Manchester by the Sea (2016)

Poster

Μετά το θάνατο του αδελφού του, ο Lee αναγκάζεται να επιστρέψει στη μικρή πόλη Manchester για να αναλάβει την κηδεμονία του ανιψιού του.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Με έξι υποψηφιότητες για Oscar και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, το “Manchester by the Sea” είναι μια αμιγώς δραματική ταινία με φόντο μια πόλη δίπλα στη θάλασσα, στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν ο αδελφός του Lee πεθαίνει, εκείνος αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά του επιστάτη στη Βοστόνη και να γυρίσει στο Manchester το οποίο είχε εγκαταλείψει πριν χρόνια λόγω ενός τραγικού συμβάντος. Με την επιστροφή του, θα κληθεί να διαχειριστεί το χαμό του αδελφού του, να προσαρμοστεί στη ζωή με τον ανιψιό του και να πολεμήσει τα φαντάσματα του οδυνηρού παρελθόντος του.

Η ταινία φαίνεται, όπως και ο ήρωας, να παλεύει με τον εαυτό της για να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στο δράμα και το μελόδραμα, την οποία, τις περισσότερες φορές, επιτυγχάνει χάρη στο μετρημένο της σενάριο και τον λιτό ρεαλισμό της. Ο Lee, ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας αρχαίας τραγωδίας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει χτυπηθεί τόσο βίαια από τη ζωή, ώστε πλέον έχει χάσει ένα μέρος της ανθρώπινης υπόστασής του. Ζει μόνος σε ένα δωμάτιο στη Βοστόνη, είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του ως επιστάτης του κτιρίου, όμως αποφεύγει κάθε κοινωνική επαφή και συχνά έχει εξάρσεις βίας. Ο θάνατος του αδελφού του τον συγκλονίζει και το Manchester του επαναφέρει μνήμες που θα προτιμούσε να ξεχάσει.

Ο χαρακτήρας της ταινίας είναι απόλυτα ανθρωποκεντρικός. Επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι – απλοί, καθημερινοί χαρακτήρες με τους οποίους ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί – διαχειρίζονται την απώλεια, τον πόνο και τις συνταρακτικές αλλαγές που συχνά συμβαίνουν στη ζωή. Η σχέση ανάμεσα στον Lee και τον ανιψιό του, για παράδειγμα, δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια της ταινίας, αφού από τη μια ο έφηβος δεν δέχεται να εγκαταλείψει τη ζωή του στο Manchester και να πάει στη Βοστόνη, από την άλλη ο Lee θέλει απεγνωσμένα να γυρίσει στην παλιά του ζωή, όπου οι πληγές του παρελθόντος δεν τον ακολουθούν. Αν και αδιάλλακτοι αρχικά, οι δυο ήρωες συνειδητοποιούν στην πορεία της ταινίας ότι θα πρέπει να κάνουν και οι δυο υποχωρήσεις προκειμένου να συμβιώσουν και να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα της ζωής τους.

