O εγωκεντρικός αλλά εξαιρετικά ταλαντούχος νευροχειρουργός Doctor Stephen Strange, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατάρρευση της ζωής του μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Με τα χέρια του κατεστραμμένα, καθίσταται αδύνατο να συνεχίσει την ιατρική όπως την ξέρουμε. Έτσι λοιπόν θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης άλλων μορφών θεραπείας. Το ταξίδι αυτό, θα τον οδηγήσει όχι μόνο στην ανακάλυψη νέων κόσμων, αλλά και του εαυτού του.
Dr. Stephen Strange: I don’t know what my future holds. But I can’t go back.
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Για την ιστορία ο Dr. Stephen Vincent Strange κατά κόσμων Doctor Strange, είναι δημιούργημα του σκιτσογράφου Steve Ditko και του γνωστού και μη εξαιρετέου Stan Lee με πρώτη του εμφάνιση στα αμερικανικά comics τον Ιούλιο του 1963 και με τίτλο Strange Tales #110. Πρόκειται για έναν ταλαντούχο νευροχειρουργό που χάνει την ικανότητα του και υπό την καθοδήγηση του Ancient One εκπαιδεύεται στις πολεμικές και μυστικές τέχνες, αποκτά τον τίτλο του Υπέρτατου Μάγου και προστατεύει τη γη από μαγικές και μυστικές δυνάμεις.
Στα της ταινίας τώρα. Αρχικά μιλάμε για ταινία των Marvel Studios (με αλλαγμένο intro logo). Αυτό σημαίνει ότι μετά από μία τεράστια γκάμα ταινιών, το Marvel Universe καθίσταται ως το μεγαλύτερο franchise ταινιών αφήνοντας πίσω τους την SONY, FOX και DC. Μεγαλύτερο από τα Harry Potter, James Bond, Star Wars και άλλα. Οπότε έχουμε προσοχή στη λεπτομέρεια, με στόχο μεγάλη γκάμα θεατών.
Η ταινία μας βάζει στο νόημα από την πρώτη σκηνή, που γίνεται και η παρουσίαση του κακού. Καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο, ακόμη και αν έχουμε απορίες που ξέρουμε ότι θα λυθούν στο exposition στη δεύτερη πράξη. Ο κεντρικός ήρωας μπαίνει γρήγορα στο παιχνίδι, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης και η αναζήτηση των λύσεων ξεκινάει. Αποτέλεσμα των παραπάνω, να μην αφήνεται το κοινό λεπτό σε ησυχία. Και εδώ έγκειται η μεγαλουργία της ταινίας.
Ηθικά διδάγματα, αναζήτηση απαντήσεων. Ο άπιστος επιστήμονας που γνωρίζει μόνο την ουσία της ύλης, καλείται να γνωρίσει μια άλλη μορφή του σύμπαντος που ζούμε. Πίστη όχι μόνο στις δυνάμεις σου, στις σκέψεις σου, στα θέλω σου, αλλά και σε μία ανώτερη δύναμη. Και όταν έρθει η άλλη πλευρά, ο πειρασμός σου χτυπάει γλυκά την πόρτα. Η ζυγαριά μπαίνει μεταξύ του σωστού και του λογικού. Ο εγωισμός και η λογική, παραμερίζονται.
Όλοι αυτοί οι παραλληλισμοί, γίνονται με προσοχή χωρίς να έχουμε έννοιες θρησκευτικού περιεχομένου να βγάζουν μάτι.
Όπως έχω ξαναπεί, η ταινία είναι από εκείνες που γεμίζουν την συναισθηματική παλέτα της ψυχής σου. Από τη δράση στο χιούμορ, από την συγκίνηση στα γέλια μέχρι δακρύων και από την προσεγμένη σκηνοθεσία, στην οσκαρική ερμηνεία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θα ξεκινήσω από τον αγαπημένο μου Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), το όνομα του οποίου ποτέ δεν μπορώ να προφέρω σωστά. Θα παραμερίσω το πόσο μου αρέσει σαν ηθοποιός και το πόσο περιμένω την επόμενη σεζόν του Sherlock.
Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται για έναν αξιόλογο ηθοποιό, που μπορεί να βγάλει ζουμί από ότι του δοθεί (θυμηθείτε τα λόγια μου όταν δείτε την σκηνή θυμού με την Rachel McAdams). Η υποκριτική του θυμίζει λίγο Sherlock ίσως εξαιτίας του ρόλου. Γεμίζει το κάδρο μας, γελάμε με ένα του βλέμμα και μια απλή ατάκα, φοβόμαστε όταν σοβαρεύει η φωνή του που διαπερνά τα αυτιά μας.
Ήταν η πρώτη επιλογή του στούντιο για τον ρόλο, που αρχικά απέρριψε επειδή συμμετείχε στο θεατρικό έργο Hamlet. Όταν όμως άλλαξε η ημερομηνία πρεμιέρας είπε το ναι.
Στον ρόλο του Ancient One η Tilda Swinton (Snowpiercer). Αξίζει να αναφέρουμε πως στα comics, ο χαρακτήρας είναι άντρας και γέρος. Η αλλαγή ήταν ιδέα του σκηνοθέτη, διότι θεώρησε ότι θα ταίριαζε περισσότερο στην ταινία. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά μου άρεσε αυτό που είδα. Η Swinton είναι μία αξιόλογη ηθοποιός και οι άψυχες εκφράσεις της ταίριαξαν στην ταινία.
Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) στον ρόλο του Mordo, συνεργάτη του Strange. Αρκετά καλός, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Περισσότερο θα σου μείνει ο Benedict Wong (The Martian) στον ρόλο του Wong, που είναι το θύμα για πείραγμα σε όλη την ταινία.
Τέλος, ο εκπληκτικός κακός Mads Mikkelsen (Hannibal) που απλά είναι ο κακός της υπόθεσης. Γενικά αν ποτέ κάνεις ταινία και έχεις λεφτά, προσέλαβε τον για τον ρόλο του κακού!
Η Rachel McAdams (η κάνω-πάντα-την-κοπέλα-του-πρωταγωνιστή) στον κουβά μαζί με τον Scott Adkins (ναι εμφανίστηκε και αυτός αλλά δεν μίλησε ποτέ ευτυχώς). Πιο σημαντικό ρόλο είχε η κάπα του Dr Strange (ναι έχει δικό της ρόλο).
Στην καρέκλα του σκηνοθέτη ο Scott Derrickson. Βλέποντας την φιλμογραφία του, αναρωτιέμαι πως γίνεται ο σκηνοθέτης που έχει κάνει το The Exorcism of Emily Rose, το Sinister και το Deliver Us from Evil να αναλάβει ταινία της Marvel. Ίσως γιατί πρόκειται για μία ταινία ελαφρώς πιο σκοτεινή από τις υπόλοιπες, ή ίσως πρόκειται για ταινία που έχει να κάνει με το μεταφυσικό, ή απλά είναι μία καλή γραμμή στο βιογραφικό του εκτός από ένα καλό paycheck. Όπως και να είναι, η δουλειά του είναι άψογη πέρα για πέρα. Από τα καλοστημένα του πλάνα, μέχρι τα έξυπνα handcams που δίνουν ένταση στις σκηνές, πάρα την υπερφόρτωση των CGI.
Την ταινία φώτισε ο Ben Davis (Avengers, Guardians of the Galaxy). Τι να πούμε ο τύπος ξέρει τη δουλειά του.
Η μουσική από τον Michael Giacchino (UP) ήταν ελαφρώς διαφορετική από το υπόλοιπο Marvel Universe, θύμισε λίγο Harry Potter, όμως και αυτή δεν θα σου μείνει για κανένα λόγο.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Γιατί είσαι φανατικός του Cumberbatch. Γιατί είσαι φανατικός του comic και θες να δεις την μεταφορά του. Προφανώς γιατί είναι Marvel και θα πας έτσι κι αλλιώς. Γιατί θες να περάσεις ευχάριστα 2 ώρες. Γιατί θες να δεις τον Sherlock με τον Hannibal να παλεύουν με μαγικά! Αφού πρώτα ο Nolan είχε βάλει τον Batman και τον Wolverine να διαφωνούν (αστειάκι…δεν γέλασες ε;).
Υ.Γ. Μείνε στο τέλος της ταινίας έχει 2 κρυμμένες σκηνές. Το μίσος του ταξιθέτη, κάθε φορά που παίζει ταινία η Marvel, δεν αδειάζει η αίθουσα! (έλα αυτό ήταν καλό!)