John Wick: Chapter 2 (2017)

Poster

Στην προσπάθεια του να αποσυρθεί από την ενεργό δράσης και να τον αφήσουν στην ησυχία του με το νέο του σκυλί (χωρίς όνομα), ο John o Wick γίνεται στόχος του υποκόσμου, διότι αρνείται να εκτελέσει έναν δεσμό αίματος του παρελθόντος. Το task εξαιρετικά δύσκολο, η προδοσία μυρίζει από χιλιόμετρα, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τον John Wick!

John Wick: You wanted me back… I’m back!

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Θα προσπαθήσω να καταλαγιάσω τον ενθουσιασμό μου ως σωστός Φιλμάκιας!

Γιάννης Γουίκ: Κεφάλαιο Δεύτερο. Η συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας του 2014 με τίτλο τι άλλο, John Wick. Στις εποχές που όλοι οι (δεν θα πω γέροι) θα πω μεσόκοποι ηθοποιοί το έχουν γυρίσει στις μπλοκμπαστερικές ταινίες δράσεις και αποτυγχάνουν παταγωδώς (τουλάχιστον στα μάτια μας) ήρθε μία ταινία που μας έκανε να δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι.

Η ταινία λοιπόν, μας βάζει στη δράση από το πρώτο λεπτό. Με τον John Wick, που δεν βλέπουμε το πρόσωπο του για αρκετή ώρα (πολύ καλό), να προσπαθεί να πάρει πίσω το αμάξι του, σκοτώνοντας κόσμο και κοσμάκη και ζητώντας ειρήνη από τον Ρώσσο μαφιόζο και θείο του πιτσιρικά που τα ξεκίνησε όλα! Και πάνω που λες ότι όλα πάνε καλά, τελικά ένας Ιταλός μαφιόζος θυμήθηκε τον δεσμό αίματος που είχε κάνει ο John για να βγει έξω, και τον αναγκάζει να ξαναμπεί στη δράση. ΟΚ, η ιστορία δεν έπιασε πάτο αυτή τη φορά, αλλά και πάλι δεν είναι το δυνατό σημείο της ταινίας.

Όμως αυτό πραγματικά είναι η ταινία. Ένα project που σέβεται τον εαυτό του από την αρχή μέχρι το τέλος. Η έναρξη της καθίσταται ορόσημο ταινιών δράσης και επικίνδυνων σκηνών. Μόλις το 2ο πλάνο της ταινίας μας δείχνει ένα video wall με τον Buster Keaton (1895 – 1966), που υπήρξε από τους πρώτους και πιο διάσημους κασκαντέρ στην εποχή του βουβού κινηματογράφου. Αν το κοινό πιάσει το εν λόγω Easter egg, ξέρει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Με τη διάρκεια της ταινίας να είναι λίγο μεγαλύτερη, σαν άλλο Raid, ανεβάζει κάμποσα κλίκ τον πήχη της δράσης και όχι μόνο. Αυτή είναι μία ευκαιρία για τους δημιουργούς να αναπτύξουν τον κόσμο που μας είχαν παρουσιάσει στην προηγούμενη ταινία και δεν χάνουν. Μπαίνουμε λοιπόν βαθιά στα κέντρα δεδομένων της μαφίας, βλέπουμε την έκταση του δικτύου, τους κανόνες, τα ξενοδοχεία (στα οποία δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν “δουλειές”) καθώς και τον τρόπο που ενημερώνονται τα αρχεία (με τεχνολογία πολλών ετών πίσω, άκρως απαραβίαστη) και κάποιος μπορεί να βγει επικηρυγμένος.

Ο ρυθμός της υπέροχος, χωρίς να κάνει κοιλιά. Το ψωμί ήρθε άμεσα, γιατί είχαμε πολλά να δούμε. Η δράση άψογη, για τους φανατικούς των ταινιών δράσης (όπως εγώ) απλά μπαίνεις στον επίγειο παράδεισο. Με budget μόλις 40 εκατ. δολάρια, χωρίς υπερβολές, δεν χρειάστηκε να δούμε εκρήξεις, ελικόπτερα να πέφτουν και ελεύθερες πτώσεις για να εντυπωσιαστούμε, αλλά έξυπνες και ωραίες σκηνές.

Το τέλος της ταινίας δεν το φανταστήκαμε, αλλά μας άρεσε και κούμπωσε κατάλληλα σε όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θα ξεκινήσω προφανώς με τον Νο1 και πιο bad ass action hero τα κάνω όλα και συμφέρω, Keanu Reeves. Ο σεβασμός μου στον εν λόγω μέτριο ηθοποιό είναι γνωστός, γιατί είναι ένας ταπεινός άνθρωπος που ξέρει που να κινηθεί. Έχει κατεβάσει άπειρες φορές τον μισθό του για να συμπρωταγωνιστήσει με μεγάλα ονόματα και είναι από τους πιο αφοσιωμένους καλλιτέχνες εκεί έξω. Με πολλές ταινίες στο βιογραφικό του και μία ως σκηνοθέτης, πλέον ξέρει πώς να πουλήσει τον εαυτό του.

