Μια νεαρή γυναίκα, γεννημένη το 1908, υφίσταται ένα περίεργο ατύχημα που της επιτρέπει να παραμένει ανέγγιχτη στα σημάδια του χρόνου. Στο εξής δεν θα γεράσει ούτε μέρα. Δώρο ή κατάρα; Η Adaline αποφασίζει να ζήσει μια μοναχική ζωή αλλάζοντας συνεχώς ταυτότητα και δραπετεύοντας από δεσμούς και καταστάσεις. Ύστερα από σχεδόν 80 χρόνια σιωπής, ωστόσο, θα εισβάλλει στη ζωή της ένας άντρας που θα ξαναξυπνήσει μέσα της το πάθος και την ολοκληρωτική επίδραση της αγάπης και θα περιπλέξει τα πράγματα.
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Πρόκειται για ένα αισθηματικό δράμα που κρατά την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο βαθυστόχαστο και το ευκολοχώνευτο, στο girly και στο ώριμα ρομαντικό. Συνδυάζει ένα πρωτότυπο σενάριο με ενδιαφέρουσες ερμηνείες και ατμόσφαιρα εποχής.
Στην ιστορία το παρόν μπλέκεται με το παρελθόν από όλες τις πτυχές, καθώς τα διαφορετικά χρονικά επίπεδα δεν αφορούν διαφορετικές προσωπικότητες ή άσχετα μεταξύ τους γεγονότα τα οποία θα συνδεθούν στο τέλος συμπτωσιακά. Πρόκειται για τη ζωή του ίδιου προσώπου. Τα flashback έρχονται συχνά σαν αναμνήσεις που δεν σου δίνουν εξ αρχής όλες τις απαντήσεις ενώ το μέλλον, παρόλο που είναι τόσο βέβαιο λόγω της αθάνατης φύσης της ηρωίδας, μοιάζει να είναι αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο πόνο και φόβο. Όλη η ταινία χαρακτηρίζεται από πολύ κοντινά πλάνα που εστιάζουν στα συναισθήματα και τις λεπτομέρειες. Η ροή αυτή σπάει με κάποια πανοραμικά που εντυπωσιάζουν αλλά και ξεκουράζουν το μάτι.
Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι επίσης τα πλάνα σε slow motion που χρησιμοποιούνται στα πιο σημαντικά σεναριακά κομμάτια, στο αποκορύφωμα δηλαδή της δράσης (ατύχημα, γνωριμία) καθώς και η αφήγηση voice over που υπάρχει για να περιγράψει την ιστορία της Adaline. Μια τέτοιου είδους αφήγηση σε κάνει βέβαια πάντα να αμφισβητείς την ικανότητα της σκηνοθεσίας και της ταινίας γενικότερα να σου “μιλήσει” και να σου εξηγήσει από μόνη της, ωστόσο ο συνδυασμός των δύο αυτών χαρακτηριστικών δίνει μια ακόμη πιο παραμυθένια διάσταση στην ιστορία και κάνει τη σύνδεση ρεαλιστικού-φανταστικού ακόμα πιο εμφανή.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω το διαχωρισμό π.Φ. και μ.Φ. Στα τελευταία 40 λεπτά η ταινία είναι σαν να επαναπαύεται τόσο πολύ στην εμφάνιση του Harrison Ford στο πάνελ των χαρακτήρων που χάνει κάθε είδους μυστηριώδη υπόσταση είχε καταφέρει να χτίσει μέχρι τότε. Τα κλισέ διαδέχονται το ένα το άλλο και για πρώτη φορά νιώθεις ότι μπορείς να μαντέψεις ή έστω να πλησιάσεις το τι θα γίνει στο τέλος. Το happy ending δεν το αναζητάς ούτε το χαίρεσαι τόσο όταν θα έρθει τελικά.
Όσον αφορά τα νοήματα (αν πρέπει να μιλήσουμε και γι αυτά) η ταινία άγγιξε το θέμα της αθανασίας και της αφθαρσίας πολύ επιφανειακά σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στο τρόπο ζωής και την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Η σχέση με τη κόρη της παρουσιάζεται, για παράδειγμα, πολύ γλυκανάλατα και χωρίς βάθος. Παρ’ όλα αυτά η ταινία σε προειδοποίησε ήδη από την αρχή ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για το αισθηματικό κομμάτι γι αυτό και τη συγχωρείς.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στο πρωταγωνιστικό ρόλο η Blake Lively σε κάνει πραγματικά να την ερωτευτείς, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Καταφέρνει να διατηρήσει το πορσελάνινο προσωπείο μιας μοιραίας 29χρονης συνδυάζοντας το με την ηρεμία, τη σοφία και τη δυναμικότητα μιας ώριμης και έμπειρης γυναίκας, εκφράζοντας άψογα τη συναισθηματική πολυπλοκότητα στην οποία την έχει οδηγήσει η κατάστασή της.
Ο Michiel Huisman(Game of Thrones fans), από την άλλη, στο ρόλο του κεραυνοβόλα ερωτευμένου πείθει πάρα πολύ και δένει όμορφα μαζί της.
Επιπλέον, οι Ηarrison Ford και Ellen Burstyn( Requiem for a dream) με τους μικρούς αλλά σημαντικούς ρόλους τους δίνουν ενδιαφέρον βάθος στην ιστορία.
Τέλος, ένα μπράβο στον David Lanzenberg, διευθυντή φωτογραφίας, για την όμορφη αποτύπωση των διαφορετικών εποχών.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Γιατί η Blake Lively είναι απλά εκθαμβωτική. Γιατί βαρέθηκες να ψάχνεις μια ρομαντική ταινία και να πέφτεις συνεχώς πάνω στις cheesy υπερβολές του Nicholas Sparks. Γιατί μοιάζει παραμύθι αλλά δεν είναι. Γιατί θες να περάσεις ένα όμορφο βράδυ.