Eκτενή συνέντευξη του Γιώργου Λάνθιμου φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian στο ένθετό της Culture. Ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Ρόμνεϊ, γράφει ότι ο Έλληνας σκηνοθέτης και μόνιμος κάτοικος βόρειου Λονδίνου με την σύζυγό του Αριάν Λεμπέντ, αρχικά θεωρούσε ότι θα έκανε καριέρα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Με αφορμή την τελευταία του ταινία The Favourite – η οποία βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες την 1η Ιανουαρίου και η οποία σαρώνει σε βραβεία και υποψηφιότητες και περιλαμβάνεται στη λίστα των δέκα κορυφαίων ταινιών του 2018 του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) – ο Ρόμνεϊ ξεκινάει αναφερόμενος στην πρώτη, ουσιαστικά, μεγάλου μήκους ταινία του Λάνθιμου με τίτλο «Κινέτα», πριν από 13 χρόνια.
«Τότε θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι ο Λάνθιμος ήταν ο σκηνοθέτης με τις Λιγότερες Πιθανότητες Να», γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος:
«- Λιγότερο πιθανό να γίνει μαγνήτης για ηθοποιούς του βεληνεκούς της Νικόλ Κίντμαν, του Κόλιν Φάρελ, της Ολίβια Κόλμαν και της Ρέιτσελ Βάις.
– Λιγότερο πιθανό να είναι ένα από τα ονόματα που εμφανίζονται πρώτα όταν οι άνθρωποι του κινηματογράφου μιλούν για τις νέες, εντυπωσιακές εξελίξεις στην Ευρώπη και
– Λιγότερο πιθανό να βρεθεί καθισμένος σε μια αχανή, επιβλητική αίθουσα δεξιώσεων–όπου κυριαρχεί το πράσινο και το χρυσό και εντυπωσιακά Γεωργιανή–στο ξενοδοχείο του Δουβλίνου Merrion, για να συζητήσουμε για την ταινία The Favourite”.
Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στην εν λόγω ταινία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας τον 45χρονο Λάνθιμο «γλυκομίλητο και λίγο σαν αρκουδάκι – που μοιάζει περισσότερο με λούτρινο παρά με την αρκούδα γκρίζλι – με ευγενικό και κάποιες φορές απαθές πρόσωπο που δεν σε αφήνει να συμπεράνεις πολλά».
«Ευγενής αλλά αρκετά μαζεμένος, σπανίως σου δίνει την εικόνα ενός διεθνούς μαέστρου του ακραίου», σχολιάζει ο δημοσιογράφος περιγράφοντας την εμφάνιση του Λάνθιμου πιο πολύ ως ενός ακαδημαϊκού και αναφερόμενος στα «άψογα αγγλικά» του.
Η συνέντευξη ολοκληρώνεται με τον δημοσιογράφο να ρωτάει τον καταξιωμένο σκηνοθέτη πώς αισθάνονται με την σύζυγό του να ζουν στη Βρετανία την εποχή του Brexit.
«Είμαστε λίγο μπερδεμένοι και το συζητάμε πολύ, το αν δηλαδή έχει νόημα να παραμείνουμε σε ένα μέρος με τέτοια ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι άσχημη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οπότε τί κάνεις; πηγαίνεις από την μία στην άλλη ανάλογα με το πού είναι καλύτερο το κλίμα;».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