poster

Η αληθινή ιστορία για τον αγώνα τένις ανάμεσα στην Νούμερο 1 αθλήτρια Billie Jean King και στον πρώην πρωταθλητή του τένις Bobby Riggs.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία αφορμίζεται από τα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο του τένις την δεκαετία του 70 όπου η αθλήτρια Billie Jean King σε μία προσπάθεια να κερδίσει το γυναικείο τένις τον σεβασμό που τους αξίζει και οι αμοιβές των αθλητριών να είναι ίσες με αυτές των αδρών, καθώς αποφέρουν τον ίδιο αριθμό εισιτηρίων, προχώρησε σε μία επαναστατική κίνηση. Δηλαδή, κάλεσε την ελίτ των αθλητριών σε υπογραφή ενός γυναικείου τουρ για να αποδείξει ότι το θέαμα που προσφέρουν είναι όμοιο με αυτό των αδρών. Αυτό προκάλεσε αναταράξεις στον χώρο του τένις και το στιγμάτισε για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την επανάσταση εκμεταλλεύτηκε ο εθισμένος τζογαδόρος και πρώην πρωταθλητής του τένις Bobby Riggs για να επανέλθει στο προσκήνιο. Προκάλεσε ως αυτοαποκαλούμενος “σοβινιστικό γουρούνι” την “φεμινίστρια” King σε έναν αγώνα τένις, ώστε να αποδείξει ότι οι γυναίκες δεν αξίζουν την θέση στο χώρο του τένις.

Το στόρυ απο μόνο του δίνει την ευκαιρία στο ανδρόγυνο αλλά και σκηνοθετικό δίδυμο των Jonathan Dayton και Valerie Faris να δημιουργήσουν μία ταινία με σαφέστατα μηνύματα υπέρ της ισότητας των φύλων και όχι μόνο. Οι σύνθετοι χαρακτήρες των πραγματικών προσώπων, επιτρέπουν απλόχερα στους δημιουργούς να αγγίξουν κωμικά και σατιρικά τόσο των εθισμό στον “ τζόγο”, όσο και την εσωτερική διαμάχη της σεξουαλικής αναζήτησης. Παραθέτοντας κυρίως πραγματικά γεγονότα που αφορούν την υπόθεση, με λίγες προσωπικές τους “πινελιές”, ελάχιστα υπερβολικές, για να κάνουν το στόρυ πιο ενδιαφέρον ( αλλά κάποιες από τις καταστάσεις ολίγον τι κλισέ ) δίνουν στους θεατές μία διασκεδαστική και ικανοποιητική προσπάθεια.

Η ταινία σε προσαρμόζει ήπια στον χρόνο, καθώς βγάζει πλούσια την “70τήλα”, έχει αρκετά κωμικό χαρακτήρα με τον Steve Carell να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να προκαλεί γέλιο “πατώντας” πάνω σε έναν ρόλο και μία προσωπικότητα που του δίνει το δικαίωμα και το εύρος να το κάνει. Επίσης, θετικό της ταινίας είναι ότι προσπαθεί να περάσει πολλαπλά μηνύματα και εκμεταλλεύεται σωστά τους χαρακτήρες. Ωστόσο “κολλάει” λίγο σε ρυθμό αλλά και στην εσωτερικότητα των χαρακτήρων βασίζεται περισσότερο σε αυτά που είναι γνωστά γι’ αυτούς και δεν μας δείχνει την ψυχοσύνθεσή τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετικά η ταινία καλύπτεται από τους Dayton και Faris γνωστούς για το εξαιρετικό Little Miss Sunshine που ήταν και το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο, οι οποίοι ασχολούνται και με την σκηνοθεσία μουσικών βιντεοκλίπ και συναυλιών συγκροτημάτων. Στο Battle of Sexes επιλέγουν μία σύνθετη ροή με άλλοτε αργές σκηνές διαλόγων και άλλοτε γρηγορότερη εναλλαγή σκηνών, όμως πολύ προσεκτικά επιλεγμένες σε ρυθμό, καθώς δεν προκαλούν κούραση ή απέχθεια στον θεατή. Επίσης στην σκηνοθεσία αξίζει να σημειωθεί και το πολύ καλό ντουμπλάρισμα των κομπάρσων στους αγώνες τένις.

Σεναριακά, η ταινία θέτει σωστή βάση πάνω στην πραγματική ιστορία και όπως προαναφέρθηκε περιέχει κάποιες μικρές “σάλτσες” που κάνουν κάποια περιστατικά λίγο κλισέ. Επιπλέον, το σενάριο εκτός από τον διασκεδαστικό χαρακτήρα περιέχει και το ρομαντικό στόρυ και τα μηνύματα που και αυτά αναφέρθηκαν προηγουμένως πράγμα που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, η βραβευμένη με όσκαρ πλέον Emma Stone δεν απογοητεύει, ενώ ο Steve Carell είναι καλός στον ρόλο του “καραγκιόζη”, εθισμένου και απελπισμένου να τραβήξει την προσοχή του κοινού, Riggs.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Battle of Sexes είναι μία ταινία που διασκεδάζει τον θεατή, δεν τον κουράζει, έχει μηνύματα και ενδιαφέρον στόρυ αλλά είναι και επίσης από τις λίγες ταινίες που το μεγαλύτερο τους μέρος είναι ίδιο με την πραγματική ιστορία. Παρ’ όλα αυτά το αρνητικό της είναι ότι δεν επιδιώκει κάτι μεγάλο, κινείται απλοϊκά και γι αυτό ικανοποιεί αλλά δεν ενθουσιάζει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating0 Votes
0
6.5