Το επτά φαίνεται να είναι ο τυχερός αριθμός του εβδομηκοστού φεστιβάλ των Καννών, γι’αυτό και η έβδομη μέρα αφιερώνεται στους εορτασμούς για τα γενέθλια της θρυλικής διοργάνωσης. Χωρίς αμφιβολία, γίναμε μάρτυρες μερικών αληθινά ιστορικών στιγμών για το παγκόσμιο σινεμά που συμβαίνουν μια φορά στα χίλια χρόνια, ενώ παρουσιάστηκε και μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος.
Εβδομήντα χρόνια λοιπόν. Εβδομήντα χρόνια γεμάτα αξέχαστες στιγμές του παγκόσμιου σινεμά και θρυλικά ονόματα μπροστά και πίσω από την κάμερα. Το φεστιβάλ των Καννών, στάθηκε αντάξιο του ονόματός του όλα αυτά τα χρόνια προβάλλοντας ταινίες από όλα τα μέρη του κόσμου, υποστηρίζοντας όσο λίγες διοργανώσεις τις γυναίκες σκηνοθέτες και δίνοντας χώρο σε πολλούς και διαφορετικούς δημιουργούς να επικοινωνήσουν το έργο τους. Χωράνε εβδομήντα χρόνια σε μια φωτογραφία; Προφανώς και όχι, όμως η φετινή διοργάνωση κατάφερε να φέρει 115 (!) προσωπικότητες του παγκόσμιου σινεμά σε ένα Photocall πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Θα μπορούσαμε να αραδιάσουμε τα ονόματα των εξαιρετικών σκηνοθετών και ηθοποιών που παρευρέθηκαν σε αυτή την ιστορική «οικογενειακή» φωτογραφία, όμως θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες. Ας αφήσουμε λοιπόν την εικόνα να μιλήσει από μόνη της.
Και πάνω που νομίζαμε ότι αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει το φεστιβάλ για να γιορτάσει τα εβδομήντα του χρόνια, το απόγευμα γίναμε μάρτυρες του πιο συναρπαστικού κόκκινου χαλιού! Σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί με το Χρυσό Φοίνικα περπάτησαν μαζί στην croisette, με άλλη μια ιστορική φωτογραφία ως απόδειξη αυτής της μοναδικής συνάντησης. Ο Ken Loach, o David Lynch, o Roman Polanski, η Jane Campion, o Kώστας Γαβράς και πολλοί άλλοι φωτογραφήθηκαν το κόκκινο χαλί και στη συνέχεια παρευρέθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα αστέρια του σινεμά στο Grand Théâtre Lumière, για την εκδήλωση του εορτασμού της επετείου. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως αυτές τις στιγμές θα τις θυμόμαστε για αρκετό καιρό.
Φυσικά, το γιορτινό κλίμα της σημερινής ημέρας δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις δραματικές εξελίξεις τις επικαιρότητας. Στις τρεις το μεσημέρι, μετά από απόφαση της διοργάνωσης, έγινε ενός λεπτού σιγή στο Palais des Festivals, στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Manchester. Ο γενικός διευθυντής,Thierry Frémaux, δήλωσε ότι το φεστιβάλ των Καννών είναι «ένα φεστιβάλ ειρήνης, ελευθερίας και συνύπαρξης». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του φεστιβάλ σε όλους τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τέτοιες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.
Επιστρέφοντας στο κανονικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, σε μία ειδική προβολή προβλήθηκε η τελευταία ταινία του εμβληματικού Ιρανού σκηνοθέτη Abbas Kiarostami, ένα χρόνο μετά το θάνατό του σε ηλικία 76 ετών. Το «24 Frames», φαίνεται να είναι ένας φόρος τιμής του ίδιου του σκηνοθέτη στις εικόνες και τους πίνακες ζωγραφικής που τον ενέπνευσαν στη διάρκεια του έργου του. Οι κριτικές έχουν, φυσικά, μικρή σημασία, όμως όλοι οι κριτικοί συμφωνούν ότι η ταινία είναι το τελευταίο δώρο του Kiarostami προς το φεστιβάλ των Καννών, που περιλαμβάνει λίγο-πολύ όλο το έργο του. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η δεύτερη σεζόν της σειράς Top of The Lake: China Girl της Jane Campion, με πρωταγωνίστριες την Nicole Kidman, την Gwendoline Christie και την Elizabeth Moss.
Στο διαγωνιστικό τμήμα, είχαμε μόνο μια προβολή της ταινίας «Radiance» («Hikari») της Γιαπωνέζας Naomi Kawase. Πρωταγωνιστής της ταινίας ένας φωτογράφος που χάνει το φως του, για να ανακαλύψει τελικά νέο φως στη ζωή του. Στη συνέντευξη η Kawase δήλωσε ότι η ταινία συγκεντρώνεται στην ιδέα της απώλειας και των νέων πραγμάτων που μπορεί κανείς να ανακαλύψει μέσα από αυτή, ενώ ανέφερε πως αν η ίδια, ως σκηνοθέτης έχανε το φως της «θα ήταν σαν να τελείωνε η ζωή [της]». Η ταινία προσελήφθη καλά από τους κριτικούς, χωρίς να ενθουσιάζει παρόλα αυτά.