Poster

Η Lara Croft είναι μία ατίθαση νεαρή, ολίγον τι εγωκεντρική, κόρη ενός αγνοούμενου εκατομμυριούχου, που αρνούμενη να δηλώσει ότι ο πατέρας της είναι νεκρός και να λάβει την περιουσία του, προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην και να επιβιώσει. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που θα ανακαλύψει ένα στοιχείο που ίσως μπορεί να την οδηγήσει στον πατέρα της. Έτσι θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης του με την ελπίδα ότι θα τον βρεί ζωντανό.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το επιτυχημένο franchise βιντεοπαιχνιδιών μετά τις σχετικά επιτυχημένες απόπειρες ανάδειξης του στον κινηματογραφικό χώρο με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie επιστρέφει. Η ταινία βασισμένη στο βιντεοπαιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2013 με τον ομώνυμο τίτλο του franchise επιχειρεί όπως και η έμπνευση της να δημιουργήσει ένα reboot. Πρωταγωνίστρια, αφού ακούστηκαν δεκάδες ονόματα, επιλέχθηκε η επιβλητική σε ηθοποιία και ιδιαίτερα φωτογενείς Alicia Vikander. Οι fan του franchise περίμεναν αυτή την επιστροφή με ανυπομονησία αλλά και υπόλοιποι ανέμεναν να δουν, μήπως καταρριφθεί ο ‘’άγραφος νόμος’’ που θέλει τις ταινίες βασισμένες σε επιτυχημένα βιντεοπαιχνίδια να μην αποδίδουν εξίσου μπροστά στην μεγάλη οθόνη. Παρ’ όλα αυτά για ακόμη μία φορά ο νόμος εφαρμόστηκε ‘’βαρύτατα’’. Η δουλειά είναι συνολικά κακή και δεν επιτυγχάνεται ουδείς στόχος από αυτούς που έχουν τεθεί, ούτε το 3D σε ελάχιστες σκηνές θα σου προσφέρει ευχαρίστηση αλλά ούτε και η απαραίτητη δράση.

Γενικότερα, η ταινία διαφέρει αρκετά από το story του παιχνιδιού εκτός από κάποια βασικά στοιχεία της υπόθεσης. Αυτό σε ένα πράγμα απέδωσε σωστά σε κάτι το οποίο αφορά τον μύθο, αλλά κυρίως χάλασε ακόμη περισσότερο την εικόνα. Το σενάριο πρόχειρα γραμμένο οι ατάκες της ταινίας δεν προκαλούν καμία απολύτως αίσθηση, το χιούμορ θυμίζει χιούμορ παιδιών δημοτικού και οι χαρακτήρες εκτός της Lara είναι εντελώς επιφανειακά ‘’αποτυπωμένοι’’ στην οθόνη. Τα τεχνικά λάθη είναι αρκετά και κάποια είναι ιδιαίτερα εμφανή (διάφορα λάθη φωτισμού ανάμεσα στους ηθοποιούς και το ψηφιακό background), ενώ το στοιχείο του θρίλερ και του suspense αφορούν την επιβίωση της πρωταγωνίστριας αλλά με έναν τρόπο τόσο κλισέ που καταλήγουμε να βλέπουμε περίπου την ίδια σκηνή 3 ΦΟΡΕΣ μέσα στην ίδια ταινία. Αυτό φυσικά μαρτυρά μία έλλειψη έμπνευσης από τον δημιουργό αλλά και προκαλεί πολύ έντονο χασμουρητό στον θεατή. Επιπλέον, η ταινία πλησιάζει αρκετά σε δομή το Indiana Jones and The Last Crusade με αρκετά σημεία να το θυμίζουν σχεδόν αυτούσιο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Λίγο πιο αναλυτικά στο τεχνικό κομμάτι έχουμε στην καρέκλα του σκηνοθέτη τον όχι ιδιαίτερα γνωστό Roar Uthaug ο οποίος μετράει μία υποψηφιότητα για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας με το μετριότατο Bolgen το 2016. Ο Uthaug στο Tomb Raider δεν διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό στην ταινία, οι σκηνές μεταξύ τους εναλλάσσονται σχετικά γρήγορα, ενώ η δράση της ταινίας καλύπτεται με γρήγορη αλλαγή γωνιών πράγμα που ίσως μερικές φορές να κουράσει τον θεατή. Παρά τα λάθη κυρίως στις λεπτομέρειες που βλέπουμε αρκετά συχνά μέσα στην ταινία, ο Uthaug μας χαρίζει δυο τρεις σκηνές που αξίζουν αισθητικά και χαρίζουν στην ταινία έναν πιο βαρύ τόνο σε σχέση με τις πρώτες. Επίσης ένα μεγάλο μέρος από το κομμάτι της σκηνοθεσίας αφιερώνεται σε πολλά κοντινά της πραγματικά καλαίσθητης παρουσιαστικά Alicia Vikander.

Όσον αφορά το σενάριο, το οποίο αναλαμβάνει η άπειρη που υπογράφει την πρώτη της σεναριογραφική δουλειά Geneva Robertson-Dworet, είναι ιδιαίτερα κακό. Οι ατάκες όπως προαναφέρθηκε δεν μπορούν, αν και απ’ ότι φαίνεται προσπαθούν απελπισμένα, να εκμαιεύσουν κάποιο συναίσθημα από τους θεατές είτε ενθουσιασμού, είτε ευφορίας, ενώ η υπόθεση και τα γεγονότα έχουν μία κλισέ εξέλιξη με μόνο ένα πράγμα που αφορά τον μύθο να κάνει την ουσιαστική διαφορά. Στο ερμηνευτικό κομμάτι έχουμε την Alicia Vikander, η οποία ταιριάζει αρκετά εμφανισιακά με τον ανάλογο χαρακτήρα του video game, σε κάποια σημεία καταφέρνει να αποδείξει ότι οι ταινίες δράσης και οι καλές ερμηνείες δεν είναι δύο ξεχωριστές έννοιες, όμως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της, την κάνουν λίγο άνευρη για τον ρόλο όσον αφορά την ‘’αρρενωπότητα’’ που εκείνος απαιτεί. Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς του cast o Walton Goggins είναι ανέλπιστα κακός και νωθρός και δεν δείχνει ιδιαίτερη όρεξη, ενώ ο Dominic West σε κάποια σημεία μόνο κάνει αισθητή την παρουσία του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συνεπώς, το Tomb Raider ήταν μια ταινία που δεν έφτασε τις φιλοδοξίες του κάτι διαφορετικού και ιδιαίτερου σε σχέση με τις παλιές ταινίες του franchise αλλά και γενικότερα με τις ταινίες που βασίζονται σε video games. Η ταινία έχει μέτρια δομή και αρκετά λάθη που δυστυχώς κάνουν ένα συνολικό μέτριο έως και κακό αποτέλεσμα. Ελάχιστα είναι τα σημεία που μπορεί κάποιος να επικροτήσει, καθώς η ταινία χάνει την ουσία της ακόμη και το στοιχείο της δράσης που θα έπρεπε να έχει σε υψηλό βαθμό έτσι ώστε να ικανοποιήσει έστω ένα μέρος των θεατών. Σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει είναι η Alicia Vikander τόσο ερμηνευτικά όσο και αισθητικά αλλά οι απαιτήσεις του κοινού πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μία ωραία πρωταγωνίστρια.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating8 Votes
5
4.6