The Light Between Oceans (2016)

Poster

Ο Tom και η γυναίκα του Isabel ζουν στο φάρο ενός απομονωμένου νησιού. Όταν ένα βρέφος ξεβράζεται από τη θάλασσα μαζί με το νεκρό σώμα ενός νεαρού άντρα, αποφασίζουν να το κρατήσουν, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση, τόσο στη δική τους ζωή, όσο και σε πολλών άλλων.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το “The Light Between Oceans” είναι  μια συμπαραγωγή Βρετανίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ και έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας. Το 1918, ο Tom επιστρέφει από το μέτωπο στη Νέα Ζηλανδία όπου ξεκινά να εργάζεται στο φάρο του νησιού Janus (Ιανός). Εκεί γνωρίζει την Isabel την οποία και παντρεύεται. Οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν παιδί αποτυγχάνουν μέχρι που μια μέρα η θάλασσα ξεβράζει στο νησί μια βάρκα με μόνους επιβάτες ένα βρέφος και το σώμα ενός άνδρα. Ο Τom θέλει να αναφέρει το περιστατικό, όμως η Isabel τον πείθει να θάψει τον άτυχο άνδρα και να κρατήσουν το παιδί. Όταν ο Tom συναντά στο νεκροταφείο τη μητέρα του βρέφους, την Hannah, αρχίζει μια σειρά από αλλεπάλληλα ηθικά διλλήματα που βασανίζουν το ζευγάρι και τελικά καταστρέφουν τη σχέση τους.

Ο θεατής ακολουθεί τους δύο πρωταγωνιστές στο συναισθηματικό αυτό ταξίδι που μετατρέπει το όνειρο σε εφιάλτη. Όπως και ο Ιανός, ο θεός με τα δύο πρόσωπα, σύμβολο της μετάβασης από μια κατάσταση σε μία άλλη, έτσι και το ζευγάρι περνά από την απόλυτη ευτυχία στην απόλυτη καταστροφή. Ο Tom επιλέγει να επιστρέψει το, τετράχρονο πλέον, κοριτσάκι στη βιολογική του μητέρα, η Isabel δεν μπορεί να την αποχωριστεί και η μικρή αρνείται να ζήσει με μια γυναίκα που δεν είναι “η μαμά της”. Κάθε προσπάθεια των ηρώων να κάνουν το σωστό, καταλήγει τελικά σε ηθικό αδιέξοδο, αφού η συνείδησή τους είναι σημαδεμένη από τα λάθη τους.

Παρά την ακριβή απόδοση των ηθικών συγκρούσεων των ηρώων, η ταινία καταλήγει σε μια τάση εξαγνισμού τους. Στο τέλος, κάθε ένας από τους ήρωες, ακόμη και η μητέρα που στερήθηκε το παιδί της για τέσσερα χρόνια, προβαίνουν σε μια πράξη τόσο ηθική που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια, δίνοντας τους έτσι μια υπέρ-ανθρώπινη διάσταση που δεν συνάδει με τους εύθραυστους χαρακτήρες που παρακολουθούσαμε κατά τη διάρκεια της ταινίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αναμφίβολα, αν θέλαμε να προσδιορίσουμε το δυνατό σημείο της ταινίας, αυτό θα ήταν οι ερμηνείες. Ο Michael Fassbender και η Alicia Vikander έχουν απίστευτη χημεία ως Tom και Isabel, αποδίδοντας  εξαιρετικά το συναισθηματικό κόσμο των δύο ηρώων και καθιστώντας σαφές ότι έχουν θέσει πορεία ολοταχώς προς τα Όσκαρ. Εξίσου άρτια είναι και η ερμηνεία της  Rachel Weisz, που υποδύεται την Hannah. Αξιοπρόσεχτες από ερμηνευτική άποψη είναι η δύο στιγμές στην ταινία όπου συναντιούνται οι δύο γυναίκες, που αισθάνονται εξίσου μητέρες του μικρού κοριτσιού, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο Fassbender αποδίδει το ψυχικό τραύμα που άφησε στον Tom ο πόλεμος.

Την σκηνοθεσία αλλά και τη διασκευή του σεναρίου (βασισμένο στο ομώνυμο best-seller της M.L. Stedman) υπογράφει ο Derek Cianfrance. Αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε, είναι ότι, μέσα από διαρκή close-ups, ο Cianfrance θέλει να επικεντρωθεί στο πρόσωπο, στις εκφράσεις, που είναι ο καθρέφτης των συναισθηματικών μεταβολών των ηρώων  και κατά συνέπεια στις ερμηνείες, που είναι αναμφισβήτητα το δυνατό του χαρτί. Κατά τα άλλα, η σκηνοθεσία είναι πολύ λιτή, σχεδόν θεατρική, αφήνοντας έτσι το περιθώριο να αναδειχτεί η φωτογραφία και επομένως η άγρια ομορφιά του τοπίου της Νέας Ζηλανδίας. Όσον αφορά το σενάριο, ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται τα ηθικά διλλήματα είναι αρκετά ενδιαφέρων, όμως χάνει την ευκαιρία εμβάθυνσης σε αυτά λόγω του τελικού εξαγνισμού των ηρώων ο οποίος δίνει την εντύπωση ολίσθησης στο μελόδραμα.

Τέλος, έχει σημασία να αναφέρουμε πως την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Alexandre Desplat. Όπως πάντα, καταφέρνει να συνοδεύσει τέλεια τόσο τη φωτογραφία όσο και τις ερμηνείες. Το μουσικό θέμα της ταινίας δεν μπορεί μεν να καταχωρηθεί ανάμεσα στα καλύτερα του Desplat, σίγουρα όμως δεν μας απογοητεύει αφού είναι λιτό, κομψό και συμβαδίζει απόλυτα με την αισθητική του σκηνοθέτη.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί πραγματικά αξίζουν οι ερμηνείες και το θέμα του ηθικού προβληματισμού, της αιώνιας μάχης ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, το συναίσθημα και τη λογική, είναι πάντα επίκαιρο και μας αγγίζει όλους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
7.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating7 Votes
7.9
7.1