Mission: Impossible – Fallout (2018)

Poster

Δύο χρόνια μετά την σύλληψη του Solomon Lane από τον Ethan Hunt και την ομάδα του, τα απομεινάρια του Syndicateε έχουν μεταρρυθμιστεί σε μια άλλη οργάνωση που ονομάζεται Apostles. Κάτω από την ηγεσία ενός μυστηριώδους ιδεολόγου ιδρυτή με κωδικό όνομα John Lark, η οργάνωση σχεδιάζει να αποκτήσει τρεις πυρήνες πλουτωνίου. Ο Ethan και η ομάδα του αποστέλλονται στο Βερολίνο για να τους παρακολουθήσουν, αλλά η αποστολή αποτυγχάνει όταν ο Ethan σώζει τον Luthor και οι Apostles διαφεύγουν με το πλουτώνιο. Με τον πράκτορα της CIA August Walker να εντάσσεται στην ομάδα, ο Ethan και οι σύμμαχοί του πρέπει τώρα να βρουν τους πυρήνες του πλουτωνίου πριν είναι πολύ αργά.

Ethan Hunt: What’s done is done when we say it’s done.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το πασίγνωστο σε όλο τον πλανήτη franchise με τίτλο Mission Impossible, που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές, από τη σειρά του 1966, τη σειρά του 1988 και τις 6 πλέον ταινίες, με το ανατριχιαστικό μουσικό θέμα με το σπίρτο να ανάβει και το φυτίλι να καίγεται, έρχεται ξανά στις μεγάλες οθόνες να μας χαρίσει σχεδόν 2,30 ώρες υπερθεάματος. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή γιατί είναι και πολλά.

Από το όχι και τόσο επιτυχημένο Mi3 του J.J.Abrams το 2006 και έπειτα, το franchise έχει πάρει μία άλλη τροπή τόσο στην υπόθεση όσο και στο στυλ. Μιλάμε πλέον για καθαρά sequels που η μία ταινία δέχεται την άλλη, με μικρές πινελιές που σου ψιθυρίζουν τόσο ώστε να έχεις άποψη και να μην χάνεσαι στις σεναριακές λεπτομέρειες. Το Ghost Protocol (2011) του καρτουνίστα Brad Bird έδωσε τα ηνία τόσο για λίγο πιο πολύπλοκα σενάρια όσο και για λίγο πιο ρεαλιστικές ταινίες. Την διαφορά όμως έκανε ο Christopher McQuarrie με το Rogue Nation (2015). Αναμενόμενο λοιπόν ήταν να πάρει το πράσινο φως για την επόμενη λίγες μέρες μάλιστα μετά την πρεμιέρα της.

Στο σήμερα, ο Ethan Hunt καλείται να σώσει για μία ακόμη φορά τον κόσμο. Με κεντρικό πρόσωπο από τη μεριά της απειλής τον Solomon Lane και την ίδια οργάνωση αλλά με διαφορετικό όνομα και με ηγέτη έναν ιδεολόγο χαρακτήρα κλειδί. Κόσμος πρέπει να πεθάνει για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. (μέσα στους επιζώντες βάζω τον εαυτό μου φυσικά). Η τιμωρία έρχεται διότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του. Από τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, τις οικονομικές αναταράξεις και τους πολέμους, χρειάζεται πραγματικά μία γερή γροθιά στο στομάχι.

Η ταινία δεν στέκεται τόσο σε ιδεολογικές κοσμοθεωρίες, αλλά τις θέτει γερά και προχωρά στην εξέλιξη της υπόθεσης και τη δράση. Οι χαρακτήρες είναι πολλοί και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Και εδώ έρχεται η επιτυχία. Μετά από 5 ταινίες στο franchise, επιτέλους έχουμε μία που θέτει ψηλά τον πήχη σε όλους του τομείς και δεν μας απογοητεύει.

Μία ταινία Mission Impossible χρειάζεται μία γερή δόση από πολλά. Υπόθεση, δράση, υποκριτικές, εκπλήξεις κτλ. Το Fallout παίρνει επάξια την πρωτιά μιας και μας τα χαρίζει όλα στο έπακρο. Η διάρκεια της ταινίας μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά το σενάριο είναι τόσο καλοστημένο που δεν νιώσαμε ούτε μια στιγμή την ανάγκη να κοιτάξουμε την ώρα. Από το πρώτο λεπτό μας βάζει στη δράση, με την λάθος επιλογή του Ethan να κρατά γερά τα ηνία της υπόθεσης. Τις προδοσίες να δέχονται η μία την άλλη και τα μέτωπα να γίνονται ασφυκτικά πολλά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θα ξεκινήσω από τον σκηνοθέτη. Ο Christopher McQuarrie δείχνει πλέον τη δύναμη του ως δημιουργός. Βάζει το χεράκι του στο σενάριο και τοποθετεί τον εαυτό του πλέον στη γκάμα των επιτυχημένων σκηνοθετών.

Χρησιμοποιεί ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης και αργότερα μετατρέπει το υλικό σε IMAX compatible. Παίζει με τα τοπία και τη δράση. Δεν κουνάει την κάμερα (ευτυχώς) και όλα φαίνονται ξεκάθαρα. Χτίζει σκηνές έντασης με πολύ όμορφο και έξυπνο τρόπο. Καδράρει υπερβάλοντας, γιατί χρησιμοποιεί στην χρυσή τομή στο έπακρο, τοποθετώντας τα θέματα του πολύ άκρη. Ακόμη και αν η σκηνή ξεκινάει με κίνηση. Μας βάζει στο κλίμα της επικινδυνότητας και όλα φαίνονται ζωντανά μπροστά μας. Χρησιμοποιεί ελάχιστο green screen, που πάει να πει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σκηνών γυρίστηκαν με πρακτικά εφέ και δόσεις αλήθειας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η φημισμένη πλέον σκηνή πάλης στο μπάνιο, με τους πρωταγωνιστές να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν άσσο πολεμικών τεχνών, είχε προγραμματισμένες τέσσερις ημέρες γυρισμάτων. Τελικά χρειάστηκαν τέσσερις εβδομάδες για να μπορεί να καλυφτεί η μάχη από όλα τα κάδρα που ήθελε ο McQuarrie.

