Αφού επέζησε μια σχεδόν μοιραία βομβιστική επίθεση, ένας παραμορφωμένος σεφ καφετέριας (Wade Wilson) αγωνίζεται να γίνει ο πιο καυτός μπάρμαν του Mayberry, μαθαίνοντας επίσης να ζει με χαμένη την αίσθηση της γεύσης του. Αναζητώντας την όρεξη για ζωή, καθώς και έναν πυκνωτή ροής, ο Wade πρέπει να πολεμήσει μία ομάδα από νίντζα, τη Yakuza και μία ομάδα σεξουαλικά επιθετικών κυνόδοντων, καθώς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να ανακαλύψει τη σημασία της οικογένειας, της φιλίας και της εύρεσης της γεύσης, με στόχο να κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο της καλύτερης κούπας καφέ από τον Καλύτερο Εραστή του κόσμου.
Όπως καταλάβατε ήδη, η παραπάνω παράγραφος δεν είναι τίποτα άλλο από μία τρολιά (άκρως ελληνική λέξη) η οποία προσφέρεται απλόχερα από το studio για να μας βάλει στο κλίμα της ταινίας.
Ο πολυλογάς και ετοιμόλογος Deadpoool, συγκροτεί μία ομάδα από νεαρούς μεταλλαγμένους με σκοπό την προστασία ενός μικρού αγοριού με υπερφυσικές δυνάμεις, από έναν ισχυρό μεταλλαγμένο με όνομα Cable.
Deadpool: Tell me they got that in slow-motion…
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Για την ιστορία, ο Deadpool είναι ένας ακόμη επιτυχημένος χαρακτήρας της Marvel. Δημιούργημα του συγγραφέα Nicieza και του καλλιτέχνη Rob Liefeld, με πρώτη εμφάνιση στο The New Mutants #98 τον Φεβρουάριο του 1991. Ο Deadpool, με πραγματικό όνομα Wade Wilson, είναι ένας παραμορφωμένος και βαθιά προβληματικός μισθοφόρος και δολοφόνος με την υπεράνθρωπη ικανότητα της ταχύτατης αυτοθεραπείας. Ο χαρακτήρας είναι γνωστός εξαιτίας της τάσης του να αστειεύεται ακραίως και συνεχώς, συμπεριλαμβανομένης της διαπερατότητας του στο σπάσιμο του τέταρτου τοίχου, μιας λογοτεχνικής ικανότητας που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για χιουμοριστική δράση. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό αφιέρωμα εδώ.
Με τα δικαιώματα του χαρακτήρα να κρατούνται γερά από τη SONY και μετά από υπεράριθμες επενδύσεις στον χαρακτήρα του Wolverine, κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί με τον εν λόγω χαρακτήρα σε μία solo ταινία. Η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν στο X-Men Origins: Wolverine 2009, όπου ο χαρακτήρας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πλέον έχουμε δει και η εξέλιξη του ήταν μία ιδέα που όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε.
Ο Ryan Reynolds ήταν η νούμερο ένα επιλογή για τον χαρακτήρα, αλλά η προσπάθεια του προς την έγκριση της χρηματοδότησης από το studio διήρκησε 10 χρόνια. Το πράσινο φως για την 1η ταινία (Διαβάστε την κριτική μας εδώ) δόθηκε όταν γυρίστηκε ένα βίντεο με CGI Motion το οποίο “διέρρευσε” στο διαδίκτυο και οι φανατικοί ξετρελάθηκαν. Τελικά το studio κατάλαβε πόσο χρόνο είχε χάσει όταν η ταινία με budget 58εκατ. δολαρίων, είχε συνολικά έσοδα σχεδόν 800εκατ. δολ. Το sequel ήταν θέμα χρόνου.
Στο σήμερα, το Deadpool 2 με εμφανές ανεβασμένο budget και με πρεμιέρα που άγγιξε τα 53εκατ δολάρια στο Box Office, έχει πάρει επάξια πλέον τη θέση της στις πιο πετυχημένες super hero ταινίες όλων των εποχών, με τον Reynolds να μένει στο μυαλό μας ως ο Deadpool που μας αξίζει.
Προφανώς ξεκινάμε με δράση και τον ίδιο να μιλάει στο κοινό, αναφέροντας για μία ακόμη φορά πόσο μισεί τον Wolverine που έχει κλέψει όλη την προσοχή μας την τελευταία δεκαετία. Οι τίτλοι πέφτουν με το κλασικό τρόπο που μόνο ο Deadpool ξέρει (Σκηνοθεσία από τον άνθρωπο που σκότωσε τον σκύλο του John Wick) ενώ παράλληλα βλέπουμε ένα intro επηρεασμένο από τις τόσες ταινίες James Bond που έχουμε δει και το τραγούδι της Celine Dion με τίτλο Ashes.
Οι όμορφες σκηνές υποδέχονται η μία την άλλη, με τον ίδιο να μας εξηγεί κάθε φορά για ποιο λόγο επιλέγει την κάθε του πράξη. Η ομάδα των X-Men προσπαθεί να τον φέρει με τα νερά της, χωρίς αυτό να έχει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, διότι μιλάμε για έναν χαρακτήρα άκρως απρόβλεπτο και μη συνεργάσιμο.
