Poster

Όταν πέντε τυχαίοι πολίτες σκοτώνονται εν ψυχρώ, ένας εκπαιδευμένος πρώην στρατιωτικός ελεύθερος σκοπευτής, φέρεται άμεσα ως δράστης. Ο μόνος τρόπος για να “καθαρίσει” το όνομά του είναι να αφήσει την υπόθεση στα χέρια ενός ανθρώπου που το έχει ξανακάνει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ζώντας ως “φάντασμα” τα τελευταία 2 χρόνια, ο πρώην στρατιωτικός επιθεωρητής Jack Reacher, επιστρέφει στο προσκήνιο μετά το κάλεσμα ενός πρώην στρατιωτικού “σναϊπερά”, που είχε ξανασώσει στο παρελθόν και τώρα κατηγορείται για 5 δολοφονίες. Η επιστροφή του αυτή θα τον φέρει δίπλα σε μία δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπόθεση υπεράσπισης του κατηγορουμένου μόνο και μόνο για να προσπαθήσει να κερδίσει δικαστικά τον “αήττητο” πατέρα της (που είναι ο κατήγορος), με έπαθλο την επαγγελματική της αναγνώριση.

Η όλη υπόθεση ανθρωποκτονίας φυσικά και είναι σκηνοθετημένη (διαφορετικά δεν θα είχε ψωμί η ιστορία), με στημένο κατηγορούμενο και κρυφά κίνητρα τα οποία ανακαλύπτουν γρήγορα οι δύο πρωταγωνιστές. Αυτός θα είναι και ο λόγος απαρχής ενός κυνηγητού που θα ακολουθήσει για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Το παραπάνω σενάριο θα φάνταζε εντάξει για ένα θρίλερ περιπέτειας των 90s με πρωταγωνιστή τον Bruce Willis ή τον Sylvester Stallone στο ρόλο του ψυχρού εκτελεστή στρατιωτικού που τον ενδιαφέρει μόνο η προσωπική του ηθική και η απόδοση δικαιοσύνης. Όμως εν έτη 2012 το βρίσκω αρκετά ρηχό και χιλιο-ειπωμένο. Παρότι βασίζεται στο best seller μυθιστόρημα του Lee Child “One Shot” (δεν το έχω διαβάσει), η πλοκή παραείναι προβλέψιμη, οι διάλογοι προκαλούν αμηχανία (τουλάχιστον το 50% αυτών θα μπορούσαν να μην υπάρχουν), ενώ το βάθος των χαρακτήρων παραπέμπει σε τυπικούς πρωταγωνιστές αντίστοιχων ταινιών (ενδεικτικό δείγμα: Demolition Man, True Lies, Die Hard κλπ)

Η σκηνή που ίσως να θυμάμαι από τη συγκεκριμένη περιπέτεια είναι αυτή της καταδίωξης με αυτοκίνητα, όπου η αστυνομία κυνηγά τον Jack Reacher και αυτός με τη σειρά του τους πραγματικούς κακούς. Αν φυσικά σου αρέσει τέτοιο, ρίξε μια ματιά στο αντίστοιχο καταπληκτικό αφιέρωμα που βρίσκεται στο παρόν site.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του cold blood πρώην στρατιωτικού είναι “πολύ λίγος” για τον ταλαντούχο (hater gonna hate) Tom Cruise και θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευτεί από άλλους μονοδιάστατους action figures επιπέδου Jason Statham & Liam Neeson. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για την επιλογή αυτή, είναι η αναζήτηση ενός ρόλου αλά Collateral για τον αγαπημένο super star, ο οποίος θα μπορούσε να μείνει μόνο στον ρόλο του παραγωγού, αποφεύγοντας να τσαλακώσει τον δικό του μύθο στο είδος.

Σε δεύτερους ρόλους η πανέμορφη Rosamund Pike (παρακολουθήστε την καλύτερα στο Gone Girl, αν δεν το έχετε ήδη κάνει) που απλά υπάρχει για να χαρίζει κάδρα με τα υπέροχα μελαγχολικά της μάτια, ο Richard Jenkins (γνωστή φυσιογνωμία ρολίστα) και ο Robert Duvall σε έναν ρόλο που μάλλον θα ήθελε να ξεχάσει (το συνταξιοδοτικό της Αμερικής μάλλον δεν τον καλύπτει πλήρως).

Στον ρόλο του σκηνοθέτη ο  Christopher McQuarrie του οποίου είναι η δεύτερη ταινία (το πολύ καλύτερο The Way of the Gun ήταν το μακρινό 2000). Το συγκεκριμένο του εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως “demo” κατά τη γνώμη μου για να πάρει τις επόμενες δύο πιο σοβαρές δουλειές-projects από τον πρωταγωνιστή – παραγωγό του, στο ίδιο πάντα είδος (Mission Impossible 5+6).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Δεν έχω και πολλά επιχειρήματα για να σε πείσω να παρακολουθήσεις το Jack Reacher, καθώς αποτελεί μία άστοχη κατά τη γνώμη μου επιλογή του Tom Cruise, ως ένα ακόμη franchise ταινιών δράσης. Όντας κινηματογραφικός φαν του κοντού, θα χαρώ μόνο αν ακούσω πως ακύρωσε το sequel που έπεται…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
4.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5.5
Reader Rating3 Votes
6.4
5.1