Προχωράμε στον έναν και μοναδικό κύριο “Είμαι στο επίκεντρο για μία ακόμη φορά στη ζωή μου” Tom Cruise. Ο αγέραστος Cruise, για μία ακόμη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Οι συμπρωταγωνιστές του ανέφεραν πως κάθε μέρα γυρισμάτων αισθανόντουσαν πως μπορεί να είναι η τελευταία.

Αυτή τη φορά δεν έκανε διατροφή και δεν ασχολήθηκε με το να εμφανιστεί topless μπροστά στο φακό. Προετοιμάστηκε για ένα χρόνο για τη σκηνή με το H.A.L.O. jump (απόσταση 7 χλμ / 25000 ποδιών, ταχύτητα ταξιδιού 265 – 320 χλμ. / Ώρα). Δηλαδή έκανε πραγματική πτώση από αεροπλάνο.

Οι δυσκολίες πολλές. Αρχικά έπρεπε να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα κράνος, από το οποίο θα ανέπνεε και θα είχε φως ώστε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι είναι αυτός. Αργότερα έπρεπε να εκπαιδευτεί. Έτσι έκανε 5 πτώσεις την ημέρα. Ο οπερατέρ, είχε μία κάμερα στο κράνος του και έπεφτε μαζί με τον Cruise αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Τελικά κατασκευάστηκε μία ολόκληρη εγκατάσταση προσομοίωσης ελεύθερων πτώσεων, καθαρά για εκπαίδευση του συνεργείου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν, ότι υπήρχε ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για γύρισμα. Μόνο 3 λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Και δεν είναι μόνο το παραπάνω. Κατά τη διάρκεια ενός άλματος έσπασε τον αστράγαλο του με αποτέλεσμα τα γυρίσματα να σταματήσουν για μήνες. Οδήγησε μοτοσυκλέτα χωρίς κράνος στο κέντρο του Παρισιού ακόμη και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με υψηλή κίνηση και στο αντίθετο ρεύμα.

Τέλος έκανε μαθήματα για 2 χρόνια και απέκτησε δίπλωμα ελικοπτέρου. Στην τελευταία σκηνή, πιλοτάρει ο ίδιος στο μεγαλύτερο ποσοστό των σκηνών. Το συνεργείο είχε απλά τοποθετήσει τις κάμερες και τα υπόλοιπα ήταν πάνω του.

Ο Cruise ξέρει πολύ καλά να πουλάει τον εαυτό του. Πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς δράσης και δεν θα σταματήσει αν δεν βγει η σκηνή σωστά και όπως τη θέλει. Είναι ένας τελειομανής ο οποίος δεν χάνει και το ταλέντο του.

Ο Cruise περιβάλλεται από μία σωστή γκάμα ηθοποιών. Ο Henry Cavill στο ρόλο του πράκτορα της CIA, προσπαθεί να βγάλει από πάνω του την κόκκινη κάπα και φυσικά με το μουστάκι που έγινε το πιο διάσημο meme του 2017. Ο Ving Rhames στον γνωστό ρόλο του Luther, ο Simon Pegg πλέον έχει καταφέρει να είναι μόνιμος στο franchise, η Rebecca Ferguson βρήκε την ευκαιρία να γεννήσει όσο ο Cruise ανάρρωνε από το σπασμένο πόδι. Και τέλος καλύτερα να σταθούμε στην υποκριτική ικανότητα του Sean Harris στον ρόλο του Solomon lane για 2η φορά. Το ψυχρό βλέμμα του και η σταθερή φωνή είναι όσα χρειάζεται μία ταινία να για τον κεντρικό κακό.

Τέλος, η μουσική ανήκει στον κύριο Lorne Balfe. Δεν γνωρίζουμε το όνομα του οι περισσότεροι και ίσως κακώς. Το βιογραφικό του είναι αρκετά μεγάλο με ταινίες όπως The Lego Batman Movie, Terminator Genisys και άλλες. Εδώ η δουλειά που έκανε είχε πραγματικό ενδιαφέρον διότι κινήθηκε αρκετά στα πλαίσια των προκατόχων του, αλλά με μεγαλύτερο επίκεντρο στα συναισθήματα. Το γνωστό άσμα ασμάτων ακούστηκε αρκετές φορές ενώ πολλές μελωδίες θα σου μείνουν φεύγοντας από τη σκοτεινή αίθουσα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Δεν θα σας κουράσω άλλο για το πόσο καλή είναι η ταινία. Είναι από εκείνες τις φορές που έφυγα γνωρίζοντας ότι θα ξαναπάω. Haters going to hate λέει ο λαός. Αν δεν είσαι φανατικός της σειράς, αν απεχθάνεσαι τον Tom Cruise (υπάρχουν πολλοί εκεί έξω) τότε αυτή η ταινία δεν είναι για σένα.

Είτε όμως είσαι φανατικός της σειράς, είτε σου αρέσουν οι ταινίες με καλοστημένη δράση, σωστό σενάριο και όμορφες τοποθεσίες, η ταινία αυτή θα στα δώσει όλα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
7.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating8 Votes
6.9
8