Tim Burton: Η Πρώτη Εικοσαετία (Μέρος Β)

Τον αποκαλούν Ο Σκοτεινός Παραμυθάς και όχι άδικα, μιας και είναι αυτός που μας ξενάγησε σε μέρη απόκοσμα, αποκρουστικά, σκοτεινά και αραχνιασμένα. Παρακάτω θα βρείτε, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην δουλειά του Tim Burton. Για να διαβάσετε το πρώτο μέρος, ακουθείστε τον σύνδεσμο: Tim Burton: Η Πρώτη Εικοσαετία (Μέρος Α)

 

 

Το 1993 κυκλοφόρησε μια ιστορία, που ξεπήδησε απ’ το αραχνιασμένο του μυαλό στις αρχές του ‘80. Ένα υπέροχο stop – motion animated σκοτεινό μιούζικαλ, το διάσημο σε όλους μας “The Nightmare Before Christmas“. Λόγω φόρτου εργασίας με την προηγούμενη ταινία και έχοντας στα σκαριά την επόμενη, το animation αυτό δεν σκηνοθετήθηκε απ’ τον ίδιο, αλλά απ’ τον Henry Selic. Ένα εξαιρετικό παραμύθι με πρωταγωνιστή τον βασιλιά της Κολοκύθας Jack Scellington (Danny Elfman/ Chris Sharandon), ο οποίος σκέφθηκε να αλλάξει καριέρα πετώντας το ριγέ κοστούμι του και φορώντας την Αγιοβασιλιάτικη στολή. Όλος ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι ο Burton σκηνοθέτησε την ταινία, κάτι το οποίο δεν ισχύει και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί και τον ίδιο. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι όλα τα ποιήματα τα έγραψε ο Τιμόθεος στις αρχές του ‘80, και πως στο διάσημο τραγούδι “This Is Halloween” έχει γίνει μια πολύ ωραία διασκευή απ’ τον εκκεντρικό τραγουδιστή Marylin Manson.

Το 1994 ήταν η χρονιά που σκηνοθέτησε και ανέλαβε την παραγωγή στην ταινία Ed Wood. Ο Τιμόθεος διάλεξε να κάνει την βιογραφία του χειρότερου σκηνοθέτη που υπήρξε (από τότε βέβαια βγήκαν και άλλοι) στον χώρο, εστιάζοντας πιο πολύ στην στενή σχέση που απέκτησε ο Ed με το ίνδαλμά του Bela Lugosi. Ο Ed Wood είναι ένας εκκεντρικός άνδρας που από μικρός φορούσε γυναικεία ρούχα και είχε φιλόδοξα όνειρα να κατακτήσει το Hollywood με τις ταινίες του. Η ταινία δείχνει σε μεγάλο μέρος της, την συμπαράσταση του Ed στον εθισμένο στην μορφίνη υπερήλικα και πάμφτωχο Bela Lugosi.

Το “Ed Wood“, όπως έχει δηλώσει ο Τιμόθεος, είναι αγαπημένη του ταινία και απέσπασε 2 Όσκαρ, ένα για το μακιγιάζ και ακόμα ένα που πήρε ο Martin Landau. Προφανώς και αντικατοπτρίζεται η δική του σχέση με τον Vincent Price, γι’ αυτό της έχει ιδιαίτερη αδυναμία και αγάπη. Η ταινία παρέμεινε ασπρόμαυρη γιατί κανείς δεν μπορούσε να ξέρει με σιγουριά πως θα φαινόταν ο Bela Lugosi σε έγχρωμη απόδοση. Στο καστ παραμένει ο Johnny Deep και στο πλευρό του θα συναντήσουμε την Sarah Jessica Parker, τον υπέροχο Martin Landau, την Patricia Arquette , τον Vincent D’ Onofrio και τον Bill Murray. Η ηθοποιός Lisa Marie στον ρόλο της Vampira, ήταν η πέτρα του σκανδάλου για τον χωρισμό του απ’ την πρώτη του γυναίκα, την Γερμανίδα καλλιτέχνη Lena Gieseke.

Δυο χρόνια μετά και εν έτη 1996, εμπνέεται και κυκλοφορεί την ταινία Mars Attacs. Την ιδέα για το σενάριο πήρε από μια σειρά καρτών της Warner Brothers. Φανερά επηρεασμένος απ’ την ζωή του Ed Wood, που έφτιαχνε τέτοιου είδους ταινίες, ο Τιμόθεος μπήκε λίγο παραπάνω στον ρόλο και προσπάθησε να φτιάξει μια b-movie παρωδία/κωμωδία φαντασίας. Εννοείται πως καταλάβαμε όλοι ότι ήθελε να σατιρίσει κάθε Αμερικάνικο σύμβολο, ανατρέποντας τα πάντα. Ο Τιμόθεος είναι τόσο καλός σκηνοθέτης αλλά και οραματιστής που με την συγκεκριμένη ταινία μας κλείνει το μάτι χαμογελώντας. Όσο εύκολο του είναι να δημιουργεί επιτυχίες, άλλο τόσο εύκολο του είναι να δημιουργεί και αποτυχίες (θα καταλάβετε την διαφορά όταν παρακολουθήσετε το “Planet of The Apes”). Πρωταγωνιστές έχουμε τους Jack Nicholson, Gleen Close, Pierce Brosnan, Dani DeVito, Sarah Jessica Parker αλλά και την προσθήκη του τραγουδιστή Tom Jones.

