Μετά από μία σειρά τραγικών γεγονότων, ο boxer Billy Hope, απευθύνεται στον προπονητή Tick Willis για να αναλάβει την εκπαίδευση του και να βάλει τη ζωή του σε μία σειρά. Ο τελευταίος θα του μάθει πως παρά το γεγονός ότι ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, έχει πολλά να μάθει. Η σχέση των δύο ανδρών θα γίνει στενή και ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον να σταθεί στα πόδια του και να ξεπεράσει τους φόβους του.
A fighter knows only one way to work: Billy Hope
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Η ταινία μας παρουσιάζει την γνωστή κλασική ιστορία, του αθλητή (συνήθως είναι boxer) ο οποίος είχε όλα όσα ποθεί ο μέσος άνθρωπος. Χρήμα, δόξα, φήμη και την Rachel McAdams (ίσως…) για παιδικό έρωτα και τωρινή σύζυγο και να μην ξεχάσω μία γλυκύτατη κόρη. Όλα αυτά όμως στον βωμό της ζωής και της τύχης δεν έχουν καμία σημασία.
Ο ήρωας θα πιάσει πάτο, θα πέσει στο ποτό και στα ναρκωτικά χάνοντας τα πάντα (ακόμη και την κόρη του), μέχρι να γνωρίσει τον κατάλληλο άνθρωπο που θα τον βοηθήσει να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. SOILER ALERT? I don’t think so… Διότι σας είπα, ότι μπορείτε να κατανοήσετε από το ένα και μοναδικό trailer που κυκλοφόρησε. Ξέραμε την υπόθεση, ξέραμε το τέλος και δεν ξεφύγαμε (δυστυχώς η ευτυχώς) από τα κλισέ. Και ρωτάω. Τι παραπάνω περιμένουμε από μία ταινία που κάνει πιρουέτες γύρω από την ζωή ενός boxer; Η απάντηση είναι πολλά!
Η ταινία έχει ένα καλογραμμένο σενάριο από τον κύριο Kurt Sutter (το πρώτο του μεγάλης ταινίας). Σφιχτό, χωρίς να κάνει κοιλιά. Οι χαρακτήρες σωστοί, στο επίπεδο που τους θέλαμε. Μάθαμε όσα θέλαμε για τον καθένα τους και τίποτα παραπάνω. Ακόμη και για όσους “έφυγαν”.
Ξεκινάμε με ένα πολύ καλό πρώτο πλάνο, με το χέρι του Hope, να ετοιμάζεται με γάζες από τον προσωπικό του βοηθό, χωρίς εμείς να βλέπουμε το πρόσωπό του, υπό την μουσική επένδυση του Eminem. Τέλειο!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πολλοί αναρωτιούνται αν η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Ναι και όχι. Το στόρι της ταινίας είχε γραφτεί πριν αρκετά χρόνια, και στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα ήταν ο Eminem. Ναι καλά διαβάσατε. Ήθελαν να δημιουργήσουν ένα άτυπο sequel του 8 Mile, με τον παραλληλισμό των boxing matches με τα rap battles. (ναι ούτε εγώ το πιάνω, αλλά οκ). Τελικά ο Eminem το 2011, την έκανε με ελαφρά (όχι ότι στο 8 Mile δεν ήταν καλός, ίσα ίσα) ανέλαβε την μουσική επένδυση και στη θέση του μπήκε ο Jake Gyllenhaal (Nightcrawler).
Η ερμηνεία του τελευταίου μοιάζει οσκαρική, με δραματικές στιγμές που κρατάνε σχεδόν όλο το συναίσθημα της ταινίας. Ο ρόλος του πήγαινε γάντι, μιας και γυμνάστηκε πολύ σκληρά για να αποκτήσει το σώμα και τις ικανότητες που είδαμε. Πηγή έμπνευσης του ο Miguel Cotto.
Στον ρόλο του μέντορα, ο μοναδικός Forest Whitaker (The Butler). Μαθήματα υποκριτικής, από έναν άνθρωπο που κατέκτησε όχι άδικα ένα Oscar και μία χρυσή σφαίρα για το The Last King of Scotland (2006). Για το υπόλοιπο cast, η προσοχή μας θα πρέπει να πέσει στην μικρή και ταλαντούχα Oona Laurence στον ρόλο της κόρης του Billy Hope. Η χημεία μεταξύ τους εμφανή, και χωρίς μεγάλες υπερβολές μας έπεισε ότι ήταν ένα μικρό παιδί με μεγάλη αγάπη για τον πατέρα του αλλά με δυσκολίες στην καθημερινότητα του.
Η Rachel McAdams (εμφανώς πιο όμορφη από το True Detective) δεν πρόλαβε να πει πολλά, η Naomie Harris (Skyfall) τίποτα το ιδιαίτερο και τέλος ο 50 cent, ασχολίαστο για να μην αρχίσω τις κακίες…
Στο σημείο αυτό θα μπορούσα να γράψω πολλά για τον Antoine Fuqua. Ο διάσημος πλέον σκηνοθέτης, ξεκίνησε με ταινίες που έβλεπα μικρός. Επηρεασμένος από τον action-master John Woo, σκηνοθέτησε το The Replacement Killers (1998) με τον Yun-Fat Chow. Η επιτυχία όμως ήρθε με το Training Day (2001), η οποία χάρισε και στον Denzel Washington, Oscar πρώτο ανδρικού. Η δράση, τα καλομελετημένα πλάνα, ο σκοτεινός φωτισμός είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Στο Southpaw, με εντυπωσίασαν οι σκηνές μέσα στο ring, τα Low Angle Shots, το slow motion καθώς και οι out of focus σφήνες.
Στη μουσική επένδυση ο Eminem, που έγραψε πραγματικά όμορφα κομμάτια όπως το Kings Never Die καθώς και το Phenomenal που το ακούμε στο trailer και στο training montaz του Hope. Τελος το score ανήκει στον James Horner (κάτοχος βραβείου Oscar για το Titanic (1997)) ο οποίος εργάστηκε αφιλοκερδώς και απεβίωσε στις 22 Ιουνίου 2015. Η ταινία αφιερώθηκε στη μνήμη του.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Για ένα εκατομμύριο λόγους. Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες με BOX ή καλύτερα οι ταινίες που συνδυάζουν ξύλο και ποιότητα. (Κρίμα αν είχε βγει νωρίτερα θα την είχα προσθέσει στο αφιέρωμά μου Ταινίες με Ξύλο (Part 1) “Οι Καλές”. Γιατί σου αρέσει ο Antoine Fuqua. Γιατί σου αρέσει η ιστορία “Πέφτω στα σκατά αλλά ξανασηκώνομαι γιατί έτσι είναι η ζωή”. Γιατί οι αντιφατικές κριτικές σε εξιτάρουν!