Η δραματική ένταση δεν εγκαταλείπει την ταινία σε καμία σκηνή, καθώς ακόμα και οι ευχάριστες αναμνήσεις του Lee στοιχειώνονται από το τραγικό συμβάν του παρελθόντος του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά η ταινία να κινδυνεύει να γίνει μελοδραματική και υπερβολική. Ο κίνδυνος αυτός, αν και τις περισσότερες φορές μετριάζεται, παραμονεύει σε πολλά σημεία της ταινίας η οποία σίγουρα είναι υπερφορτωμένη με δραματικά γεγονότα. Σε κάποιες σκηνές, το δράμα γίνεται κάπως πομπώδες και επισκιάζει την μινιμαλιστική, σχεδόν θεατρική προσέγγιση του δράματος. Παρόλα αυτά, αυτές οι στιγμές δεν είναι πολλές και εξισορροπούνται με την λιτή σκηνοθεσία και τις εξαιρετικές ερμηνείες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Kenneth Lonergan, κάνοντας εμφανείς τις θεατρικές του καταβολές. Πολύ σωστά, κατεβάζει τη σκηνοθεσία σε χαμηλότερους τόνους, με σταθερή κάμερα και λιτή φωτογραφία, που αφήνουν το σενάριο να αναδειχθεί και αποφεύγουν τη μελοδραματική χροιά (πλην βέβαια της σκηνής της κηδείας, όπου η κίνηση γίνεται σε slow motion, συνοδευόμενη από ένα εξαιρετικά δραματικό Adagio, γεγονός που την καθιστά μάλλον υπερβολική και οριακά γελοία). Το πιο αξιοπρόσεχτο κομμάτι της δουλειάς του Lonergan όμως είναι το σενάριο, με απίστευτα φυσικούς διαλόγους και πολύ προσεγμένη ανάπτυξη όλων των χαρακτήρων. Ένα σενάριο τόσο δυνατό από μόνο του, που θα στεκόταν σίγουρα, πιθανώς και καλύτερα, σε μια θεατρική σκηνή. Τόσο οι χαρακτήρες όσο και η ιστορία του “Manchester by the Sea”, δίνουν την αίσθηση σύγχρονου αμερικάνικου θεάτρου, ενώ ο Lonergan καταφέρνει να προσγειώσει μια αληθινή τραγωδία στους ρυθμούς της επαρχιακής πόλης των ΗΠΑ.

Ένα καλό σενάριο βέβαια δεν είναι τίποτα χωρίς τους κατάλληλους ηθοποιούς για να το υποστηρίξουν. Ο Casey Affleck, δίνει μια σταθερή και πολύ δυνατή ερμηνεία, ενσαρκώνοντας με μεγάλη επιτυχία έναν χαρακτήρα που θα αποκαλούσαμε “larger than life”. Κρατά χαμηλούς τόνους και ξεσπά εκεί που χρειάζεται, χωρίς υπερβολές και περιττές φανφάρες. Στο ρόλο του έφηβου ανιψιού ο Lucas Hedges, δίνει επίσης μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία, ιδιαίτερα φυσική και ρεαλιστική με αρκετές δυνατές στιγμές, τόσο στο ρόλο του παιδιού που χάνει τον πατέρα του, όσο και σε αυτόν του εφήβου που του ζητούν να εγκαταλείψει τη ζωή του και να ξεκινήσει από το μηδέν. Η Michelle Williams, αν και έχει ελάχιστο screen time κλέβει την παράσταση στο ρόλο της πρώην γυναίκας του Lee (συγκλονιστική η σκηνή που μιλάνε για το συμβάν του παρελθόντος τους μετά από χρόνια, με εκπληκτικό γράψιμο και ίσως την κορυφαία ερμηνευτική στιγμή των δυο ηθοποιών).

Την λιτή αισθητική της ταινίας συνοδεύει και η φωτογραφία του Jody Lee Lipes σε μουντούς και παλ τόνους που συμβαδίζουν απόλυτα με την συναισθηματική ένταση των χαρακτήρων και του σεναρίου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις ταινίες της σεζόν, με έξι Οσκαρικές υποψηφιότητες και μια ισχυρή συμμετοχή στον Α’ Ανδρικό Ρόλο. Εκτός από αυτό όμως, η ταινία προσφέρει αληθινό δράμα που με τη λιτότητα και το ρεαλισμό του θα σας θυμίσει θεατρικό έργο. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι οι καταπληκτικές ερμηνείες μέχρι και από τους πιο ασήμαντους ρόλους. Το “Manchester by the Sea” αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι η απλότητα και όχι η πολυπλοκότητα που βγάζει το καλύτερο από τους ηθοποιούς και ότι, για να γυρίσει κανείς μια αξιόλογη ταινία δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά μια δυνατή πένα και μερικούς ταλαντούχους ηθοποιούς.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
5.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating0 Votes
0
7