Now You See Me 2 (2016)

Poster

Μια ομάδα θαυματοποιών με την ονομασία The Four Horsemen, παρουσιάζουν μερικές σούπερ παραστάσεις κατά τις οποίες πρώτα ληστεύουν τράπεζες που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους και μετά προσφέροντας τα χρήματα της ληστείας στο κοινό της παράστασης. Ο ειδικός πράκτορας του FBI Dylan μαζί με τη συνεργάτιδά του Alma, με τη βοήθεια ενός γνωστού πρώην μάγου, αποφασίζουν να τους σταματήσουν.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μαγεία: Η χρήση μυστικιστικών μεθόδων, για την πρόκληση φαινομένων ασυμβίβαστων με τους φυσικούς νόμους.
Αυτό είναι το πλήρες ερμήνευμα για την μαγεία, μόνο που στην συγκεκριμένη ταινία θα δούμε το πλήρες “ξεσκέπασμα” της.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη ταινία των διάσημων πια “Μάγων” όπως τους αποκαλούν οι περισσότεροι, έφτασε η ώρα για την πολυπόθητη συνέχεια της. Με αλλαγές στο cast των βασικών αλλά και με εντυπωσιακές νέες προσθήκες η ταινία κρατάει ένα χαμηλό προφίλ. Μας δίνει την εντύπωση πως “θα το κρατήσουμε σε χαλαρούς ρυθμούς για να γκαζώσουμε στην τρίτη”. Ναι, καλά ακούσατε! Θα υπάρξει και τρίτη ταινία με τους “Τέσσερις Καβαλάρηδες” και ελπίζουμε όλοι πως η κοιλιά που έκανε η δεύτερη τους ταινία, έγινε επίτηδες.

Το σενάριο παραμένει και ακολουθεί πιστά τα προσωπικά θέματα που είχαν όλοι τους από την πρώτη ταινία. Με την αναμενόμενη ανατροπή να προμηνύει πως έρχεται κάτι μεγαλύτερο! Η επιστήμη είναι ο κύριος πρωταγωνιστής, ζητώντας την βοήθεια της μαγείας για να πετύχει τους σκοπούς της, με το αποτέλεσμα να είναι υπέρ της δεύτερης. Με έναν σαφή παραλληλισμό στους γίγαντες της τεχνολογίας, Apple & Microsoft και στην πασίγνωστη ιστορία τους, μας δείχνουν για άλλη μια  φορά πως δεν ασχολήθηκαν ούτε στο ελάχιστο, να φτιάξουν ένα σενάριο της προκοπής. Βέβαια να τονίσω πως με έναν… “μαγικό” τρόπο αυτό δεν μας ενοχλεί και ιδιαίτερα.

Το γεγονός είναι ότι μας αφήνει “νηστικούς” από θέαμα! Και κάτι για το τέλος, όχι – όχι δεν κάνω spoiler, αλλά καταλάβαμε στο έπακρο τα μασονικά στοιχεία που ήθελε να προβάλει ( βλ. “Μάτι”  “Σπείρα”). Λίγο διακριτικότητα δεν βλάπτει όμως!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η πρώτη αλλαγή ήρθε στην σκηνοθεσία και τον John M.Chu (Step Up 2) αντί του εξαιρετικού (κατά την γνώμη μου) Louis Leterrier της πρώτης ταινίας. Με μια μέτρια σκηνοθεσία και πολλές ρηχές σκηνές, εκτός από την κουραστική σκηνή με το πασάρισμα του χαρτιού και την σκηνή με την βροχή, έρχεται να “δέσει” με το ανούσιο σενάριο του Ed Salomon και Pete Chiarrelli. Η κατασκευή του σεναρίου είναι εντελώς πρόχειρη και μας απογοητεύει τόσο, όσο και η προσθήκη του Daniel Redcliffe ή αλλιώς “Harry Potter” και η περιττή εμφάνιση του Woody Harrelson σε δεύτερο ρόλο. Να τα πιάσουμε όμως από την αρχή για να μην σας μπερδέψουμε.

Ο Daniel R. στον ρόλο του Walter Mabry, μπορεί να ήταν μια έξυπνη επιλογή προφανώς γιατί είναι ο πιο διάσημος “Μάγος” και όπως ήταν λογικό θα τραβούσε τα βλέμματα, αλλά και πιο πολλά εισιτήρια. Άκυρη επιλογή και άκυρη η θέση του σαν τον μεγιστάνα της τεχνολογίας. Τώρα θα μου πείτε, αν τον έβαζαν πάλι στην θέση του Μάγου, πάλι δεν θα μας άρεσε. ΕΕΕ ας μην τον έβαζαν καθόλου τότε. Εκεί ήθελα να καταλήξω.

Η επόμενη προσθήκη στο cast, έρχεται να ενσαρκωθεί από τον Woody Harrelson που ενώ υπάρχει ήδη στην ταινία, μας τον έβαλαν να παίξει δεύτερο ρόλο λες και μας έλειπε η παρουσία του. Τώρα τι να σας πω, μπορώ να καταλάβω από την ερμηνεία του πως είναι ευέλικτος, αλλά το ότι έκανε ο ίδιος τον εαυτό του παρωδία με κάνει να μπερδεύομαι. Δεν ξέρω αν είναι στα υπέρ ή στα κατά του, το γεγονός ότι μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν είναι τόσο καλός ηθοποιός που μπορεί να παίξει τόσο χάλια ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τρίτη και τελευταία έρχεται η Lizzy Caplan για να γεμίσει το κενό που άφησε η προκάτοχος της Isla Fisher. H Lula (Lizzy Caplan) είναι ένα αναγκαίο κακό, το οποίο μιλάει πολύ και δεν προσφέρει και πολλά (εντάξει θα πω πως τα αξεσουάρ της βοήθησαν αρκετά αλλά μόνο αυτό). Αντικειμενικά πάντως, δεν μας ενοχλεί και πολύ η παρουσία της.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Χμμμ… Καλή ερώτηση! Γιατί έχεις δει την πρώτη ταινία, αλλά και γιατί δεν έχεις δει την πρώτη ταινία. Και στις δύο περιπτώσεις βγαίνεις από το σινεμά και αναρωτιέσαι “Γιατί το είδα;” Γιατί σου αρέσει η μαγεία και επειδή σε τράβηξε το εντυπωσιακό της cast.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
3
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
4
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating8 Votes
8.3
4.3