Αν είσαι παιδί των 80s ή 90s τότε σίγουρα η παιδική σου ηλικία τα έσπαγε! Μιλάμε για την εποχή της Αναγέννησης των Cartoon, που μετέτρεπε την τηλεόραση του σπιτιού σου σε φάμπρικα κατασκευής κινηματογραφικών μυαλών.
Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς που κράζουν τα σημερινά animation, αν πιστεύεις πως η δική σου παιδική (τηλεοπτική) ηλικία ήταν η καλύτερη ever, τότε είσαι στο σωστό μέρος.
Στη παρούσα σειρά άρθρων θα προσπαθήσω να παρουσιάσω όλες εκείνες τις σειρές κινούμενων σχεδίων (όχι δεν είναι ούτε “παιδικά” ούτε “μικι-μαου”) με κριτήριο την εισαγωγική τους σκηνή, opening scene, intro ή τίτλους αρχής (όπως θέλεις πες το). Μουσική, theme, ατάκες, σκηνές δράσης, παρουσίαση χαρακτήρων και συντελεστών μέσα σε ένα μπλέντερ, με αποτέλεσμα ένα λεπτό απόλυτης εξάρτησης και παιδικού “κολλήματος”.
Σημείωση: Η λίστα δεν έχει κάποια σειρά προτεραιότητας (συνηθίζω να λέω ότι στο κλαμπ των κορυφαίων, δε χωρά κορυφαίος) παρά μόνο την τιμητική παρουσία των σειρών σε αυτήν.
Είδος Theme: Rock n Roll
Ατάκα: Heroes in a half shell, Turtle power!
Ελληνικό Όνομα Σειράς: Χελωνονιντζάκια
Leonardo, Michelangelo, Raphael, Donatello και Splinter, με άφθονη πίτσα και πολύ ξύλο στους υπονόμους του Manhattan. H μεταλλαγμένη τετράδα χελωνών, με δάσκαλο τον επίσης μεταλλαγμένο αρουραίο (που τους μαθαίνει την ιαπωνική πολεμική τέχνη ninjutsu) ως άλλοι καλλιτέχνες της Αναγέννησης (από τα ονόματά τους ντε) καταπολεμούν το κακό μένοντας κρυμμένοι στο καβούκι τους (χελώνες ντε) γιατί η κακή κοινωνία δεν μπορεί να τους αποδεχθεί για αυτό που είναι.
Ίσως σε μία λίστα με τα καλύτερα animation όλων των εποχών να το έβαζα στο top 5 για πλάκα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με λίστα των καλύτερων opening scenes… Είστε σοβαροί; Σε οποιαδήποτε λίστα για οτιδήποτε έχει σχέση με animation στα 80s και 90s αυτό είναι μέσα 100%. Μουσικάρα εικονογραφημένη με ιπτάμενες ανθρωπόμορφες χελώνες σε νίντζα κινήσεις και ανελέητη λεκτική πρόκληση στον υποχθόνιο Shredder και τα τσιράκια του.
Η σειρά για την ιστορία βασίζεται σε κόμικ το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1984 από την Mirage Studios και στην Ελλάδα, την πρώτη φορά που παίχτηκε, οι τίτλοι αρχής έπαιζαν στην αυθεντική τους έκδοση (στα Αγγλικά). Α και να μη ξεχάσω, ένα μεγάλο μποουυυυ στο Nickelodeon για την τωρινή έκδοση – έκτρωμα της σειράς.
Πάτησε εδώ για να δεις το βίντεο
Είδος Theme: Disco / Funk
Ατάκα: I ain’t afraid of no ghost, Who ya gonna call?
Ελληνικό Όνομα Σειράς: Ghostbusters
Η σειρά ακολουθεί της περιπέτειες ενός κουαρτέτου επαγγελματιών κυνηγών φαντασμάτων και της κοκκινομάλλας γραμματέως τους με όνομα Janine και κοκάλινα γυαλιά που θα ζήλευε κάθε γκομενάκι που σέβεται τον εαυτό του (thumbs up στην παραγωγή)
Εδώ έχουμε την εξής πρωτοτυπία, είναι από τις λίγες φορές που μια σειρά κινουμένων σχεδίων διαδέχθηκε μια μεγάλη live action επιτυχία ταινίας του Hollywood και όχι το αντίθετο. Το 1984 λοιπόν η Columbia και η Coca-Cola (ναι καλά διαβάσατε) κυκλοφόρησαν τη ταινία με πρωταγωνιστή τον Bill Murray, κερδίζοντας επάξια μια θέση στις πιο αγαπημένες cult κωμωδίες. Αυτό που κέρδισε όμως περισσότερο τις παιδικές καρδιές μας, ήταν το theme song το οποίο και κρατήθηκε ως opening scene στην “αυθεντική” σειρά κινουμένων σχεδίων (γι’ αυτό και το “The real” στον τίτλο). Για την ιστορία, η σειρά Ghostbusters – σκέτο (έπαιξε κι αυτή νομίζω στην ελληνική τηλεόραση) ουδεμία σχέση έχει με την ταινία. Είναι βασισμένη σε ένα show του 1975, το οποίο και έκλεψε ενέπνευσε την Columbia.
Δυστυχώς η σειρά έπαιξε για λίγο καιρό στην ελληνική tv (σε δευτεροκλασάτα κανάλια κυρίως) και έμεινε για πάντα στα παιδικά μας μυαλά ως κάτι το μυθικά κουλ (ευτυχώς το MEGA έβαζε τη ταινία κάθε Κυριακή μεσημέρι 😛 ).
