The Lost City of Z (2016)

Poster

Βασισμένο στη ζωή του εξερευνητή συνταγματάρχη Percival Fawcett, περιγράφει τα ταξίδια του στη Νότια Αμερική, όπου χάθηκε μαζί με το γιο του το 1925, αναζητώντας μια μυθική πόλη στον Αμαζόνιο.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Τη ζωή του Percy Fawcett, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του David Grann, για τα ταξίδια του στην Αμαζονία. Όταν είχα πρωτοδεί το τρέιλερ, και παρά τα καλά λόγια που διάβασα μετά, η ταινία δε μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση και φοβόμουν μήπως ήταν άλλη μια βαρετή ταινία που απλά θα σου δείχνει ωραία τοπία. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι έπεσα έξω, και το The Lost City of Z είναι καλός κινηματογράφος.

Η ιστορία ακολουθεί τον εξερευνητή και συνταγματάρχη Percy Fawcett, ο οποίος αποστέλλεται στη Βολιβία από τον αγγλικό στρατό, για να χαρτογραφήσει μια περιοχή γύρω από έναν ποταμό. Εκεί μαθαίνει τις ιστορίες για την ύπαρξη μιας μυθικής πόλης στην περιοχή του Αμαζονίου, την οποία ονομάζει Z, και μαγεύεται από την πιθανότητα ύπαρξής της. Θέλει να αποδείξει τη θεωρία του και πιστεύει -σε αντίθεση με αρκετούς ρατσιστές χρηματοδότες του- ότι υπήρχε ένας πολιτισμός μη-λευκών ανώτερος από αυτούς της τότε δυτικής κοινωνίας. Αυτή η εμμονή είναι που τον οδηγεί και στο τέλος του.

Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι τρισδιάστατοι και αμφιλεγόμενοι, όχι μονόπλευροι -καλοί ή κακοί- όπως έχουμε συνηθίσει σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ. Έτσι, ο Percy έχει κι άλλο κίνητρο πέρα από τον πυρετό της εξερεύνησης• προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ένας αξιοσέβαστος Άγγλος, ειδικά μετά τη σπίλωση του ονόματός του από τον αλκοολικό πατέρα του.

Η γυναίκα του είναι μια πρωτο-φεμινίστρια ή έστω περισσότερο “απελευθερωμένη” από τις γυναίκες της εποχής της. Όταν αναφέρεται ως ίση στο γάμο της με τον Percy, είναι κάτι το οποίο πιστεύει και η ταινία το σέβεται, μαζί με τον Percy. Όμως, όταν αυτός φεύγει για τα ταξίδια του, περιμένει η γυναίκα του να μείνει στο σπίτι να φροντίζει τα παιδιά τους, αφήνοντας στην άκρη τα δικά της όνειρα.

Αυτή η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων είναι ένα από τα μεγάλα ατού της ταινίας και τους ακολουθεί σχεδόν όλους καθόλη τη διάρκεια της ταινίας• μόνο ο Percy ίσως παραείναι “ο καλός” σε κάποιες περιπτώσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετικά, o James Gray (We Own the Night) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, μαζί με τον φωτογράφο Darius Khondji (Seven, Okja). O Gray καταφέρνει να φτιάξει έναν πραγματικό κόσμο, ο οποίος κατοικείται από πραγματικούς ανθρώπους. Οτιδήποτε υπάρχει στο κάδρο έχει προσεχθεί λεπτομερώς επειδή πρέπει να είναι αληθοφανές, όχι για να δείξουν οι συντελεστές πόσο καλή δουλειά μπορούν να κάνουν, όπως συμβαίνει σε πολλές ταινίες εποχής υψηλού μπάτζετ.

Οπτικά και θεματικά, η ταινία συμβαδίζει με περιπέτειες εξερεύνησης του παρελθόντος, με εξαιρετικά διαλεγμένα τοπία και τους “Ευρωπαίους” εξερευνητές να πνίγονται στις εμμονές τους. Υπάρχουν αρκετές σκηνές που θα θυμίσουν το “Αποκάλυψη Τώρα” ή τις ταινίες του Werner Herzog, και συγκεκριμένα τα Fitzcarraldo και Aguirre. Τολμώ να πω, ότι τεχνικά, η ταινία δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από τα αριστουργήματα του παρελθόντος.

O Khondji, ένας από τους σπουδαιότερους διευθυντές φωτογραφίας στην απεικόνιση “πρώιμων” φωτιστικών πηγών, παραδίδει μαθήματα στο πως πρέπει να είναι φωτισμένη μια ταινία και είναι ξεκάθαρο όταν μια σκηνή φωτίζεται από λαμπτήρες, κεριά, λάμπες λαδιού, φωτιά ή ακόμα κι από το φεγγάρι.

Το σενάριο είναι κι αυτό από τον Gray, και είναι αξιοπρεπέστατο, με εξαίρεση 1-2 σκηνές οι οποίες ίσως ήταν αχρείαστες (και λογικά δε συνέβησαν στην πραγματικότητα) και χαλάνε λίγο το ρυθμό της ταινίας. Η μουσική είναι από τον Christopher Spelman και δεν ξεχωρίζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Πρωταγωνιστής είναι ο Charlie Hunnam (Sons of Anarchy, King Arthur), οποίος θυμίζει όλο και περισσότερο τον Brad Pitt όσο μεγαλώνει, σε ένα ρόλο που θα εξυψώσει την καριέρα του, καθώς αποδίδει σχεδόν στην εντέλεια έναν απαιτητικό και πολύπλοκο χαρακτήρα. Πολύ καλός είναι και ο Robert Pattinson στο ρόλο του Ηenry Costin, φίλου και συνταξιδιώτη του Fawcett. H Sienna Miller (Live by Night, Alfie) έχει το ρόλο της Nina Fawcett και ο Tom Holland (Spider-Man: Homecoming) το ρόλο του εφήβου Jack Fawcett.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί πρόκειται για πραγματικά καλό κινηματογράφο από έναν πολύ ενδιαφέροντα δημιουργό. Γιατί θα αναπολήσεις τις ταινίες εξερεύνησης του παρελθόντος. Για τα όμορφα κάδρα του. Για τον Charlie Hunnam. Γιατί σου αρέσει ο καλός κινηματογράφος. Α, το είπαμε ήδη αυτό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8.5
Reader Rating5 Votes
6.9
7.8