Κάννες 2018 – Ημέρα Δέκατη

Μετά από 10 μέρες αδιάκοπον κινηματογραφικών προβολών, παράλληλων εκδηλώσεων και εποικοδομητικών masterclass, το 71ο Φεστιβάλ Καννών έφτασε στο τέλος του, αφήνωντάς μας να περιμένουμε με αγωνία την απονομή των βραβείων του επίσημου διαγωνιστικού όπως τα διάλεξε η κριτική επιτροπή, στην τελετή της 19ης Μαϊου.

Όπως συνηθίζεται, στο τέλος των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, η κριτική επιτροπή του τμήματος Un Certain Regard, με τον Benicio Del Toro στην θέση του φετινού Προέδρου, απένημε τα δικά της βραβεία. Σε αυτή την επιλογή τον Del Toro συνόδευσαν οι: Annemarie Jacir (Παλαιστίνια σκηνοθέτης), Kantemir Balagov (Ρώσος σκηνοθέτης), Virginie Ledoyen (Γαλλίδα ηθοποιός) και Julie Huntsinger (Αμερικανίδα, διευθύντρια του Telluride Film Festival). Η επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί και τις 18 ταινίες, που επιλέχθηκαν από τις 2.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, νικήτριες αλλά οι πέντε που επέλεξαν για τη νικιτήρια κατάταξη τους «άγγιξαν ιδιαιτέρως».

Τα βραβεία τελικά διαμορφώθηκαν ως εξής: Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο “Border” του Ali Abbasi, το βραβείο σεναρίου στο “Sofia” της Meryem Benm’Barek, το βραβείο ερμηνείας (όπως προβλέψαμε) στον Victor Polster για την ερμηνεία του στο “Girl” του Lukas Dhont, το βραβείο σκηνοθεσίας στον Sergei Loznitsa για το “Donbass” και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο “The Dead and the Others” των João Salaviza και Renée Nader Messora.

Η πρώτη ταινία που παρουσιάστηκε στην τελευταία ημέρα του διαγωνιστικού ήταν το “Ayka” του Ρώσου Sergey Dvortsevoy. Η Ayka, που μόλις έχει γεννήσει συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί. Δεν έχει δουλειά, έχει απλήρωτα χρέη και δεν έχει ούτε σταθερή κατοικία. Δεν μπορεί όμως να αντιτεθεί στο κάλεσμα της φύσης. Η δεύτερη συμμετοχή από τη Ρωσία στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα της Selection Officielle.

Αυλαία στις προβολές του διαγωνιστικού έριξε το “The Wild Pear Tree”, μια από τις ταινίες που φέρει μεγάλες προσδοκίες καθώς την τελευταία φορά που συμμετείχε ο σκηνοθέτης της στο Φεστιβάλ Καννών, ο Τούρκος Nuri Bilge Ceylan, έφυγε με το Χρυσό Φοίνικα (για την ταινία “Winter Sleep”). Με φόντο την φυσική ομορφιά της πατρίδας του σκηνοθέτη, της Ανατολίας, εξερευνούμε την θυελλώδη δυναμική της σχέσης πατέρα-γιου μέσα από την ιστορία του Sinan, ενός επίδοξου συγγραφέα που μόλις έχει συγκεντρώσει τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν την έκδοση του βιβλίου του. Αυτό που δεν υπολογίζει όμως είναι τα σοβαρά χρέη του πατέρα του, με τα οποία θα αναγκαστεί να βρεθεί αντιμέτωπος.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Debussy και η προβολή για το κοινό των 8 ταινιών μικρού μήκους που διαγωνίζονται για τον αντίστοιχο Χρυσό Φοίνικα. Ο νικητής του πολυπόθηρου βραβείου αποφασίζεται από την επιτροπή του Cinefondation της οποίας φέτος προεδρεύει ο Bertrand Bonello, και θα ανακοινωθεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ μαζί με τα βραβεία των ταινιών μεγάλου μήκους του επίσημου διαγωνιστικού.