Πάτησε εδώ για να δεις το βίντεο
Είδος Theme: Funk / Pop (Τζακσονιά)
Ατάκα: Let’s get dangerous – Ας γίνουμε επικύνδινοι
Ελληνικό Όνομα Σειράς: Darkwing Duck
Ο Drake Mallard είναι ο εκδικητής που με τη βοήθεια της κόρης του, του έτσι της και του πιλότου-σοφέρ του (φτωχαδάκι ο δικός σου) κυνηγούν τους κακούς της πόλης St. Canard. Δηλαδή ο Batman σε μορφή παπιού, μαζί με τη παρέα του προφυλάσσουν τη Gotham City σε μία light έκδοση στον παπιό-κοσμο.
Ο μαγικός κόσμος της Disney μας προτείνει τον δικό του super-hero σε μία σειρά που μπαλατζάρει από την κωμωδία στη περιπέτεια. Το animation αποτελεί spin-off του διάσημου Ducktales (θα υπάρχει κι’ αυτό στη λίστα) και πρωτοεμφανίστηκε στο Disney Club (με το Λυκούργο και τη Καρολίνα φυσικά) χωρίς μεγάλη επιτυχία. To μόνο που μου χει μείνει από τη σειρά είναι το τραγούδι των τίτλων (με εξόφθαλμη παρωδία στον κόσμο του σκοτεινού ιππότη) κάτι που δικαιολογεί την παρουσία της σε τούτη τη λίστα.
Πάτησε εδώ για να δεις το βίντεο
Είδος Theme: Ναζιστικό Εμβατήριο
Ατάκα: Brain, Brain, Brain, Brain, Brain, Brain, Brain, Brain, Brain
Ελληνικό Όνομα Σειράς: Pinky and the Brain
Όταν ο μεγάλος Steven Spielberg αποφασίζει να δημιουργήσει ένα animation, τότε αυτό είναι καταδικασμένο να πετύχει. Ή μήπως όχι; Η Warner Bros. το 1995 αποφάσισε να συνεργαστεί με τον διάσημο παραγωγό σε μία σειρά κινουμένων σχεδίων περισσότερο για… μεγάλα παιδιά. Το intro που σατιρίζει την εικόνα των villains υπό τους ήχους του echo “Brain, Brain, Brain, Brain”, έχει μείνει χαραγμένο για πάντα στις εφηβικές μας ψυχές.
Ο Pinky και ο Brain είναι δύο ποντίκια που έχουν γενετικά βελτιωθεί σε κάποιο αμερικάνικο εργαστήριο. Ο Brain είναι εγωκεντρικός και δολοπλόκος (το Μυαλό) με τον Pinky να αποτελεί το alter ego του (καλοκάγαθος και γκαφατζής). Στόχος του πρώτου να χρησιμοποιήσει, ως άλλος μοντέρνος καπιταλιστής – δικτάτορας, τον δεύτερο για τα καταχθόνια σχέδιά του (να κατακτήσει τον κόσμο), τα οποία συνήθως αποτυγχάνουν λόγω κωμικών συγκυριών.
Η σειρά ως επί το πλείστον σατίριζε διάσημες ταινίες και βιβλία ενώ παίχτηκε στην Ελλάδα από το STAR, βραδινές ώρες με υπότιτλους.
Πάτησε εδώ για να δεις το βίντεο
Είδος Theme: Ούτε αυτοί ξέρουν
Ατάκα: He’ll fight for freedom where ever there’s trouble.
Ελληνικό Όνομα Σειράς: Τζιατζο
Οι Αμερικανοί (ή Αμερικάνοι, όπως προτιμάτε) είναι οι καλοί και πολεμούν τους κακούς αυτού του πλανήτη για να διαφυλάξουν την ειρήνη (κάνοντας πόλεμο). Οι Αμερικανοί είναι κομάντα με μούσκουλα, ωραία μουστάκια και μπορούν να σκοτώσουν τον οποιονδήποτε (άσχημο) κακό μόνο με τη χρήση των χεριών τους. Και μετά απορείτε γιατί είμαστε αμερικανοθρεμένοι…
Η όλη συνωμοσιολογία έχει ακόμα πιο βαθιά τις ρίζες της για την ύπαρξη αυτού του animation. Πίσω από το franchise είναι η Hasbro (εταιρία παιχνιδιών) και η Marvel που έκαναν τη σειρά με σκοπό να προωθήσουν ($$$) τις φιγούρες των ηρώων (δε πιστεύω κάποιος από εσάς να μην είχε έστω μία).
Η σειρά είχε miniseries, τηλεταινίες και ολόκληρες σεζόν. Ένα όμως έμεινε ίδιο, το Intro της. Βγαλμένο από τα τις καλύτερες run-n-gun περιπέτειες του Hollywood δεν ήθελε και πολύ να καυλ να ψήσει ένα παιδί. Δημοφιλές δώρο πάσχα (με λαμπάδα) για κάθε νονό που ήθελε το βαφτιστήρι του να σμιλέψει τον ανδρισμό του.
Πάτησε εδώ για να δεις το βίντεο
Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα επεισόδια της σειράς και μη φοβάστε να προτείνεται τα δικά σας αγαπημένα animation intros από τα 80s και 90s!