Poster

Η δυναμική Αιγύπτια πριγκίπισσα Αχμανέτ θα χάσει άδικα την νόμιμη διαδοχή του πατέρα της στην εξουσία της Αιγύπτου και θα θελήσει να διεκδικήσει αυτό που της “κλάπηκε” μέσω της εκδίκησης. Στην προσπάθειά της όμως θα μουμιοποιηθεί ζωντανή από τους φύλακες. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, ένας αρχαιοκάπηλος με το όνομα Νίκ Μόρτυ θα καταφέρει να την “ξυπνήσει” από τον λήθαργο της και εκείνη θα θελήσει να πάρει πίσω ότι της ανήκει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ιστορία των ταινιών με την κατάρα της Μούμιας απλώνει τις ρίζες της στον προηγούμενο αιώνα και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1930, όταν μία πιο απλοϊκή μορφή σε σχέση με τα σημερινά franchise θα προκαλούσε ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό σε ένα νέο είδος για την εποχή όπως ήταν αυτό των ταινιών τρόμου. Αργότερα, θα ακολουθούσαν αρκετές ταινίες οι οποίες εμπνεύστηκαν από αυτήν αλλά και reboot που θα σημείωναν μεγάλη απήχηση ( The Mummy,1999). Έτσι η Universal θέλοντας να κάνει την αρχή για την δημιουργία του λεγόμενου «Dark Universe» που ακούμε εδώ και αρκετά χρόνια, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μία αρκετά πετυχημένη συνταγή.

Η επιλογή αυτού του franchise δεν θα κρινόταν ως κακή, αφού δίνει την δυνατότητα για ανάπτυξη μύθου αλλά και κάποιου αρκετά ελκυστικού στόρυ. Παρ’όλα αυτά η εκμετάλλευση του δεν είναι η αναμενόμενη από τους δημιουργούς, πράγμα που ίσως να οφείλεται και στην μικρή βιασύνη των παραγωγών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία του «Universe».

Η ταινία υστερεί σε μεγάλο βαθμό σε πλοκή και σενάριο, καθώς ο μύθος της είναι πολύ πρόχειρα φτιαγμένος και δεν έχει απολύτως καμία συνέχεια και κατάληξη. Επιπλέον, βασικό αρνητικό για όσους έχουν παρακολουθήσει και τις προηγούμενες ταινίες είναι ο υπερβολικός αριθμός σκηνών δράσης, οι οποίες φτάνουν σε σημείο να καλύπτουν και το μυστήριο της εξερεύνησης των αρχαίων αιγυπτιακών αδύτων που πρέπει να περιέχει μία ταινία μυστηρίου-περιπέτειας του είδους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί και ακόμη ένα στοιχείο που υποδεικνύει βιασύνη και λειτουργεί αρνητικά, το οποίο έχει να κάνει με τον ρόλο του Russell Crowe στην ταινία που είναι πραγματικά αχρείαστος στην πλοκή, σίγουρα θα έχει την προσφορά του στην συνέχεια του «Universe» αλλά στην προκειμένη περίπτωση μας άφησε με ερωτηματικά, καθώς η προσφορά του στην υπόθεση παραμένει άγνωστη. Ένα θετικό ωστόσο αποτελεί ο κωμικός χαρακτήρας της ταινίας που είναι αρκετά ψυχρός και βοηθάει να «πετάξει» το franchise από πάνω του τον λίγο πιο παιδικό χαρακτήρα που του έδινε το ανώριμο χιούμορ κάποιων προηγούμενων ταινιών (Mummy,Mummy Returns, Mummy 3).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Όσο η ταινία βρισκόταν ακόμη στις συζητήσεις, προσλήφθηκαν αρκετοί για την καρέκλα του σκηνοθέτη, οι οποίοι αποχώρησαν αλλά και αρκετοί ήταν αυτοί που την αρνήθηκαν κυρίως λόγω δημιουργικών διαφορών με την παραγωγή (ο λόγος ίσως να ήταν ότι ήθελαν να δημιουργήσουν εκείνοι κάτι πιο ουσιώδες). Τελικά ανέλαβε την σκηνοθεσία για να προωθήσει τα θέλω της παραγωγής ο Alex Kurtzman, αρκετά έμπειρος όσον αφορά τα σενάρια ταινιών δράσης (Star Trek, Mission Impossible III, Amazing Spiderman 2) και με αξιόλογες δουλειές σε σειρές (Sleepy Hollow,Fringe). Στο The Mummy ο Kurtzman θα επιλέξει γρήγορο ρυθμό με αρκετές σκηνές δράσης ιδιαίτερα πετυχημένες λόγω των εντυπωσιακών εφέ αλλά και την σκηνοθετική κάλυψή τους.

Το σενάριο όπως προαναφέρθηκε δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, δεν δίνεται βάση στο να “χτιστεί” μία αξιόλογη μυθολογία που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του μυστηρίου αλλά στοχεύει σε κάτι πρόχειρο σε πλοκή και δίνει βάση σε σκηνές πυροβολισμών και μάχης με ζόμπι. Το μόνο σημείο που δόθηκε προσοχή είναι η χιουμοριστικές ατάκες που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του χαρακτήρα που υποδύεται ο Cruise. Όσον αφορά τις ερμηνείες ήταν μέτριες καθώς κανένας από τους ηθοποιούς δεν δείχνει διάθεση να κάνει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια σε ρόλους που δεν έχουν και ιδιαίτερο εύρος.Συνεπώς, το The Mummy είναι μία ταινία με αρκετά  λάθη και κενά στο τεχνικό της κομμάτι, ωστόσο οι καλογυρισμένες σκηνές δράσης, το χιούμορ και τα καλά οπτικά εφέ συμβάλλουν στο να δημιουργήουν μία πειστική ταινία απλής διασκέδασης που ίσως να ικανοποιήσει αρκετούς μή απαιτητικούς θεατές αλλά σίγουυρα θα απογοητεύσει τους απαιτητικούς. Παρ’όλα αυτά η ταινία έγινε και υπό συγκεκριμένα χρονικά όρια και θα είναι καλό να περιμένουμε και κάποιες επιπλέον ταινίες του νέου σκοτεινού κόσμου που δημιουργεί η «Universal»  για να κρίνουμε θετικά ή αρνητικά την γενικότερη προσπάθεια.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συνεπώς, το The Mummy είναι μία ταινία με αρκετά λάθη και κενά στο τεχνικό της κομμάτι, ωστόσο οι καλογυρισμένες σκηνές δράσης, το χιούμορ και τα καλά οπτικά εφέ συμβάλλουν στο να δημιουργούν μία πειστική ταινία απλής διασκέδασης που ίσως να ικανοποιήσει αρκετούς μη απαιτητικούς θεατές αλλά σίγουρα θα απογοητεύσει τους απαιτητικούς. Παρ’ όλα αυτά η ταινία έγινε και υπό συγκεκριμένα χρονικά όρια και θα είναι καλό να περιμένουμε και κάποιες επιπλέον ταινίες του νέου σκοτεινού κόσμου που δημιουργεί η «Universal» για να κρίνουμε θετικά ή αρνητικά την γενικότερη προσπάθεια.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating3 Votes
2.5
4