Θα είναι για πάντα γνωστή ως η συγγραφέας που έδωσε στον κόσμο τον “Frankenstein”. Αλλά η ιστορία της πραγματικής ζωής της Mary Shelley και η δημιουργία του αθάνατου τέρατός της, είναι σχεδόν τόσο φανταστική όσο και το μυθιστόρημά της. Μεγαλωμένη από έναν πατέρα, διάσημο φιλόσοφο στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, η Mary Wollstonecraft Godwin είναι μια ονειροπόλα έφηβη αποφασισμένη να αφήσει το σημάδι της στον κόσμο, όταν συναντά τον εντυπωσιακό και λαμπρό ποιητή Percy Shelley. Έτσι ξεκινά ένας καυτός μποέμικος έρωτας, που χαρακτηρίζεται από το πάθος και την προσωπική τραγωδία που θα μεταμορφώσει τη Mary και θα τροφοδοτήσει τη γραφή του γοτθικού αριστουργήματός της. Εμπλουτισμένο με το ευφάνταστο πνεύμα της, η Mary Shelley φέρνει στη ζωή τον κόσμο μιας πρωτοπόρου γυναίκας που αψήφησε τις συμβάσεις και διοχέτευσε τους πιο ενδόμυχους δαίμονές της σε ένα μύθο που άφησε εποχή.
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Πριν πολλά χρόνια είχα την τιμή και την χαρά να διαβάσω το βιβλίο της Mary Shelley – “Frankenstein” ή ο Σύγχρονος Προμηθέας. Μέχρι τότε είχα δει μερικές ταινίες που είχαν το συγκεκριμένο τέρας σαν κεντρικό θέμα. Το περίεργο ήταν ότι πριν μπω στην διαδικασία να διαβάσω το βιβλίο, είχα λανθασμένη εντύπωση για το ποιος ήταν ακριβώς ο Frankenstein και τι είχε συμβεί πραγματικά. Όταν λοιπόν διάβασα το βιβλίο, εκτός του ότι έκλαιγα όλη την ώρα, δεν πίστευα στα μάτια μου με αυτό που διάβασα σε σχέση με αυτό που είχα δει στις ταινίες. Βλέποντας πως η συγκεκριμένη ταινία αναφέρετε στην ζωή της συγγραφέως του εν λόγω βιβλίου, μου ήταν αδύνατο να μην τη δω και το αποτέλεσμα ολοκλήρωσε την εικόνα μου για το πασίγνωστο μυθιστόρημα.
Σαφώς και μιλάμε για μια βιογραφική ταινία που μας ξεναγεί στην Αγγλία του 1814 όπου ξεκίνησε το ειδύλλιο ανάμεσα στον διάσημο ποιητή Percy Shelley και στην κόρη του William Godwin, Mary Shelley. Μια ταινία που έχει αποδώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την πραγματική ιστορία τους, χαρίζοντας μας μια θέση δίπλα στους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού. Από τον πατέρα της Mary, που υπήρξε πρόδρομος του Αγγλικού Ρομαντισμού, στον άνδρα της Percy Shelley που ήταν ποιητής και βασικός εκπρόσωπος του και τον ποιητή αλλά και φιλέλληνα Lord Byron. Ο Ρομαντισμός εδώ κάνει παρέλαση και η πραγματική ιστορία με την οποία ασχολείται η ταινία παίρνει σάρκα και οστά, ταξιδεύοντας μας με έναν υπέροχο τρόπο στο τότε.
Όμως δεν είναι όλα ρόδινα και ευχάριστα μιας και η κακοτυχία βρήκε το διάσημο ζευγάρι. Έτσι η ζωή έδωσε στην συγγραφέα μας απλόχερα την θλίψη, γνωρίζοντας την απώλεια από μικρή ηλικία. Όλα αυτά μαζί με το ασυμβίβαστο και ελεύθερο πνεύμα του Percy Shelley, της έδωσαν το έναυσμα και την έμπνευση μετά την προτροπή του Lord Byron, να γράψει την πιο περίεργη, ολοκληρωμένη αλλά και τρομακτική ιστορία που έχει γραφτεί ποτέ σε τέτοιες ιστορίες.