Το 1999 έχουμε την υπέροχη ταινία μυστηρίου και φαντασίας με horror πινελιές, Sleepy Hollow (Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη). Με την ομώνυμη ιστορία του Αμερικάνου συγγραφέα, Washington Irving, και στο τιμόνι της παραγωγής τον Francis Ford Coppola μας αποζημιώνει με το παραπάνω. Κρατάει στο πλευρό του τον Johny Deep και ανακατεύει μέσα στον μύθο τους: Christopher Lee, Christina Ricci, Miranda Richardson αλλά και τους ξεχωριστούς Jeffrey Jones, Michael Gambon, MIchael Gough και τον εμβληματικό Christopher Walken στην σέλα του Ακέφαλου καβαλάρη. Να ξέρετε ότι τον Christopher Walken, ο Τιμόθεος τον φοβάται πάρα πολύ, τον τρομοκρατεί για την ακρίβεια!

Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό το υπέροχο παραμύθι, εν συντομία θα σας πω ότι σε κάποιο χωριό γίνονται φόνοι και απ΄ τα πτώματα δεν βρίσκονται ποτέ τα κεφάλια. Υπάρχει στην περιοχή ο Μύθος του Ακέφαλου καβαλάρη (αν και εδώ έχουν παραποιήσει τον τρόπο που έχασε το κεφάλι του ο Καβαλάρης) και ο Johnny Deep φτάνει στον τόπο του εγκλήματος, σαν ειδικός που είναι. Η ταινία απέσπασε ένα Όσκαρ για τις κατηγορίες Best Art Direction-Set Decoration. Οι πληροφορίες που θέλω να μοιραστώ μαζί σας για την συγκεκριμένη ταινία είναι αμέτρητες όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Κι έτσι θα σας αφήσω με τα λόγια των συντελεστών και ηθοποιών, οι οποίοι έλεγαν χαρακτηριστικά για την ταινία το εξής υπέροχο “Το συναίσθημα που δημιουργείτε σε κάποιον όταν περιφέρετε στα σκηνικά της ταινίας και ιδιαίτερα της πόλης Lime Tree, είναι περίπου το ίδιο σαν να περπατάς μέσα στο κεφάλι του Tim Burton“.

Η πρώτη του εικοσαετία στον χώρο του κινηματογράφου ολοκληρώνει με την ταινία “The Planet Of The Apes” το 2001. Μια ταινία που χρονολογικά είναι τοποθετημένη σε δυο ημερομηνίες. Η μια είναι στις 14 Φεβρουαρίου του 2029 και η άλλη τον Δεκέμβριο του 5021, και ενώ πολλοί έχουν βιαστεί να την χαρακτηρίσουν ως remake του Πλανήτη των Πιθήκων (1968), ο Τιμόθεος λέει κατηγορηματικά ότι απλά είναι εμπνευσμένη από την τότε ταινία. Χρησιμοποίησε μόνο την ιδέα του πιθηκοκρατούμενου πλανήτη εξιστορώντας μια άλλη ιστορία. Έχω να τονίσω πως ο Τιμόθεος φοβάται πάρα πολύ τις μαϊμούδες και αυτός ήταν ο λόγος που άλλαξε τον ρόλο του Thade, από αυτό του Λευκού Γορίλα σε χιμπατζή.

Απολαμβάνουμε στην πρωταγωνιστική θέση τον Mark Wahlberg στον ρόλο του Captain Leo Davidson που χάνεται μέσα στον χωρόχρονό του σύμπαντος, προσπαθώντας να φέρει πίσω τον χιμπατζή φίλο του Περικλή, που επίσης χάθηκε κι αυτός μέσα στο σύμπαν. Η κατάληξη του ήταν να βρεθεί χιλιετίες μετά σε έναν πλανήτη που οι πίθηκοι είναι στην εξουσία και οι άνθρωποι σε αιχμαλωσία απ’ αυτούς. Εδώ ξεκινά ένα καινούργιο κεφάλαιο στην προσωπική του ζωή μιας και θα δούμε για τελευταία φορά την ηθοποιό Lisa Marie, να παίρνει μέρος και σε ταινία του αλλά και στο πλευρό του σαν σύντροφος. Ο Τιμόθεος στα γυρίσματα γνώρισε την μέχρι πρότινος γυναίκα και μητέρα των δυο παιδιών του, Helena Bonham Carter, η οποία είναι η Ari στην ταινία αυτή.

Δράση, περιπέτεια και επιστημονική φαντασία εδώ έχουν μια σωστή αναλογία με εμάς να ταξιδεύουμε χιλιετίες. Η απόδοση του Τιμόθεου δίνει έναν φοβερό χαρακτήρα με την ξεχωριστή Burtonική ατμόσφαιρα να κυριαρχεί. Αποδεικνύει περίτρανα ότι η απόπειρα του με την ταινία “Mars Attacks” ήταν απλά ένα αστείο. Γιατί όταν ασχολείται σοβαρά με την επιστημονική φαντασία φτιάχνει τέτοιου είδους αριστουργήματα.

Γιατί ο Τιμόθεος δεν αρκείτε στις ομίχλες των σκοτεινών δρόμων και στα τέρατα που κρύβονται μέσα στα νεκροταφεία για να φτιάξει ατμόσφαιρα και να μας κερδίσει. Ξέρει πολύ καλά την δουλεία του ούτως ώστε να δημιουργεί την ίδια ομίχλη φτιαγμένη απ’ την σκόνη της ερήμου και να μας κρατάει στην ίδια διάθεση λες και βλέπαμε ταινία τρόμου και μυστηρίου.

[ΤΕΛΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ]