Hell or High Water (2016)

Poster

Ένας χωρισμένος πατέρας και ο αδερφός του, πρώην κατάδικος, ξεκινούν μία σειρά από ληστείες για να σώσουν την οικογενειακή τους περιουσία. Ένας ικανός ranger, μέρες πριν βγει στην σύνταξη, αναλαμβάνει την υπόθεση.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η φράση “come hell or high water” σημαίνει “do whatever needs to be done, no matter the circumstances”. Με άλλα λόγια, κάνε ότι χρειάζεται χωρίς να σκέφτεσαι τις συνθήκες. Προφανώς αν γνωρίζεις την έννοια της φράσης καταλαβαίνεις τα πάντα για την ταινία.

Ο Toby και ο Tanner, δύο αδέλφια μεγαλωμένα στο Texas αποφασίζουν να φύγουν από την αγκαλιά του νόμιμου για να σώσουν την πατρική τους περιουσία από τα χέρια των τραπεζών. Ο ένας πρώην κατάδικος και ο άλλος χωρισμένος πατέρας που θα έκανε τα πάντα για τα παιδιά του. Από τη μεριά του νόμου, ο Ranger Marcus με τον βοηθό του Alberto αναλαμβάνουν την υπόθεση. Πρόκειται για την τελευταία υπόθεση του Marcus, καθώς σε λίγες μέρες βγαίνει στη σύνταξη.

Η ροή της ταινίας προδίδει τα θέλω του σκηνοθέτη, βάζοντας το κοινό σε μία κοινωνία με καθημερινά προβλήματα. Η ταινία δείχνει με ωμή ματιά τη ζωή στο Τέξας. Μίας κοινωνίας που αντιστέκεται στην εξέλιξη, με ανθρώπους καθημερινούς που χτυπούν την πόρτα της κόλασης για να σώσουν όχι μόνο τα δεδουλευμένα, αλλά και το ηθικό του εγώ.

Κάνε τα πάντα για τα παιδιά σου, ακόμη και αν γνωρίζεις πως η ζωή σου θα έχει μία σύντομη ημερομηνία λήξης. Ακόμη και αν τα εμπόδια που υψώνονται μπροστά σου, ξεπερνούν τη λογική.

Η άλλη μεριά του νομίσματος είναι ο πιστός στο καθήκον Ranger. Έμπειρός και έξυπνος, καταφέρνει να λύσει κάθε είδους μυστήριο και γρίφο σε χρόνο ρεκόρ. Ακολουθεί πιστά τους κανόνες και δεν ξεφεύγει από τα πιστεύω του. Όταν όμως η αδικία του χτυπήσει την πόρτα, όλες οι ηθικές αξίες πάνε περίπατο μέχρι να γραφτεί το τέλος με αίμα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Με εμφανή επιρροή από τους αδερφούς Koen, ο David Mackenzie αφηγείται την ιστορία του με απλό και κατανοητό τρόπο. Μετά το πολύ πετυχημένο Starred Up, όπου ασχολήθηκε με παραπλήσιες αξίες, αυτή τη φορά μας μετέφερε στους σκονισμένους δρόμους του Τέξας για να μας δείξει μία άλλη μορφή της ζωής.

Η Αμερικανική ζωή, όχι όπως την φανταζόμαστε αλλά όπως την έχουμε δει πολλές φορές. Με τους σύγχρονους καουμπόηδες, τα αγροτικά αυτοκίνητα και την οπλοκατοχή που θεωρείται δεδομένη ακόμη και στις μέρες μας. Τα πλάνα του δεν με άφησαν με ανοιχτό το στόμα, αν εξαιρέσω μία σκηνή που τα δύο αδέρφια συζητούν ατενίζοντας τον ορίζοντα και εμείς ακολουθήσαμε την ροή της σε όλους τους άξονες.

Chris Pine (Star Trek Beyond) και Ben Foster (Inferno) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Δεν ξεχωρίζεις κάποιον εκ των δύο. Ο καλός και ο κακός αδερφός, που έχουν αγάπη και σεβασμό όχι μόνο ο ένας για τον άλλον, αλλά και για τον κοινό τους σκοπό.

Σίγουρα θα σου μείνει η ερμηνεία του Jeff Bridges (TRON: LEGACY) στο ρόλο του Ranger. Εριστικός και ώρες ώρες εκνευριστικά σωστός στα όσα λέει. Οι ικανότητες του όμως σαν αστυνομικός ίσως ακούμπησαν τα όρια της υπερβολής, αν και η υπόθεση δεν ήταν και τόσο δύσκολη για να λυθεί σε μία κλειστή κοινωνία. Σίγουρα όμως, βγαίνοντας από την αίθουσα θα θυμάσαι τον παράξενο γέρο, με το καουμπόικο καπέλο.

Δυστυχώς η μουσική ήταν απούσα, αλλά δε νομίζω ότι ο σκηνοθέτης είχε σκοπό να σε κάνει να την προσέξεις.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Ίσως αν ψάξεις πιο βαθιά στο νόημα της ταινίας βρεις το λόγο για να την δεις. Σίγουρα είναι ένα project προσεγμένο, αλλά δεν απευθύνεται σε όλο το κοινό. Οι καρδιές των Αμερικάνων θα φτερουγίσουν, μιας και θα ταυτιστούν με τα γεγονότα και τους ήρωες. Εμείς από την άλλη, ναι μεν σίγουρα έχουμε κάνει παρόμοιες σκέψεις αλλά δεν είναι το Hell or High Water η μοναδική ταινία που μας έβγαλε τέτοιου είδους συναισθήματα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
4
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating2 Votes
7.5
6