Suicide Squad (2016)

Poster

Λίγο μετά τα γεγονότα του Batman v Superman: Dawn of Justice, ο θάνατος του superman έχει φέρει ανάμικτα συναισθήματα στην Αμερικανική Κυβέρνηση και σε όλο τον κόσμο. Τι θα γίνει αν εμφανιστεί άλλη μία απειλή με υπερδυνάμεις και δεν υπάρχει κανείς να μας προστατέψει; Τι θα γίνει αν ο επόμενος Superman, αλλάξει στρατόπεδο και επιτεθεί στον κόσμο; Με αυτά ως επιχειρήματα, η Amanda Waller επιστρατεύει μία ομάδα αποτελούμενη από κακοποιούς με ξεχωριστές ικανότητες, έτοιμη να σώσει τον κόσμο στην επόμενη μεταφυσική απειλή.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Στον αγώνα επιβίωσης των ταινιών της DC στο box office, έχοντας ως κύριο αντίπαλο την Marvel και την Fox μπαίνει άλλη μία ταινία ως κρίκος στην αλυσίδα του universe, χωρίς όμως να μας κάνει εντύπωση.

Το φαινόμενο suicide squad (Task Force X), το έχουμε δει αρκετές φορές στα επιτυχημένα comics, σε animation movie Batman: Assault on Arkham (2014), και στην σειρά Arrow. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το adaptation είχε στεφτεί με επιτυχία, ή έστω με ενδιαφέρον. Εδώ έχουμε μία όμορφη σαλατούλα 4 εποχών.

Πρακτικά η ταινία ξεκινάει με την Amanda Waller σε δείπνο με κυβερνητικά στελέχη, να προσπαθεί να τους πείσει (για ακόμη μία φορά) για το Task Force X project. Και ως ευκαιρία έχουμε την παρουσίαση των κακών και πως κατέληξαν στα χέρια της, σε μία υψίστης ασφαλείας φυλακή. Η παρουσίαση χαρακτήρων παίρνει ώρα, διότι μαθαίνουμε τα βασικά για τον κάθε κακοποιό. Όχι για όλους όμως, μόνο τους πιο σημαντικούς. Ειδικά για τον Slipknot δεν μαθαίνουμε κάτι και από ότι φαίνεται στην συνέχεια δεν έπαιζε και ιδιαίτερο ρόλο. Παλικάρι μου τι συμβόλαιο έκλεισες;

Η έναρξη της ταινίας είναι ένα μαύρο τούνελ που χτίζει ενδιαφέρον στο βάθος του. Μετά από δύο ώρες αναμονή όμως, δεν φτάσαμε ποτέ στην άλλη μεριά. Η απειλή ήρθε πολύ γρήγορα, η κυβέρνηση πείσθηκε πολύ εύκολα και σε χρόνο ρεκόρ η ομάδα δημιουργήθηκε. Ποια όμως ήταν η αρχική αποστολή; Δεν το πιάσαμε με την πρώτη. Οι εντολές ήταν, θα πάμε κάπου πολύ επικίνδυνα, θα σώσουμε ένα πρόσωπο και θα φύγουμε. Τι και αν ο κόσμος δέχεται απειλή; Βέβαια ούτε η απειλή ήταν ξεκάθαρη. Δεν μάθαμε λεπτομέρειες για το παρελθόν της, και τι μπορεί να κάνει στην ανθρωπότητα. Εκτός από τα ανθρωπόμορφα λασπο-ζόμπι, τα οποία δημιουργήθηκαν για χάρη της δράσης και του μπαμ μπουμ. Το story-twist δεν ήρθε ποτέ. Η ομάδα έμαθε προς το τέλος την λιγοστή αλήθεια, και πήραν απόφαση να σώσουν τον κόσμο.

Σενάριο ρηχό, με τρύπες από παντού και κομμένες σκηνές. Ενδιαφέρον υπό το μηδέν για τη συνέχεια της ταινίας. Όλα αυτά σκεπάστηκαν ευχάριστα μπορώ να πω, με τα καλοστημένα πλάνα και την άψογη δράση. Για να μην αναφερθώ στις 2 σκηνές που εμφανίστηκε ο Batman και χτυπιόμουν σα μικρό παιδί. Αλλά αυτό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό.

Θα σταθώ στο κομμάτι Joker-Harley. Η γοητεία της σχέσης που υφίσταται στα comics, ενθυλακώνεται από άρρωστα συναισθήματα. Ο Joker την αγαπάει, αλλά την εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Και εκείνη τρέχει από πίσω του. Εδώ είχαμε ένα love story με πάθος και τίποτα παραπάνω. Ο λόγος που ο Joker έχει πάρει μέρος στο σενάριο είναι καθαρά για να βγάλει την αγαπημένη του από την φυλακή. Δεν παίρνει μέρος στο συνολικό παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει για τους Batman/Wonder Woman. Τι και αν ο κόσμος καταστρέφεται, δεν εμφανίστηκαν και δεν δικαιολογήθηκε η απουσία τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θα ξεκινήσω από τα καλά. Σε τέτοιου είδους ταινίες η υποκριτική ενός ηθοποιού έχει 2 βάσεις. Ποιον χαρακτήρα έχει αναλάβει και πόσο καλά τον υποδύεται. Η Viola Davis (The Help) ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο της Amanda Waller (Ευτυχώς που δεν της είπαν να πάρει κιλά). Πάρα πολύ καλή, φάνηκε ότι μελέτησε τον χαρακτήρα της.

