Poster

Μια ομάδα επιστημόνων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανακαλύπτει μια γρήγορα αναπτυσσόμενη εξωγήινη μορφή ζωής από τον Άρη, η οποία απειλή το πλήρωμα και τη Γη.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Βγαίνοντας από την αίθουσα προσπαθούσα να θυμηθώ το τελευταίο καλό sci-fi θρίλερ που είχα δει, και μάλλον ήταν το Europa Report του 2013. Είμαι μεγάλος φαν των “διαστημικών θρίλερ” και πάντα χαίρομαι να βλέπω μια ποιοτική παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα θα ήθελα να βγαίνουν περισσότερες καλές ταινίες του είδους.

Το Life είναι μία από αυτές, έχοντας σχεδόν όλα τα απαραίτητα συστατικά: το απομονωμένο περιβάλλον, το αβοήθητο πλήρωμα, την εξωγήινη μορφή ζωής και τα ωραία εφέ.

Η ιστορία ξεκινάει με ένα 5λεπτο μονοπλάνο στο οποίο γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές μας και εξοικειωνόμαστε με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που θα είναι το “σπίτι” μας για τα επόμενα 100 λεπτά. Μαθαίνουμε ότι η αποστολή του πληρώματος είναι να καταφέρει να πιάσει ένα αδέσποτο σκάφος που επιστρέφει με δείγματα από τον Άρη. Σε αυτά τα δείγματα ανακαλύπτουν την πρώτη μορφής ζωής εκτός Γης, η οποία όμως δεν είναι όσο ακίνδυνη νόμιζαν και εδώ αρχίζουν να γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα στο Σταθμό. Δε θα πω περισσότερες λεπτομέρειες για την πλοκή, γιατί θα χαλάσω την έκπληξη για όσους έχουν δει μόνο το πρώτο τρέιλερ της ταινίας.

Πρόκειται πάντως για μια κλασική ταινία κρίσης αποτυχημένου περιορισμού μιας απειλής που χρωστάει πολλά στο Alien, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι αντιγραφή του αρχετύπου των sci-fi θρίλερ και μοιάζει περισσότερο με ένα homage προς την ταινία του Ridley Scott. Η ιστορία δεν είναι τρομερά πρωτότυπη, αλλά είναι καλοεκτελεσμένη και σε κρατάει συνεχώς σε αγωνία στο κλειστοφοβικό του περιβάλλον, με το τέλος να είναι κάθε άλλο παρά προβλέψιμο, παρότι οι φαν του είδους δεν θα πέσουν από τα σύννεφα. Ένα ακόμη θετικό είναι ότι οι A-listers Jake Gyllenhaal και Ryan Reynolds δεν “καταπατούν” την ταινία με το ανάστημά τους, εκτελώντας απλά το ρόλο που έχει δοθεί στους χαρακτήρες τους από τον σεναριογράφο, χωρίς να είναι οι ήρωες της ταινίας.

Fun fact: Το Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι η ταινία περιλαμβάνει μια σκηνή ενός πλήθους που αντιδράει σε κάτι και είναι stock footage από το B-roll του Spider-Man 3. Αυτό γέννησε θεωρίες ότι το Life είναι ένα κρυφό origin story για το Venom, με τη θεωρία να γίνεται πιο δημοφιλής όταν την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε η ταινία Venom (2018).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Daniel Espinosa (Safe House, Child 44) κάνει πολύ καλή δουλειά με μια προσεγμένη σκηνοθεσία που καταφέρνει να κρατήσει σε αγωνία τον θεατή καθόλη τη διάρκεια της ταινίας. Το σενάριο των Rhett Reese και Paul Wernick (Zombieland, Deadpool) είναι απολύτως επαρκές, παρότι δε μπορεί να φτάσει στα επίπεδα προηγούμενων ταινιών τους. Η μουσική είναι από τον Jon Ekstrand (Easy Money, Child 44) και συνοδεύει κατάλληλα και αναμενόμενα ένα sci-fi θρίλερ, χωρίς να παίρνει ρίσκα.

Το καστ των επιστημόνων του ΔΔΣ κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους να ανήκουν στους Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson (The White Queen, Mission: Impossible – Rogue Nation), Deadpool Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada (Sunshine, The Wolverine), Ariyon Bakare και Olga Dihovichnaya.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί γουστάρεις τα θρίλερ στο διάστημα και την αγωνία που έχουν. Γιατί είναι πνευματικό παιδί του Alien και είναι το κατάλληλο ζέσταμα για το Covenant. Γιατί λες να είναι origin story του Venom;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating10 Votes
6.2
7
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Life

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

22 Μαρτίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

20 Απριλίου 2017

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

103 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$58.000.000