“You are now about to witness the strength of street knowledge”
Το Straight Outta Compton αφηγείται τη δημιουργία και επιρροή του hip-hop συγκροτήματος N.W.A στο χώρο της μουσικής και στην αμερικάνικη κουλτούρα στα τέλη του ’80 και αρχές του ’90. Εστιάζει στα τρία πιο δημοφιλή μέλη (Dr. Dre, Ice Cube και Easy-E) και μέσω αυτών προβάλλει φαινόμενα ρατσισμού και κυρίως αστυνομικής βίας.
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν ήδη την ιστορία των N.W.A. και άλλοι που δεν τους έχουν ακουστά. Η ταινία προσπαθεί να προσεγγίσει και τις δύο κατηγορίες ανθρώπων και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει.
Προκειμένου βέβαια να αρέσει στο ευρύτερο δυνατό κοινό, πήρε κάποιες αποφάσεις που ίσως δυσαρεστήσουν τους μεγάλους θαυμαστές. Ορισμένα γεγονότα παραλείπονται, πράγμα απαραίτητο σε μια ταινία που πλησιάζει τα 150 λεπτά. Αν σκεφτεί κανείς ότι παραγωγοί της ταινίας είναι μεταξύ άλλων οι Dre και Cube, είναι απολύτως λογικό να μη θέλουν να δείξουν λεπτομέρειες από τη ζωή τους που τους κάνουν να δείχνουν άσχημα.
Δικαιολογώ αυτές τις αποφάσεις γιατί κάνουν ευκολότερη τη δραματοποίηση της ιστορίας σε τρεις πράξεις, πράγμα για μένα σημαντικότερο από την 100% πιστότητα.
Πάντως υπάρχει απόλυτη πιστότητα στην απεικόνιση της εποχής εκείνης, σε σημείο που νιώθεις ότι γυρνάς πίσω στο χρόνο (η ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται «Black to the Future»). Αυτό γίνεται με τη χρήση αυτούσιων τηλεοπτικών ρεπορτάζ της εποχής, αναφορές σε γεγονότα που συνέβαιναν τότε στον κόσμο, αλλά κυρίως με την τρομαχτική ομοιότητα όλων των ηθοποιών με τους χαρακτήρες που υποδύονται.
Μια από τις πιο σημαντικές σκηνές στην ταινία είναι αυτή που βλέπουμε για πρώτη φορά τον Ice Cube. Τον βλέπουμε μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο, να παρατηρεί ένα τσούρμο από λευκούς έφηβους να οδηγάνε προς το σαφώς πιο αναβαθμισμένο σχολείο τους. Στις λυκειακές ταινίες τύπου American Pie βρισκόμαστε πάντα μέσα σε αυτό το σχολείο, αλλά εδώ το βλέπουμε από μακριά. Μπαίνουμε σε έναν άλλο κόσμο, βίας και ρατσισμού, όπου νεαρά παιδιά βρίσκονται σε αδιέξοδο και οδηγούνται στην εγκληματικότητα.
Ο θυμός για αυτό το φυλετικό χάσμα της εποχής είναι διάχυτος στους στίχους των N.W.A. και η άρνηση τους να λογοκριθούν τους έκανε σύντομα διάσημους. Καθ’ όλη την ταινία ακούμε πολλά από τα τραγούδια τους, τα οποία όχι μόνο δεν είναι διακόπτουν τη ροή αλλά παίζουν μεγάλο ρόλο στην υπόθεση. Ειδικά το diss ενός από τα μέλη αφήνει άφωνους τους πάντες σε μια από τις αστειότερες σκηνές της ταινίας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Και τα 5 μέλη του συγκροτήματος παίζονται από πρωτοεμφανιζόμενους «κλώνους» των πραγματικών προσώπων. Σίγουρα δεν επιλέχτηκαν μόνο με αυτό το κριτήριο, καθώς οι ερμηνείες τους είναι εξίσου πειστικές. Ο O’Shea Jackson Jr (γιός του Ice-Cube) στο ντεμπούτο του αποδεικνύεται καλύτερος ηθοποιός από τον πατέρα του. Ο Jason Mitchell (στο ρόλο του Easy-E) δίνει μια πολυδιάστατη ερμηνεία, ειδικά στις σκηνές που μοιράζεται με τον βετεράνο Paul Giammati, που υποδύεται τον ατζέντη Jerry Heller. Τέλος, πολλές μορφές του hip-hop που είχαν άμεση σχέση με τα άτομα των N.W.A. εμφανίζονται σε μικρότερους ρόλους, όπως ο Tupac, o Snoop Dogg και ο Sukh Knight (πάλι από ηθοποιούς «κλώνους», εκτός κι αν ο Tupac τελικά ζει ακόμα).
Σοφές αποφάσεις πάρθηκαν και στην επιλογή των ατόμων πίσω από την κάμερα. Η σκηνοθεσία ανατέθηκε στον F. Gary Gray, που αν και Νεοϋορκέζος έζησε πολλά χρόνια στην Καλιφόρνια και έχει πλήρη κατανόηση της κατάστασης που επικρατούσε στο Compton εκείνη την εποχή. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον Dre και τον Ice Cube, σε βίντεο-κλιπ και στο ξεκαρδιστικό «Friday», οπότε ήταν η σίγουρη επιλογή.
Το soundtrack της ταινίας περιέχει κυρίως τραγούδια των N.W.A. και μερικά ακόμη τραγούδια της εποχής. Ο Dr. Dre, σαν πανέξυπνος παραγωγός, κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο ένα προσωπικό album με τίτλο «Compton: a Soundtrack by Dr. Dre». Πέραν του ότι είναι μέτριο, μόνο ένα από τα τραγούδια του εμφανίζεται πράγματι στην ταινία («Talking to my Diary»). Ευτυχώς.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Απολαυστικό διομισάωρο για κάθε φαν των N.W.A., του αμερικανικού hip-hop, της California, του «Wolf of Wall Street» (καθώς μοιράζονται την έλλειψη επιφανειακού political correctness για την εξιστόρηση πραγματικών καταστάσεων με ειλικρίνεια). Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό το είδος μουσικής.
Μα πάνω απ’ όλα, για όσους ενστερνίζονται το κύριο μήνυμα της ταινίας, ανεξαρτήτως μουσικών προτιμήσεων, που συνοψίζεται στο τραγούδι-μανιφέστο του συγκροτήματος «F*ck the police».
“You are now about to witness the strength of street knowledge”