Το ίδιο μπορώ να πω και για την Margot Robbie (βαθιά ανάσα). Η εκρηκτική ξανθιά (γιατρός με γυαλιά πεθαίνω), παρά το γεγονός ότι δεν έκανε τη φωνή της αρκετά τσιριχτή και η προφορά της ήταν εμφανέστατη σε πολλά σημεία, κατάφερε να φέρει στη μεγάλη οθόνη με επιτυχία τον δύσκολο ρόλο της Harley Quinn.

Πολύ βάρος, ίσως και δικαιολογημένα στον Deadshot κατά κόσμων Will Smith. Η επιλογή του ηθοποιού άστοχη εξ αρχής, το είχα πει και επιβεβαιώθηκα. Αν πραγματικά θέλετε να δείτε πως είναι ο Deadshot, δείτε τα comics ή παίξτε το Batman Arkham Origins. Υπήρξαν φορές που νόμιζα ότι έβλεπα το Bad Boys 3 και ο Mike είχε απλά βαρεθεί να είναι ένας πλούσιος μπάτσος. Όμως ο Smith είναι ένας έμπειρος ηθοποιός (χάλια πατέρας όμως, χιουμοράκι) και το απέδειξε για μια ακόμη φορά. Όμως σε μία τέτοια ταινία, έπεσε όλο το βάρος πάνω του και οι υπόλοιποι απλά γέμιζαν το κάδρο.

Ο Joel Kinnaman (Robocop) καλός, αλλά με ρόλο που δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο να δώσει. Ο Mr best agent in Hollywood Jai Courtney δεν ήταν κακός ως Boomerang. Ο Adewale Akinnuoye-Agbaje πάρα πολύ καλός ως Killer Croc, o Jay Hernandez αρκετά καλός ως El Diablo και οι υπόλοιποι μέσα στον κουβά.

Για το τέλος άφησα τον Jared Leto. Ο αδικημένος της υπόθεσης, γιατί οι κομμένες σκηνές δεν τον άφησαν να μας δείξει τους καρπούς των κόπων του. Από όσο είδαμε όμως, δεν εντυπωσιαστήκαμε. Υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο, προσπάθησε να πιαστεί και λίγο από Ledger, κάπου δεν του βγήκε. Joker μια φορά δεν ήταν.

Σενάριο και σκηνοθεσία ανήκουν στον David Ayer. Όταν το είχα ακούσει, μου φάνηκε περίεργή η επιλογή. Τα σενάρια και οι ταινίες που μας έχει χαρίσει έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ, το οποίο δεν ξέρω αν τελικά ταίριαξε στο DC Universe. Για την ιστορία, μας έχει χαρίσει το σενάριο του Training day, την οπτική γωνία του Fury και πολλές άλλες. Εδώ ξεκίνησε με ένα τελείως σκοτεινό ύφος. Το οποίο μαλάκωσε αρκετά με τον καιρό. Το στούντιο τον ανάγκασε να γυρίσει ξανά κάποιες σκηνές, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια, για να μπει το χιούμορ μέσα στην ταινία. Το post production, πήρε περισσότερο χρόνο και το τελικό υλικό άλλαξε πολλές φορές. Αποτέλεσμα ένα χάος και εμείς δεν ξέρουμε που να ρίξουμε τις ευθύνες.

Τα πλάνα όμως πολύ καλά, φωτισμένα από τον κύριο Roman Vasyanov (Fury).

Τέλος η μουσική από τον Steven Price θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερη διότι ούτε καν την πρόσεχες, με εξαίρεση το One Bullet Is All I Need που παίζει στην σκηνή κλειδί. Μέσα στην ταινία έπαιξεμία συλλογή από γνωστά και μη τραγούδια που σου αποσπούσαν την προσοχή. Από το Bohemian Rhapsody των Queen, το Sympathy for the Devil των Rolling Stones μέχρι το Without Me του Eminem. Από τα νέα κομμάτια, είχαμε το πολύ καλό Kehlani- Gangsta που έπαιξε στην καλύτερη σκηνή της ταινίας με το chemical bath, το Heathens – Twenty One Pilots που έπαιξε στους τίτλους τέλους και πολλά άλλα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Είναι κρίμα να βλέπεις μία ταινία πολλών εκατομμυρίων να έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Η ταινία διαδραματίζεται σε μία νύχτα, και μπορώ να την χωρίσω σε δύο μέρη. Στην εισαγωγή, και στην αποστολή. Έχει δράση, εφέ και ωραία τραγούδια. Δεν είναι αυτό που περιμένεις ως φανατικός της DC, αλλά θα περάσεις ένα ευχάριστο δίωρο. Θα την ξεχάσεις σε λίγους μήνες. Μείνε στο τέλος, έχει κρυμμένη σκηνή με τον Ben!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating16 Votes
7
6
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ομάδα Αυτοκτονίας

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

03 Αυγούστου 2016

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

25 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

123 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$175.000.000
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Jared LetoMargot RobbieWill SmithRobin Atkin DownesDavid HarbourBen AffleckCommonEzra MillerIke BarinholtzViola DavisScott EastwoodJai CourtneyKenneth ChoiAlain ChanoineConnor Skific