Ο John Wick, είναι ένας πρώην εκτελεστής. Και με το πρώην εννοείται πως τα παράτησε όλα για να γυρίσει σελίδα στη ζωή του. Προφανώς για μια γυναίκα. Τελειώνει μία δύσκολη δουλειά, που μόνο ένας άνθρωπος με το δικό του χάρισμα θα μπορούσε να φέρει εις πέρας, και ξεκινάει τη νέα του ζωή. Πριν καλά καλά χαρεί τους καρπούς των κόπων του, μιας και η ζωή είναι άδικη και όλα εδώ πληρώνονται, η γυναίκα του πεθαίνει. Μοναδική του συντροφιά, ένα αξιαγάπητο σκυλάκι, ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν ποτέ, και προφανώς ότι λεφτά του έχουν απομείνει. Τι θα γίνει όμως, όταν ο γιος του πρώην αφεντικού του, του πάρει ότι έχει αξία πλέον στη ζωή του;
TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ
Εδώ έχουμε κάτι πάρα πολύ απλό. Μία ταινία η οποία, αν ξέρεις το είδος της, θα την ευχαριστηθείς μέχρι το τέλος. Ή έστω μέχρι λίγο πριν το τέλος, γιατί το πιο κλισέ και από το κλισέ μας χάλασε την γεύση. Σαν να τρως ένα ωραίο παστίτσιο, αλλά στο τέλος να σου αφήνει την καμένη γεύση της μπεσαμέλ στον ουρανίσκο!
Το στόρι της ταινίας, πιο ρηχό και από την μπανιέρα μας. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάθε άλλο. Διότι η ταινία δεν βασίζεται στην υπόθεση. Το στόρι είναι απλό, και οι συντελεστές έδωσαν βάση καθαρά στις σκηνές. Άφησαν το κοινό να μην σκοτίζει το κεφάλι του με βαθυστόχαστα νοήματα και εκπλήξεις της τελευταίας σκηνής, και να απολαύσει την ταινία. Ο πρώην, διάσημος, ωραίος, μετανιωμένος και προφανώς killer, επιστρέφει στην ενεργό δράση, για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του σκύλου του και την κλοπή του αυτοκινήτου του. Προφανώς, δεν είναι αυτός ο λόγος. Το βαθύτερο νόημα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος φτάνει στα άκρα, όταν κάποιος του κλέβει την ελπίδα της ζωής. Η ζωή πάντα συνεχίζεται, ενώ η ελπίδα μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα πιο απλά πράγματα.
Η ταινία λοιπόν δεν έχει πάρει άδικα υψηλή βαθμολογία (7,3 στο imdb). Διότι μας παρουσιάζει ένα υπερθέαμα σκηνών δράσης. Θα μου πείτε σε τι διαφέρει από τόσες άλλες ταινίες; Εδώ έχουμε τον Jason Statham που έχει ξυλοφορτώσει το μισό Hollywood.
Διαφέρει το είδος της δράσης. Υπάρχει διαφορά στις ταινίες με υπερβολή, εντυπωσιακές κινήσεις, wires, special effects κτλ, και στις ταινίες με καθαρόαιμη δράση, με αληθοφάνεια και προφανώς έναν πρωταγωνιστή που δεν χρησιμοποιεί stand double.
Η δράση ήταν καλοστημένη, και το Fight Chorography μας έδειξε ότι ο Keanu Reeves ασχολήθηκε με το Judo και το CAR (Central Axis Relock). Το τελευταίο είναι το Shooting Style που διδάσκεται στις υπηρεσίες ασφαλείας. Παρόμοιες είχαμε δει σε ταινίες όπως Heat και Collateral. Γρήγορες, σε ζωτικά σημεία (δύο στην καδιά, μία στο κεφάλι) χωρίς να αφήνει επιζώντες στο τέλος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
One man show για τον Keanu Reeves, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως δεν κυνηγάει άλλες εμπορικές επιτυχίες στη ζωή του. Οπότε πειραματίζεται και περνάει καλά. Αυτό και το γεγονός ότι μετά την επιτυχία του Matrix, έδωσε 16 εκατ δολάρια από τα προσωπικά του κέρδη στην Visual Effects Team της τριλογίας, σίγουρα μας κερδίζει τον σεβασμό.
Ο ρόλος δεν είναι απαιτητικός από άποψη υποκριτικού ταλέντου, οπότε στηρίζεται καθαρά στις σκηνές δράσης.
Οι σκηνοθέτες Chad Stahelski και David Leitch (αν και στην ταινία εμφανίζεται μόνο το όνομα του πρώτου) δεν είναι γνωστοί ως σκηνοθέτες, αλλά ως stunt doubles σε άπειρες ταινίες (Matrix, V for Vendetta, 300 και πολλές άλλες). Η δουλειά τους όμως ήταν εκπληκτική, καθώς τα πλάνα που επέλεξαν ήταν στατικά και σε συνδυασμό με την φωτογραφία του Jonathan Sela (A good day to die hard, Max Payne) δημιούργησαν το κλίμα που χρειαζόταν. Τα χρώματα μουντά αλλά καθαρά, με έντονο πράσινο και μαύρο μας έδωσαν γεύση από Matrix και Max Payne. Ένας Willem Dafoe καθαρά για να ακουστεί το όνομα και ο Alfie Allen γιατί είναι cool να έχεις ηθοποιό από το Game of Thrones στην ταινία σου.
Τέλος αξίζει να αναφέρω πως οι λάτρεις των OSTs, θα εντυπωσιαστούν όχι μόνο με το score της ταινίας, αλλά και από δύο κομμάτια που παίζουν μέσα στην ταινία, το “Who You Talkin’ To Man”- Ciscandra Nostalghia και το Killing Strangers από το νέο album του Marilyn Manson.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ
Γιατί δεν είστε λάτρεις των shaky πλάνων, που δεν καταλαβαίνεις και πολλά, απλά τα φαντάζεσαι και σας αρέσουν καθαρά πλάνα με την δράση να αφηγείται. Γιατί δεν θέλετε δυσνόητη υπόθεση, παρά μία χαλαρή. Γιατί είστε φαν του Keanu Reeves. Γιατί είστε φαν της μουντής φωτογραφίας. Γιατί είστε φαν της σωστής δράσης.