Poster

Τα γεγονότα της ταινίας διαδραματίζονται κατά την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Οι Γερμανικές δυνάμεις είχαν στην κατοχή τους μία πολύ ισχυρή μηχανή με κωδικό όνομα Enigma. Η δυνατότητα της μηχανής, κατά τη μετάδοση των δεδομένων από σημείο σε σημείο δεν ήταν η απόκρυψη των σημάτων αλλά η κωδικοποίηση των. Το αποτέλεσμα είναι ο εχθρός να λαμβάνει τα σήματά τους, αλλά να μην μπορεί να τα ερμηνεύσει. Η Βρετανική αντικατασκοπεία προσλαμβάνει άτομα, υψηλής νοημοσύνης και μόρφωσης, έτσι ώστε να δημιουργήσει μία ομάδα που να καταφέρει να σπάσει την μηχανή Enigma. Ανάμεσα τους, ο άνθρωπος που τα κατάφερε, ο Alan Turing.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Από το πρώτο teaser trailer της ταινίας, προσωπικά ήθελα να πάω να την δω. Οι λόγοι πολλοί. Καταρχάς είμαι φαν των βιογραφιών. Είναι πολύ δύσκολο, και συνάμα ενδιαφέρον να αποτυπώνεται η ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε ανάμεσα μας, να γινόμαστε μάρτυρες του έργου του, και προφανώς να βλέπουμε έναν ηθοποιό να μεταμορφώνεται, όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και ψυχικά. Μετέπειτα, μπορεί να μην είμαι μαθηματικός ή να έχω σπουδάσει στατιστική (παναγία μου ευτυχώς) αλλά το επάγγελμα μου έχει να κάνει με τις επικοινωνίες και το security οπότε οι έννοιες των υπολογιστών και της κρυπτογράφησης μου είναι οικείες!!

Και να εξαιρέσω όμως όλα τα παραπάνω (που είναι τελείως υποκειμενικά), όταν βγήκα από την σκοτεινή αίθουσα, αισθάνθηκα με απλά λόγια ολοκληρωμένος. Και αυτό γιατί; Γιατί η ταινία γεμίζει την παλέτα της ψυχής σου με συναισθηματικά χρώματα. Διαθέτει το πακέτο που χρειάζεται κάθε θεατής, σε ταινία τόσο υψηλών προσδοκιών, όσο και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Η συνοχή της ταινίας δεν είναι με την ιστορική σειρά των γεγονότων. Με ελαφριά flash backs, και με την μεθυστική αφηγηματική φωνή του Benedict Cumberbatch, βλέπουμε την ιστορία της ταινίας να ξεπηδά από σεκάνς σε σεκάνς χωρίς απορίες και χωρίς να μπερδευτούμε μεταξύ παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Μπήκαμε μέσα, όχι τόσο στα συναισθήματα του πρωταγωνιστή που πάλευε με το εσωτερικό εγώ τόσο για να γίνει αποδεκτός όσο και για να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι, αλλά και του κόσμου που βίωνε κάθε στιγμή το πολέμου. Δυστυχία, θυμός, πείνα αλλά συνάμα ελπίδα, γέλιο, χαρά και έρωτας.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι η ταινία έθιξε ένα αρκετά μεγάλο θέμα, παράνομο για την εποχή, αμφιλεγόμενο στο σήμερα. Το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Η αναφορά στο θέμα γίνεται με σεβασμό και διακριτικότητα χωρίς να προσβάλει καμία ομάδα ανθρώπων. Ο Alan Turing, προσπάθησε να κρύψει για αρκετό καιρό τις ερωτικές του επιθυμίες, διότι γνώριζε πως αυτές θα τον οδηγήσουν προς την καταστροφή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τι ήθελαν να πετύχουν οι συντελεστές; Μα να αλλάζουν τα συναισθήματα του κοινού υπό μορφή ημιτονικού σήματος. Και τα κατάφεραν. Από το άπειρο και έξυπνο γέλιο, χωρίς να χρειάζεται να υπερβάλει κανένας, μέχρι την συγκίνηση και την χαρά.

Προφανώς, σε όλα τα εξώφυλλα καθώς και στο πρώτο πλάνο της ταινίας, είναι το πρόσωπο του Benedict Cumberbatch. Επιφανειακά γαλήνιο με βλέμμα αθώο. Πίσω από το προσωπείο του μικρού παιδιού στο σώμα άντρα, κρύβεται μία προσωπικότητα με βάσανα, δυσκολίες, ιδιοτροπίες και με ένα ιδιοφυές μυαλό!

Η ερμηνεία του είναι καθηλωτική, διότι πλέον μετά από χρόνια εμπειρίας, σε δύσκολους και ιδιότροπους χαρακτήρες με διαφορετική προφορά ο κάθε ένας, έχει μάθει πως να στέκεται μπροστά στην κάμερα και να σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, μόνο με ένα βλέμμα. Γεμίζει το κάδρο σου, και ανάμεσα σε ηθοποιούς όπως Charles Dance (Game of Thrones) και Mark Strong (Sherlock Holmes), οι οποίοι είναι αξιόλογοι επίσης και ερμήνευσαν πολύ σωστά τους ρόλους τους, έχει ένα γενναίο χάσμα.

Στη σκηνοθετική καρέκλα έχουμε τον Morten Tyldum (Κυνηγοί κεφαλών 2011). Τα πλάνα του απλά, όμορφα και by the book ενώ η φωτογραφία από τον Oscar Faura, με τον φωτισμό και τα χρώματα που έπρεπε. Εξ άλλου η ταινία διαδραματίζεται στο Λονδίνο, κατά τον 2ο παγκόσμιο, οπότε δεν περιμέναμε να δούμε φανταχτερά χρώματα. Ακόμη και το κόκκινο, ήταν είτε ανύπαρκτο είτε πολύ μουντό!

Εκεί που πρέπει να εστιάσει κάποιος είναι στο καλογραμμένο σενάριο του Andrew Hodges, αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αφήγηση από τον Tyldum. Τέλος η μουσική, εξαίσια. Είναι αυτή που θα σου δώσει την ελπίδα, την ένταση την αγωνία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί με ενδιαφέρει είτε η ιστορία, είτε η τεχνολογία που αναπτύχθηκε μετά από τα γεγονότα. Γιατί είναι η καλύτερη ερμηνεία του Benedict Cumberbatch που θα δείτε, τόσο που επισκίασε το υπόλοιπο cast. Για την εναλλαγή συναισθημάτων. Γιατί ήταν προτεινόμενη για 5 χρυσές σφαίρες, με 8,3 στο imdb και μέσα στις 250 καλύτερες ταινίες. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε για υποψηφιότητα στα Oscar. Γιατί έχετε ανάγκη από πραγματική αίσθηση του χιούμορ μέσα σε μία δραματική ταινία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating11 Votes
7.5
7.5