Poster

Ένα βαθυσκάφος, που εξερευνά τα απόρθητα ύδατα των ωκεανών, δέχεται επίθεση από ένα τεράστιο πλάσμα που θεωρούνταν εξαφανισμένο. Καταλήγει ακινητοποιημένο στο βάθος του Ειρηνικού με όλο το πλήρωμά παγιδευμένο. Ο χρόνος τελειώνει και ο δύτης διάσωσης Jonas Taylor, προσλαμβάνεται για να σώσει το πλήρωμα και τον ίδιο τον ωκεανό από την απειλή: έναν προϊστορικό καρχαρία μήκους 23 μέτρων, τον Μεγαλόδοντα. Αυτό που δεν περνά από το μυαλό κανενός είναι ότι, πολλά χρόνια πριν, ο Τέιλορ είχε ξανασυναντήσει το ίδιο τρομακτικό πλάσμα. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να έρθει ξανά αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο κυνηγό όλων των εποχών.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία είναι βασισμένη στο πρώτο βιβλίο του Steve Alten – “MEG: A Novel of Deep Terror”, και κινηματογραφήθηκε στη New Zealand. Μετά από αρκετές αλλαγές, σε σχέση με το βιβλίο, έχουμε στην οθόνη μας μια αρκετά δυνατή ταινία δράσης και σαφώς επιστημονικής φαντασίας.

Όταν έχεις πρωταγωνιστή τον Jason Statham, το λιγότερο που περιμένεις είναι η υπερβολή, για το περισσότερο μη σας πω καλύτερα. Αντικειμενικά όμως η ταινία θα ικανοποιήσει όλους όσους την δουν και δεν μπουν στην διαδικασία ανάλυσης της, ως προς την πραγματικότητα και αυτό συμβαίνει γιατί έχει μια γκάμα καταστάσεων με πολλά κόλπα. Δυνατή σαν περιπέτεια, αρκετά καλή κινηματογράφηση, μουσκεμένα πλάνα από το υδάτινο βασίλειο, τόλμη και αυτοθυσία αλλά και πολλά σκηνικά που σίγουρα μερικούς θα τους κάνει να βγουν έξω απ’ τα ρούχα τους.

Η ταινία θα μπορούσε να μετονομαστεί άνετα στην έκφραση “Άσε, θα πάω εγώ”, μιας και το βγάζει έντονα η συμπεριφορά το πρωταγωνιστή μας. Η τεχνολογία είναι παρόν με πολύ εξελιγμένο υλικό, όμως ο τρόμος που προσφέρει μερικές φορές είναι στιγμιαίος. Εν γένει θα την ευχαριστηθείτε αν είστε λάτρεις των ταινιών sci-fi αλλά και του υδάτινου κόσμου. Μη μπείτε στην διαδικασία να βρείτε λογική, απλά καθίστε και παρακολουθήστε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θα ξεκινήσω απ’ τους σεναριογράφους αυτή τη φορά, οι οποίοι έκοψαν και έραψαν ένα σενάριο κατά το δοκούν, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την αμάθεια τους. Έκαναν πολλές αλλαγές απ’ το βιβλίο σε σημείο που πολλά πράγματα δεν δικαιολογούνται και μας φαίνονται παράλογα. Υπεύθυνοι όλου αυτού του πανικού είναι οι Dean Georgaris, Jon και Erich Hoeber. Πολλά ατοπήματα, υπερβολικά κοινότυπο σενάριο με άλλες ταινίες του είδους και κανένας σεβασμός στην μεταφορά γνώσης ως προς την βιολογία και ανατομία του γιγαντιαίου καρχαρία. Σε όλη αυτή την προχειρότητα έβαλε το χεράκι του ο σκηνοθέτης μας John Turteltaub, ο οποίος χρησιμοποιώντας μέτρια CGI, δεν κατάφερε να προσφέρει αυτό που έπρεπε με αποτέλεσμα να σου μένει ένα σηκωμένο φρύδι καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας και ένας πόνος στην κοιλιά απ’ το πολύ γέλιο.

Εννοείται πως “κράχτης” είναι ο Jason Statham, που καλείται να τα βάλει με το προϊστορικό ψάρι. Εντάξει, πέραν του ότι στην πραγματικότητα ο Jason είναι ένας εξαιρετικός κολυμβητής, αυτό δεν τον κάνει αμέσως ατρόμητο και αλώβητο απέναντι στον τεράστιο καρχαρία. Πραγματικά δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω την ερμηνεία του. Η ηθοποιός Roby Rose που είδαμε στον ρόλο της Jaxx, παραλίγο να πνιγεί στα γυρίσματα στ’ αλήθεια. Όλοι οι υπόλοιποι είναι αρκετοί και άνευ ερμηνευτικής σημασίας, οπότε δεν θα σας κουράσω με το να σας πω όλα τα ονόματα.

Ακούστηκε σε μια πολύ γρήγορη εκτέλεση του τσέλο, απ’ το μουσικό θέμα της ταινίας Jaws (1975), αλλά και τον Jason Statham να σιγοτραγουδά στον εαυτό του το “Just keep swimming, just keep swimming…” Απ’ την ταινία Dory in Finding Nemo (2003). Γενικά όμως δεν έχει κάποια μουσική η οποία να ξεχωρίζει.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είσαι φανατικός των ταινιών του Jason Statham, του υδάτινου κόσμου, των ταινιών δράσης και τέλος λάτρης των καρχαριών. Αν δεν σε απασχολεί το τι βλέπεις και θες απλά να περάσεις ένα βράδυ με την παρέα σου βλέποντας μια ταινία. Αν όμως σου αρέσει ο βυθός και θες πράγματι να τρομάξεις με την ύπαρξη των καρχαριών και να μάθεις το τι είναι ικανοί να κάνουν και γιατί θα σου προτείνω να δεις ντοκιμαντέρ. Εκεί θα τρομάξεις στ’ αλήθεια, το’ χω πάθει!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4
Reader Rating3 Votes
3.8
4