Ταινίες / Προτάσεις για του Αγίου Βαλεντίνου

Δεν κουράστηκες να αυτοκαταστρέφεις τη σχέση σου, κάνοντας συνεχώς τα ίδια λάθη όπως το να επιλέγεις τις στερεοτυπικές ανάλαφρες ρομαντικές κομεντί (romcoms) που σε οδηγούν σε επικίνδυνα συμπεράσματα του στυλ “είδες τι έκανε ο πρωταγωνιστής για τον έρωτα του;” και το ακόμα πιο φονικό “εσύ θα το έκανες για μένα;”.

Αρχικά αν έκανες ήδη το λάθος να δεις κάποια από τις προτεινόμενες ταινίες από εκείνες τις ειδικές λίστες “ειδικά για του Αγίου Βαλεντίνου”, να σε ενημερώσω πως δεν υπάρχει σωστή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Οπότε απλά προσπάθησε να αποσπάσεις τη προσοχή από το έτερον ήμισυ με άλλου είδους δραστηριότητες ή απλά προσποιήσου ένα μικρό εγκεφαλικό πριν χρειαστεί να απαντήσεις.

Αν πάλι δεν μπήκες ακόμα σε mood “αγιοβαλεντίνικο”, προλαβαίνεις να διαλέξεις την κατάλληλη ταινία για θέαση παρέα με το αίσθημα, διαβάζοντας την παρακάτω (ελεγμένη για τυχόν παρενέργειες) λίστα με προσοχή. Κάθε πρόταση αποτελεί διαφορετικό είδος “στόχευσης” και συνοδεύεται από εναλλακτική -παρόμοιας λογικής- επιλογή.

 

 

Love Me If You Dare / Αγάπα Με Αν Τολμάς (2003)

Η αντισυμβατική

Η υπόθεση ακολουθεί την Sophie και τον Julien από την παιδική τους ηλικία, όταν και αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι (ο original Γαλλικός τίτλος της ταινίας είναι “Jeux d’enfants” δηλαδή “Το παιχνίδι των παιδιών”) στο οποίο ο ένας προκαλεί τον άλλο να κάνει ότι πιο παράξενο και τρελό μπορεί να φανταστεί. Ο μόνος κανόνας που βάζουν είναι να μην… τολμήσουν ποτέ να αγαπηθούν. Φτάνοντας στο σημείο να μην μπορούν να καταλάβουν πότε βρίσκονται στο παιχνίδι/πρόκληση του απέναντι, καταντούν θύματα της ανωριμότητας που τόσο πολύ δεν θέλουν να αποχωριστούν μεγαλώνοντας.

Σε ένα αντι-ρομαντικό ύφος που στην ουσία καταλήγει τόσο ρομαντικό, η Marion Cotillard και ο Guillaume Canet συνθέτουν ένα ζευγάρι με τρομερή χημεία που όλη του τη ζωή προσπαθεί να αποφύγει το αναπόφευκτο: την αγάπη.

Εναλλακτικά: Το επίσης Γαλλικό και περισσότερο κωμικό “Heartbreaker / “Επαγγελματίας Καρδιοκατακτητής” (2010), όπου ο Alex (Romain Duris) και η αδερφή του βγάζουν τα προς το ζην χωρίζοντας ζευγάρια που δεν είναι ευτυχισμένα, μέχρι που κάποια στιγμή ο ίδιος ερωτεύεται ένα από τα θύματα του (Vanessa Paradis).

 

Palm Springs (2020)

Το αουτσάιντερ

Ο Nyles όντας καλεσμένος σ’ έναν γάμο στο Παλμ Σπρινγκς, βρίσκεται παγιδευμένος σε μια χρονική λούπα και κάθε πρωί είναι αναγκασμένος να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά.

Η καλύτερη κατά την γνώμη μου κωμωδία του 2020, βρίσκει τον γνωστό κωμικό Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine, SNL, The Lonely Island) στον ιδανικό ρόλο ενός “χαμένου κορμιού” που έχει εγκαταλείψει την διάθεση για ζωή, μέχρι που γνωρίζει την Cristin Milioti (The Wolf of Wall Street, How I Met Your Mother) και αλλάζει κοσμοθεωρία, προσπαθώντας να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος.

Εναλλακτικά: Το “What Women Want” / “Αυτό Που Θέλουν Οι Γυναίκες” (2000) (και όχι το προφανές “Groundhog Day”), γιατί ο Mel Gibson καταλαβαίνει πως για να μπεις στην καρδιά μιας γυναίκας χρειάζεται προπαντός ειλικρίνεια και… fair play.

 

Five Feet Apart / Δυο Βήματα Μακριά (2019)

Η εγγυημένη συγκινησιακή φόρτιση

Η Stella και ο Will είναι δύο έφηβοι που πάσχουν και οι δύο από κυστική ίνωση, μία πάθηση που καταστρέφει τους πνεύμονες, αναγκάζοντας τους ασθενείς να ζουν με υποστήριξη οξυγόνου. Οι δύο νέοι βρίσκουν στήριγμα ο ένας στον άλλον, όχι όμως κυριολεκτικά καθώς απαράβατος υγειονομικός κανόνας ανάμεσα τους είναι η απόσταση δυο μέτρων (covid-19, before covid-19).

Το φιλμ παρότι φαινομενικά “εύπεπτο” και εκβιαστικά ευσυγκίνητο, φέρνει σε σύγκρουση δύο διαφορετικούς χαρακτήρες στην ίδια κατάσταση αλλά σε διαφορετική φάση για τον καθένα. Ο πρώτος (Cole Sprouse) απογοητευμένος έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου, ενώ η Haley Lu Richardson (επικίνδυνα ερωτεύσιμη σε κάθε κινηματογραφική της παρουσία) αντιμετωπίζει την κατάσταση με αισιοδοξία και θέληση για ζωή. Μία μίξη drama και ανεκπλήρωτου νεανικού έρωτα που παραδόξως “δουλεύει” μια χαρά σεναριακά.

Εναλλακτικά: Βάλε για 34ή φορά το “The Notebook / Το ημερολόγιο (2004)” για να νιώσεις στο πετσί σου πως η αληθινή αγάπη είναι σαν το αλεξίσφαιρο: απροσπέλαστη

 

 

Always Be My Maybe / Ίσως Για Πάντα (2019)

Η “ελαφριά” Netflix-ιά

Όλοι πίστευαν πως η Sasha και ο Marcus θα κατέληγαν μαζί. Όλοι, εκτός απ’ τους ίδιους. Όταν ξανασμίγουν τυχαία μετά από 15 χρόνια, αρχίζουν να σκέφτονται λίγο διαφορετικά.

Δώσε μου ένα ελαφρυντικό, το ξέρω πως στην εισαγωγή σου γράφω ότι δεν θα προτείνω κλασικές ρομαντικές κομεντί, όμως αυτή εδώ είναι λιγάκι διαφορετική. Πρώτα πρώτα είναι εύκολα “προσβάσιμη” για θέαση και οι περισσότεροι ζητούν προτάσεις στην πλατφόρμα του Netflix για ευκολία (δεκτό). Επίσης η Ali Wong και ο Randall Park που πρωταγωνιστούν και γράφουν το σενάριο είναι δυο αρκετά καλοί stand up κωμικοί, φέρνοντας φρέσκα αστεία στο τραπέζι. Τέλος στην ταινία θα παρακολουθήσεις ίσως το καλύτερο cameo των τελευταίων ετών (δεν σου λέω περισσότερα για να μην κάνω spoiler)

Εναλλακτικά: Το “Set it Up” / “Ραντεβού με τα Αφεντικά” (2018) που επίσης στριμάρει στο Netflix και ξεπερνά τις αδιάφορες αντίστοιχες παραγωγές της πλατφόρμας. Στην υπόθεση, δύο εξαντλημένοι προσωπικοί βοηθοί χρειάζονται επειγόντως διάλειμμα από το γραφείο και συνεργάζονται για να κάνουν τα εργασιομανή αφεντικά τους να ερωτευτούν.