Τα θέματα που θίγει πάντα ο Deadpool είναι βατά και καθημερινά γεμάτα ηθικά διδάγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κραυγαλέα. Στην προηγούμενη ταινία ήταν ο έρωτας, ενώ τώρα η οικογένεια. (όχι με τη μορφή που βλέπουμε από τον Vin Diesel συνέχεια) αλλά για τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε μία οικογένεια ενωμένη και ότι δεν εγκαταλείπουμε τους ανθρώπους όταν οδεύουν προς το λάθος δρόμο. Ηθικές αξίες που μία ταινία Disney τοποθετεί, αλλά με διαφορετικό rating.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετά από κάθε επιτυχία ξεκινάει η φαγούρα, δυστυχώς είναι στην ανθρώπινη φύση. Αποτέλεσμα λοιπόν ήταν η αποχώρηση του σκηνοθέτη Tim Miller από το project καθώς και του Junkie XL (για τον 2ο στενοχωρηθήκαμε η αλήθεια είναι). Τα σκηνοθετικά ηνία ανέλαβε ένας εκ των δύο σκηνοθετών της επιτυχημένης ταινίας John Wick, David Leitch ο όποιος μας χάρισε το Atomic Blonde και πρόσφατα ανακοίνωσε το The Division βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Tom Clancy και επιτυχημένο video game.
Λάτρης των σταθερών και ευρηγώνιων κάδρων, μας δίνει μία ταινία δράσης, κωμωδίας και σωστού ρυθμού. Στην τελική όταν έχεις έναν ηθοποιό που ξέρει τι θέλει, που το θέλει και πως το θέλει έχεις και ένα άγχος λιγότερο.
Σενάριο γραμμένο από Rhett Reese, Paul Wernick και φυσικά τον Ryan Reynolds με τον τελευταίο να αναφέρει σε συνέντευξή του ότι η πιο μεγάλη διαφορά από το πρώτο στο δεύτερο ήταν ότι στο πρώτο είχε 10 χρόνια να ασχολείται με το σενάριο, ενώ τώρα μετά την επιτυχία της ταινίας το Studio τους έδωσε 8 μήνες. Με αυτό ως δεδομένο τα λάθη μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα. Τελικά όμως το σενάριο κατάφερε να αποφύγει κάθε κλισέ παγίδα γνωστών ταινιών, ώστε η ροή να γίνει κάθε άλλο παρά προβλέψιμη. Ο ίδιος ο Reynolds κατανοεί τον χαρακτήρα τόσο καλά που όσα λάθη είδαμε, μπήκαν επίτηδες μέσα έτσι ώστε να υπάρξει και ο αυτοσαρκασμός.
Τα αστεία ακραία όπως ορίζεται να είναι, ίσως μερικές φορές να φαίνονται προβλέψιμα ή αναγκασμένα ή ίσως άλλες να μην είναι τόσο πετυχημένα όσο στο προηγούμενο. Σίγουρα ο πήχης ήταν ψηλά και οι προσδοκίες μας ακόμη πιο ψηλά.
Τα εφέ σε κάποια σημεία φάνηκαν ψεύτικα, κάτι το οποίο στην προηγούμενη ταινία δεν είχαμε δει. Βέβαια αυτό πλέον είναι ένα κλασικό φαινόμενο ακόμη και σε ταινίες τριπλάσιας παραγωγής (βλ Justice League).
Τα Easter eggs άπειρα και αυτό καθιστά την ταινία λίγο δύσκολή προς το κοινό που δεν έχει γενικές γνώσεις κινηματογράφου και φυσικά της super hero εποχής που διανύουμε. Φυσικά στην ταινία εκτός από τον ίδιο τον Reynolds που δεν χορταίνεις να βλέπεις, για μία ακόμη φορά ο Josh Brolin ο οποίος δεν προλαβαίνει πλέον να παίξει όλους τους ρόλους που του δίνουν, ήταν απολαυστικός. Ίσως λίγο λιγότερο από ότι στο Avengers: Infinity War, αλλά καθαρά εξαιτίας του ρόλου.
Επίσης ο γλυκύτατος και εξαιρετικά ταλαντούχος Νεοζηλανδός Julian Dennison (Hunt for the Wilderpeople) σε ρόλο κλειδί, μας δείχνει ότι έχει ακόμη πολλά να δώσει στον παγκόσμιο σινεμά.
Τέλος, στη μουσική ο Tyler Bates (John Wick: Chapter 2) έντυσε καλά την ταινία, αλλά έπεσε στη λούπα της Marvel με μουσικές που δεν θα ψάξεις να ακούσεις. Άκρως κατώτερη από την μουσική του Junkie XL, με την χροιά από Michael Jackson που τόσο λατρέψαμε.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Το Deadpool 2 είναι μία από τις ταινίες που περιμέναμε από το 2016. Η επιτυχία είναι ολοφάνερη και δεδομένη. Θα περάσεις υπέροχα, ειδικά αν γνωρίζεις τον χαρακτήρα. Θα γελάσεις με τη ψυχή σου και δεν θα απογοητευτείς.
Μην βιαστείς να φύγεις. Στις after credits scenes θα γίνεις μάρτυρας των πιο έξυπνων αστείων της ταινίας και θα καταλάβεις πόσο καλά ξέρει να αυτοσαρκάζεται ο Reynolds.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΜΑΧΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