The Man from U.N.C.L.E. (2015)

Poster

Ένας κατάσκοπος της CIA συνεργάζεται με ένα κατάσκοπο της KGB για να φέρουν εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. Να βρουν μια οπλισμένη πυρηνική κεφαλή, που έχει στην κατοχή του ένας τρομοκρατικός οργανισμός, και να την αφοπλίσουν. Για να σωθεί ο πλανήτης εννοείται, και όχι για να τσεκάρει η Ρωσσία και οι ΗΠΑ την κίνηση των πυρηνικών κεφαλών ανά τον κόσμο. Μεταξύ τους θα υπάρξουν έχθρες, διαμάχες, φιλίες και έρωτες… οι έρωτες δεν είναι μεταξύ τους, υπάρχει και μια κοπέλα που προστατεύουν. Ξέχασα να το αναφέρω νωρίτερα. Σόρυ.

“America teaming up with Russia. That doesn’t sound very friendly.”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Να ξεκινήσω με την εξής πληροφορία: Το Man From U.N.C.L.E. βασίζεται στην ομώνυμη σειρά που παιζόταν στα 60’s. Προσπάθησαν να μη βάλουν πολλά εσωτερικά αστεία και αναφορές γιατί λίγοι θα τα αντιλαμβάνονταν. Ο Guy Ritchie επιστρέφει μετά από καιρό με μια ταινία κατασκόπων όπως έκανε φέτος και το φιλαράκι του Mathew Vaugh με το Kingsman.

Οι χαρακτήρες αν και βασίζονται σε κλισέ των στερεοτύπων των κατασκόπων, δε γίνονται καρικατούρες και ταυτιζόμαστε πολύ εύκολα μαζί τους. Ακόμα και τα περίεργα gadgetάκια, που έχουμε συνηθίσει να μας τα δείχνουν σε ένα κρυφό δωμάτιο και να περιγράφουν την λειτουργία τους με ηλίθιο τρόπο, μας τα δείχνει τόσο ωραία και κομψά που απλά θα αναστενάξουμε από ευχαρίστηση.

Πολύ δυνατές και οι σκηνές της καταδίωξης στην αρχή και στο τέλος. Ακόμα δε του λείπει αυτό το χιούμορ του Guy Ritchie που ξεφεύγει από τα αγγλικά πρότυπα.

Και πάλι όμως στο σύνολο της κάτι λείπει. O Guy Ritchie μας έχει κακομάθει και περιμένουμε κάτι καινούργιο σε κάθε νέα του ταινία. Τι ωραία που μας έδειχνε τον τρόπο της σκέψης του Sherlock στην πρώτη ταινία και πόσο ωραία έπαιζε με την αργή κίνηση στην δεύτερη. Στην συγκεκριμένη όμως έκανε χρήση παλαιότερων τεχνικών αφήγησης (πολύ σωστά και προσεκτικά, βέβαια) και μας άφησε να περιμένουμε κάτι που δεν ήρθε ποτέ. Στο όλο σύνολο της απώλειας μπαίνει και η προσπάθεια του να δώσει ένα πιο groovy ρυθμό, ανάλογο με αυτό των 60’s, που δε τα καταφέρνει και πολύ.

Μπορεί η ταινία να είναι καλή αλλά δεν είναι καταπληκτική, όπως όλες οι προηγούμενες του. Εκτός από αυτή που έκανε με την Μαντόνα, δεν την έχω δει και δε θέλω. Την έκανε απλά για να μην ακούει την μουρμούρα της τότε συζύγου του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, ο Guy Ritchie έχει να κάνει ταινία από το Sherlock Holmes: A Game Of Shadows το 2011. Περίμενα να δω περισσότερα αλλά δεν απογοητεύτηκα. Το ότι δεν μας έδωσε ότι περιμέναμε μπορεί να οφείλεται στο ότι ανέλαβε την σκηνοθεσία της συγκεκριμένης ταινίας αφού αποχώρησε ο πρώτος επιλαχών Steven Soderbergh μετά από διαφωνίες με το Studio παραγωγής.

Πρωταγωνιστές μας ο Henry Cavill, ο superman αυτής της εποχής, ο Armie Hammer, μπορεί να τον θυμάστε από το lone ranger αν δεν είδατε την ταινία για τον Johnny Depp και μόνο και τέλος η πολύ γλυκιά Alicia Vikander, την οποία την ξεχωρίσαμε και ακολουθάμε την πορεία της μετά τη καταπληκτική ερμηνεία στο Ex Μachina.

Ένα πράγμα παραμένει σταθερά στην κορυφή στις ταινίες του Guy Ritchie και αυτό είναι η καταπληκτική μουσική που ντύνει τις σκηνές του. Στην συγκεκριμένη ταινία η μουσική είναι τόσο καλή που πολλές φορές καπελώνει την σκηνή.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν ψάχνεις να βρεις λόγους για να σε πείσουν να δεις μια ταινία του Guy Ritchie, τότε έχεις πρόβλημα… σοβαρό. Μετά από τόσο καιρό χωρίς ταινία (από το 2011), είναι ένα καλό μεζεδάκι για να αντέξεις την αναμονή μέχρι το King Arthur.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating5 Votes
8.9
8