 

Wedding Crashers / Γαμο-Μπελάδες (2005)

Η σεξοκωμωδία

Δύο ορκισμένοι εργένηδες έχουν λύσει το πρόβλημα της ανεύρεσης περιστασιακού ερωτικού συντρόφου, πηγαίνοντας ακάλεστοι σε γαμήλιες δεξιώσεις. Τι γίνεται όμως όταν γνωρίσουν τον έρωτα στο πρόσωπο δυο αδερφών μιας νύφης και που οδηγείται η γνωριμία τους με την θεότρελη οικογένεια τους;

Στους γαμο-μπελάδες (τα σέβη μου στην εταιρία διανομής για τον ελληνικό τίτλο) θα ξεκαρδιστείς από τα γέλια στην πρώτη πράξη του φιλμ, καθώς Owen Wilson και Vince Vaughn τα σπάνε μπουκάροντας σε γάμους χωρίς να γνωρίζουν κανέναν. Αυτό που όμως σώζει τελικά την ταινία από τα κλισέ της δεύτερης και τρίτης πράξης που συνήθως συναντάμε στα σενάρια αυτού του είδους, είναι το εξαίσιο cast που συμπληρώνουν οι Christopher Walken, Bradley Cooper, Rachel McAdams και Isla Fisher.

Εναλλακτικά: Το “Sleeping with Other People” / “Έρωτας Χωρίς Δεσμεύσεις” (2015) όπου ένα ζευγάρι (Jason Sudeikis & Alison Brie) που πιστεύει φανατικά στην πολυγαμία, προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση του κρατώντας την αμιγώς πλατωνική.

 

 

Aladdin / Αλαντίν (1992)

Το musical (το animation, το ορθόδοξο)

Είμαι σίγουρος πως τα παιδικά σου μάτια είδαν αρκετές φορές το Aladdin ως μια διασκεδαστική περιπέτεια με βραδιές μαγικές και νύχτες Αραβικές στην μακρινή Άγκραμπα. Ως ενήλικας όμως θα την παρακολουθήσεις με μία εντελώς διαφορετική ματιά, ειδικά μια μέρα σαν του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο φτωχός Aladdin με τον “αδαμάντινο χαρακτήρα”, ερωτεύεται την πριγκίπισσα Jasmine έχοντας ως μεγάλο σύμμαχο την μαγεία ενός τζίνι, πλάθει μια ψεύτικη εικόνα για τον ίδιο πράγμα που τον οδηγεί να παραπατάει από το ένα ψέμα στο άλλο. Τελικά καταλαβαίνει πως αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον της πριγκίπισσας δεν ήταν η εικόνα του αλλά ο αληθινός του μοναδικός χαρακτήρας.

Η μουσική του αγαπημένου μου Alan Menken βάζει το Aladdin στην λίστα με τα καλύτερα musicals όλων των εποχών. Θα σε κάνει να χορέψεις, να ερωτευτείς, να νιώσεις και πάλι παιδί, ενώ η ερμηνεία του αλησμόνητου Robin Williams θα σε κάνει να γελάσεις με τη ψυχούλα σου.

Εναλλακτικά: Το “Hitch” / “Ο Μετρ του Ζευγαρώματος” (2005) όπου ο Will Smith ως άλλο τζίνι (χμ, το έπιασες το reference;) βοηθά άτολμους άντρες να πλησιάσουν αυτή που αγαπούν, δημιουργώντας την κατάλληλη (πλαστή) ελκυστική εμφάνιση-συμπεριφορά που χρειάζονται.