Εκπαιδεύτηκε για μία ακόμη φορά στις πολεμικές τέχνες καθώς και στη χρήση όπλων με live ammo, (ένα search στο youtube θα σας πείσει). Αυτά που κάνει είναι πραγματικά απίστευτα, και πάνω από όλα τα βλέπεις όλα ξεκάθαρα. Οι δημιουργοί θέλησαν να γίνει πιο γρήγορος και να χρησιμοποιεί πολλά όπλα ταυτόχρονα και το πέτυχαν. Επίσης μάθαμε επιτέλους πώς σκοτώνει με τη χρήση ενός μολυβιού! (ξέρετε αυτά που είχαμε στο σχολείο και τα ξύναμε για να έχουν κοφτερή μύτη). Αν πιστεύετε ότι μας το έδειξε ο Nolan στο The Dark Knight, τότε δείτε προσεκτικά τις εν λόγω σκηνές, και διαλέξτε.

Στην σκηνοθετική καρέκλα συνεχίζει ο Chad Stahelski, ο οποίος έχει κάνει stunts για όποια ταινία έχει μέσα τη λέξη blood και τα sequel της. Καθώς μεγαλώνει όμως, καταλαβαίνει ότι θα πέσει στα αζήτητα, οπότε η σκηνοθεσία ήταν ένας τρόπος φυγής. Οι ικανότητες του ξεπερνούν και τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες, διότι ξέρει τι θέλει και πως το θέλει. Ανέβασε ελάχιστα τον πήχη εδώ, βγαίνοντας λίγο έξω από τη περπατημένη με επιτυχία. Έπαιξε με καθρεφτίσματα και με μεσαίας ταχύτητας μοντάζ, μη ξεφεύγοντας όμως από τους ευρηγώνιους φακούς, τα σταθερά πλάνα και το ελάχιστο handcam. Άλλωστε, όταν έχεις έναν πρωταγωνιστή που ξέρει τι κάνει, δεν έχεις να κρύψεις τίποτα.

Στον φωτισμό ο Dan Laustsen (Crimson Peak), κινήθηκε στα ίδια πλαίσια του προκατόχου του, οπότε δεν μας χάλασε τη γεύση.
Εκεί που πρέπει να σταθώ είναι προφανώς στην μουσική. Το score υπογράφεται από τους Tyler Bates (John Wick) και Joel J. Richard (Body of Lies). Δύο υπέροχοι καλλιτέχνες, οι οποίοι έπαιξαν με electro και φλέρταραν με το rock.

Αξίζει να αναφέρω, πως οι πιο δυνατές σκηνές είναι στην πρώτη του αποστολή στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια live συναυλίας στο Κολοσσαίο. Εκεί ακούμε πολύ ωραία κομμάτια όπως το “Coronation – feat. Ciscandra Nostalghia”, το “Le Castle Vania – John Wick Mode” για τους φανατικούς του electro καθώς και το Plastic Heart – feat. Ciscandra Nostalghia. Να θυμήσω πως στο πρώτο είχαμε ακούσει πάλι από την Ciscandra Nostalghia και μουσική του Tyler Bates το πολύ καλό “Who You Talkin’ To Man”.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επαναλαμβάνω πως είμαι φανατικός της δράσης, αυτό μπορείτε να το δείτε από τα αφιερώματα μου. Όμως είμαι φανατικός της καλής και σωστής δράσης, που ναι μεν μπορεί να φτάσει την υπερβολή (διάολε ταινία βλέπουμε) αλλά όμως πατάει καλά στα πόδια της.

Από την στιγμή που είδα την πρώτη ταινία, περίμενα το sequel με ανυπομονησία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, βλέποντας την άψογη δράση και την βία χωρίς όριο, είχα ένα χαμόγελο ευχαρίστησης καρφωμένο στο πρόσωπό μου. Γιατί μιλάμε για επαγγελματική δουλειά πάνω από όλα.

Το John Wick: Chapter 2 (επίσημα μέρος της τριλογίας John Wick) είναι η καλύτερη ταινία δράσης της χρονιάς. Δείτε τη και δεν θα χάσετε.
Για όσους ψάχνουν την υπόθεση και δεν εντυπωσιάζονται από τις σκηνές δράσεις, μιας και η ταινία δεν σας λέει ψέματα, παρακαλώ όπως απομακρυνθείτε από τις σκοτεινές αίθουσες. Ευχαριστώ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating2 Votes
9.6
8