Λατρεύω λοιπόν ταινίες τέτοιου είδους, ειδικά όταν είναι τόσο πολύ εύστοχες, καλογυρισμένες και με ωραίες ερμηνείες, δίνοντας μας την ευκαιρία να νιώσουμε και να δούμε πράγματα και καταστάσεις σαν να ήμασταν εκεί. Είναι μια από τις λίγες ταινίες που σέβεται την ροή των πραγματικών γεγονότων αποδίδοντας τα σχεδόν στο ακέραιο. Θα προτείνω σε όλους σας να την δείτε ανεξαρτήτως αν έχετε διαβάσει το βιβλίο ή όχι. Είναι μια καλή ευκαιρία για όσους δεν το έχουν διαβάσει να γνωρίσουν το τι ακριβώς έγινε και έτσι να μπουν στην διαδικασία να το διαβάσουν, αλλά και όσοι το έχουν ήδη διαβάσει να δουν την ταινία για τους ίδιους λόγους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έχω εντυπωσιαστεί αρκετά από την υπέροχη δουλειά της Haifaa Al-Mansour (Wadjda), η οποία είναι η σκηνοθέτιδα της ταινίας μας αλλά και η υπεύθυνη για την απόδοση του σεναρίου. Φοβερή η δουλειά που έκανε και στα δυο καλύπτοντας σχεδόν κάθε πτυχή της ιστορίας με όλες τις αλήθειες που ξέρουμε. Σεβάστηκε πάρα πολύ τα γεγονότα και αυτό έδωσε ακόμα πιο πολλά θετικά στο αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο όταν μπερδεύεται ο σκηνοθέτης σε πολλές δουλειές να τις φέρει όλες εις πέρας. Εδώ αυτό απλά δεν υπάρχει. Η Haifaa Al-Mansour είναι μια εξαιρετική σκηνοθέτης με πολλά βραβεία για την ταινία Wadjda και να τονίσω επίσης ότι είναι η πρώτη σκηνοθέτιδα με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία που σκηνοθέτησε ταινία του Hollywood. Η παραγωγή ήταν μια σύμπραξη Αγγλίας / Λουξεμβούργου και Αμερικής με άρτιο αποτέλεσμα. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι σκηνικά και κοστούμια ήταν άψογα και μετέφεραν το κλίμα της εποχής.
Στο ρόλο της πρωταγωνίστριας Mary Shelley, θαυμάζουμε την νεαρή Elle Fanning, η οποία ήταν πραγματικά μέσα στο πετσί του ρόλου. Μας γοήτευσε και μας συγκίνησε αρκετά και όσο έπρεπε. Ο ελκυστικός Douglas Booth είναι ο Percy Shelley, ο υπέροχος Lord Byron ενσαρκώνεται από τον Tom Sturridge. Μαζί τους ήταν και η Bel Powley κρατώντας τον ρόλο της Claire Clairmont, ενώ στον ρόλο του John Polidori θα βρούμε τον Ben Hardy. Μια αξιοσημείωτη παρουσία είναι σαφώς ο πατέρας της Mary’s, William Godwin τον οποίο υποδύεται ο Stephen Dillane (Stannis Baratheon – Game of Thrones). Θα σταματήσω εδώ με το cast γιατί είναι πολύς κόσμος μέσα και δεν έχει νόημα να τους αναφέρουμε όλους.
Από μουσική δεν είχα παράπονο. Δεν μπορώ να πω ότι ακούγαμε όλη την ώρα, αλλά όταν έπρεπε ήταν εκεί να συνοδεύει την κάθε σκηνή για να εντείνει τα συναισθήματα.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Γιατί το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι πασίγνωστο και πρέπει όλοι να ξέρουμε ποιος το έγραψε και τι έχει πραγματικά συμβεί. Θα με καταλάβουν όλοι όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο αλλά και όσοι μπουν στην διαδικασία να το διαβάσουν μετά την προβολή της ταινίας. Ο πολύς κόσμος ξέρει λάθος την ιστορία του διάσημου “Frankestein”. Γιατί σου αρέσουν οι βιογραφίες και αυτή η ταινία είναι δοσμένη στο ακέραιο κάτι που κάνει ακόμα πιο αναγκαία την προβολή της. Μιλώ βεβαίως σε όσους είναι λάτρης της γοτθικής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Μιλώ για όσους θέλουν να δουν μια αξιόλογη βιογραφική ταινία. Γιατί σου αρέσουν οι Ρομαντικοί ποιητές και μέσα έχει τους καλύτερους εκπροσώπους της. Γιατί είναι υπέροχη!