The Batman (2022)

Poster

Πάνω από ένα χρόνο τώρα, ο Bruce Wayne βυθίζεται στο σκοτάδι της Gotham ως ο Batman που σπέρνει τον φόβο στις καρδιές των εγκληματιών. Με μόνους συμμάχους τον Alfred και τον James Gordon, ο μοναχικός τιμωρός δίνει σάρκα και οστά στην εκδίκηση για χάρη των συμπολιτών του. Όταν ένας κατά συρροή δολοφόνος στοχεύσει στην ελίτ της πόλης, ένα μονοπάτι από γρίφους οδηγεί την έρευνα του Μεγαλύτερου Ντετέκτιβ του Κόσμου στον υπόκοσμο, όπου θα συναντήσει χαρακτήρες όπως η Catwoman, ο Πιγκουίνος, ο Carmine Falcone και ο Riddler. Όσο η κλίμακα του νοσηρού σχεδίου ξεδιπλώνεται, ο Batman πρέπει να συνάψει καινούριες συμμαχίες, να αποκαλύψει τον ένοχο και να αποδώσει δικαιοσύνη για την κατάχρηση εξουσίας και τη διαφθορά που έχουν καταστρέψει την Gotham City.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το φιλμ παραβλέπει την ανάγκη να επανασυστήσει τον Batman αποφεύγοντας περιττές origin σκηνές σχετικά με το πως φτάσαμε στην παρούσα κατάσταση και βουτά κατευθείαν στην ιστορία που επιλέγει να διηγηθεί. Η Gothan City παρουσιάζεται πιο “βρόμικη” από ποτέ με την διαφθορά να εξαπλώνεται από άκρη σε άκρη της.

Το σενάριο πατά στην Detective Comics εκδοχή του ήρωα, τοποθετώντας τον σε μία συναισθηματική κατάσταση που βρίσκονται συνήθως χαρακτήρες νουάρ. Έτσι ο Wayne αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας όσον αφορά το αν αυτό που κάνει έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κοινωνία, ενώ καταλήγει να βρίσκει τον εαυτό του πετώντας από πάνω του την ιδέα της εκδίκησης και αφομοιώνοντας αυτή του φωτεινού φάρου ελπίδας.

Δυστυχώς τα μυστήρια/puzzles που αντιμετωπίζει ο ήρωας χρησιμοποιούνται απλά ως εντυπωσιασμός καθώς δεν δίνουν τον απαιτούμενο χώρο/χρόνο στον θεατή να συμμετέχει σε αυτά ψάχνοντας τη λύση τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η φωτογραφία του Greig Fraser (Dune, Vice, Lion) είναι χάρμα οφθαλμών, παρότι αρκετά σκοτεινή για τα γούστα μου, καθώς μοιάζει να έχει κινηματογραφηθεί στις σκιές μιας πόλης φάντασμα. Αυτό το σκοτάδι χρησιμοποιείται ως ιδανικός καμβάς στα προσεκτικά επιλεγμένα και έντονα φωτεινά χρώματα όταν το φιλμ επιβάλλεται να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα στον θεατή. Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές έπιασα τον εαυτό μου να ευχαριστιέται κινηματογραφικά καρέ γεμάτα συμβολισμούς από την σκηνοθεσία του Matt Reeves (Planet of the Apes, Cloverfield) με κορυφαία για μένα την σκηνή αντίστροφου κάδρου στο τέλος της καταδίωξης του πιγκουίνου, στην οποία ο σκοτεινός ιππότης λειτουργεί ως νυχτερίδα περπατώντας ανάποδα. Η μουσική του Michael Giacchino (Inside Out, Lost, Up) ξεχωρίζει από τα πρώτα δευτερόλεπτα φέρνοντας ένα μελαγχολικό τόνο που μου θύμισε έντονα James Bond theme.

Θεωρώ πως στην προσπάθεια του δημιουργού (Reeves) να προσφέρει στον θεατή μια ζοφερή ατμόσφαιρα, το μοντάζ και κατά συνέπεια ο ρυθμός της ταινίας ήταν ιδιαίτερα αργός, όλοι οι διάλογοι προφέρονται ψιθυριστά (λες και κάποιος κοιμάται) θέτοντας όρια στο ερμηνευτικό ταβάνι ικανών ηθοποιών, ενώ η συνολική διάρκεια (127 λεπτά) θυμίζει περισσότερο σε extended cut έκδοση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε μια αμφιλεγόμενη επιλογή, ο Robert Pattinson είναι ένας τίμιος Batman αλλά ένας out of character και αρκετά emo Bruce Wayne. Στους υπόλοιπους σημαντικούς ρόλους, η Zoë Kravitz υποδύεται με επιτυχία την Catwoman, ο Colin Farrell αγνώριστος ως Penguin, ο Jeffrey Wright παρότι εξαιρετικός ηθοποιός περνά αδιάφορος ως James Gordon, ενώ οι John Turturro και Paul Dano παίζοντας τους villains κλέβουν την παράσταση (όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τους κακούς της Gotham). Το cast συμπληρώνει οι Andy Serkis ως Alfred, χωρίς όμως ιδιαίτερη σεναριακή εμπλοκή.

Σε γενικές γραμμές δεν είμαι από αυτούς που ενθουσιάστηκαν από τις ερμηνείες του φιλμ, με εξαίρεση ίσως αυτή του Farrell κυρίως για την εντυπωσιακή του μεταμόρφωση που το έκανε να “δουλέψει” χωρίς υπερβολές.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Άκρως ατμοσφαιρικό θρίλερ και διαφορετικό από τις προηγούμενες υπερηρωικές εκδοχές του, το The Batman προσπαθεί αρκετά να φέρει κάτι φρέσκο στις ταινίες του κινηματογραφικού σύμπαντός του. Παρότι το καταφέρνει με επιτυχία σχεδόν σε όλους τους τεχνικούς τομείς, αυτό δεν συμβαίνει σε ερμηνευτικό και σεναριακό επίπεδο ρίχνοντας μας στην παγίδα σύγκρισης του με παλαιότερες μεταφορές.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6.5
7.6
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

The Batman

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

01 Μαρτίου 2022

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

03 Μαρτίου 2022

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

176 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$185.000.000