Στο West End του Λονδίνου της δεκαετίας του 1950, τα σχέδια για την κινηματογραφική μεταφορά ενός επιτυχημένου θεατρικού έργου διακόπτονται απότομα όταν ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Όταν ο αποτραβηγμένος από τον κόσμο επιθεωρητής Stoppard (Sam Rockwell) και η πρόθυμη αρχάρια Constable Stalker (Saoirse Ronan) αναλαμβάνουν την υπόθεση, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα αινιγματικό παιχνίδι υπόπτων, ερευνώντας τη μυστηριώδη ανθρωποκτονία με δικό τους κίνδυνο.
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Η Άγκαθα Κρίστυ έχει υποστεί πολλές παραλλαγές στα χρόνια που ο κινηματογράφος είναι η πιο μαζική και ύψιστη μορφή τέχνης. Είχαμε τις παλιές ταινίες βασισμένες σε έργα της, είδαμε τηλεοπτικές σειρές και ξανά ταινίες, παρακολουθήσαμε σατυρικές προσπάθειες με διάθεση διακωμώδησης με όχι και τόσο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Στο “See how they run” μάλλον ισχύει το τελευταίο, στην οθόνη από πάνω γράφει (αποδόμηση,αποδόμηση,
Το φίλμ δομεί την ιστορία του γύρω από ανθρώπους της τέχνης, που όλοι για κάποιο λόγο έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και βγαίνουν ευνοημένοι απ’ τον αιφνίδιο θάνατο του σκηνοθέτη. Εκεί κάνει την εμφάνιση του το πρωταγωνιστικό ντουέτο, ο επιθεωρητής, μια κωμική μεταφορά του Ηρακλή Πουαρό και η βοηθός του, οι οποίοι παίρνουν πάνω τους την ταινία και την προχωράνε παρακάτω, Μαζί με τις διακριτικές αναφορές τόσο σε ταινίες του Κιούμπρικ και του Χίτσκοκ, όσο και στην δύσκολη περίοδο της μεταπολεμικής Αγγλίας της δεκαετίας του 50. Το whodunit αποτελεί πάντα ένα είδος πάνω κάτω γνώριμο για το θεατή ή τον αναγνώστη, συνήθως το έκανε ή ο μπάτλερ ή η καμαριέρα, οπότε σα δημιουργός καλείσαι να πάρεις μια απόφαση, αγκαλιάζω μέχρι το τέλος το genre του μυστηρίου και στηρίζομαι σ’ αυτό για να βγάλω δραματουργία ή το αποδομώ μέχρι τελικής πτώσεως και διαθέτω τα ευρήματα ώστε να βγει ο κόσμος με ανοιχτό το στόμα απ’ την αίθουσα. Δυστυχώς το “See how they run” βρίσκεται κάπου στη μέση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Tom George, γνωστός κυρίως για τις τηλεοπτικές του δουλειές( This Country,Defending the Guilty) και μπορούμε να πούμε ότι δεν έδωσε κάποιο διαφορετικό τόνο στην ταινία που μας κέντρισε το ενδιαφέρον, μόνο κάποια έξυπνα cuts και μερικές εξυπνακίστικες εναλλαγές στο ύφος.
Το μεγάλο ατού της ταινίας χωρίς αμφιβολία απαρτίζεται απ’ τη πανέμορφη και ευφάνταστη φωτογραφία και την ακριβέστατη αναπαράσταση της εποχής μέσα απ’ τη σκηνογραφία, φινετσάτα κοστούμια, υπερβολικά παρδαλά φορέματα και πολύχρωμες εικόνες που δίνουν το κάτι παραπάνω που δεν παραδίδει το σενάριο.
Όσον αφορά τις ερμηνείες, ξεχωρίζουν οι δυο κεντρικοί χαρακτήρες, Saoirse Ronan και Sam Rockwell, κουβαλάνε με την άπιαστη χημεία και το απίθανο κωμικό τους timing, η μεν παίζει μια ατσούμπαλη μα πρόθυμη να συμβάλει βοηθό που στην πορεία κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων και ο δε υποδύεται έναν αλκοολικό Πουαρό, κατεστραμμένο απ’ τον πόλεμο και τις προσωπικές τραγωδίες με μηδενική θέληση για δουλειά και σκοτούρες.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Τελικά το “See how they run” είναι μια καλή προσπάθεια για απομυθοποίηση του είδους, που όμως δεν καταφέρνει κάτι παραπάνω απ’ το να συνιστά ένα ακόμα “whodunit”.