Crooked House (2017)

Poster

Όταν ένας πλούσιος και αδίστακτος κροίσος δηλητηριάζεται στο ίδιο του το κρεβάτι, ο ντετέκτιβ Charles Hayward καλείται για να διαλευκάνει το έγκλημα. Η αποκάλυψη ότι η μία από τους κύριους υπόπτους είναι η εγγονή του θύματος, η Sophia, θα τον σοκάρει, μιας και ήταν πρώην ερωμένη του. Ο ντετέκτιβ πρέπει να διατηρήσει το μυαλό του καθαρό, ώστε να καθοδηγήσει την Sophia και την υπόλοιπη οικογένεια σε μια υπόθεση όπου κανένας δεν είναι υπεράνω υποψίας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια ταινία μυστηρίου, που βασίστηκε στην ομώνυμη νουβέλα της Agatha Christie. Μια έξυπνη ιστορία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 1949. Απ’ όσο ξέρουμε, η συγκεκριμένη ιστορία ήταν μια από τις αγαπημένες της, μαζί με την “Ordeal By Innocence”.

Με αφορμή από τον θάνατο του Έλληνα κροίσου Aristide Leonides, όλη η οικογένεια του μπήκε στο στόχαστρο επειδή ήταν οι κύριοι ύποπτοι για την δολοφονία του. Τρεις γενιές της οικογένειας Leonides, μένει κάτω από την ίδια στέγη και λίγο πολύ ο καθένας είχε τον λόγο του για να μην θέλει στην ζωή τον Έλληνα κροίσο.

Η εγγονή του Aristide, Sophia, ενεργοποιήθηκε και κάλεσε τον φίλο και ντεντέκτιβ Charles Hayward, για να λύσει το μυστήριο. Εδώ λοιπόν ξεκινούν όλα να μπερδεύονται να περιπλέκονται αλλά και να βγάζουν κάποια λογική. Με την προσπάθεια του Charles, το τοπίο ξεκαθάρισε και άρχισε να μπαίνει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Εντάξει, δεν το πέτυχε με την πρώτη, όμως πάντα σε έναν πόλεμο υπάρχουν αθώα θύματα. Έτσι έγινε και εδώ.

Η ταινία ενώ έχει μια πάρα πολύ καλή ιστορία, σε γενικές γραμμές δεν κρατάει πολύ το ενδιαφέρον του θεατή. Πολλές φορές είναι άνευρη, λίγο χλιαρή και σε μερικά σημεία αδιάφορη και αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ιστορία της μοναδικής, Agatha Christie. Παρόλα αυτά όμως, προς το τέλος της ταινίας γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον και έτσι η ταινία, σώζεται πριν πέσει στο γκρεμό !

Οι χαρακτήρες, αν και δεν έχω διαβάσει τη νουβέλα, μου φάνηκαν λιγάκι υποτονικοί και είμαι σίγουρη ότι δεν είναι καθόλου έτσι στο βιβλίο. Μολονότι μέσα είχε ηθοποιούς καλού και αξιόπιστου βεληνεκούς, η μετριότητα ήταν φανερή από παντού.

Για την ιστορία, ο τίτλος της νουβέλας και κατ’ επέκτασή της ταινίας μας, αναφέρεται σε ένα παιδικό τραγουδάκι με την ονομασία ” There was a Crooked Man “. Άλλοι λένε ότι η πόλη του Lavenham, ενέπνευσε την ομοιοκαταληξία, άλλοι πάλι ότι το ποίημα προέρχεται από την ιστορία του Βασιλιά Charles I της Αγγλίας. Φημολογείται επίσης ότι o “Crooked Man” ήταν ο Σκωτσέζος στρατηγός Sir Alexander Leslie, ο οποίος εξασφάλισε πολιτική και θρησκευτική ελευθερία στη Σκωτία. Όμως για την Agatha Christie, ο τίτλος έχει την έννοια της ατιμωρησίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης αυτής της προσπάθειας είναι ο Γάλλος Gilles Paquet- Brenner, ο οποίος προσωπικά με μπέρδεψε. Μερικές φορές έδωσε την απαραίτητη ατμόσφαιρα που ζητούσε το σενάριο, άλλες πάλι όχι. Προφανώς και έχει δώσει τις οδηγίες του στο cast και στον τρόπο που εκείνος θα ήθελε να ερμηνεύσουν τον εκάστοτε ρόλο, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να έχει στα χέρια του ηθοποιούς που θα μπορούσαν να απογειώσουν την ταινία και μάλλον δεν τους άφησε.

Το λέω αυτό γιατί είχαμε μέσα την εκπληκτική Glenn Close (Lady Edith), η οποία ήταν πανταχού παρών αλλά δεν μας μετέφερε αρκετά αυτό που έπρεπε. Όμως για μην είμαι άδικη, ερμηνευτικά ήταν απ’τις καλύτερες παρουσίες. Οπότε φανταστείτε τι γίνεται στη συνέχεια. Μέσα έχουμε και την Gillian Anderson (Magda), που να σας πω την αλήθεια δεν την πήρα χαμπάρι ότι ήταν αυτή. Έδωσε πολύ λίγο από την ερμηνεία που θα μπορούσε, κατά την άποψή μου. Η Christina Hendricks (Brenda), που όσοι έχετε δει Mad Men (Tv- Series), θα την θυμάστε στον ρόλο της Joan Harris. Πληθωρική όπως πάντα, να ερμηνεύει με λαγνεία και υποσχέσεις. Ρόλος που της ταίριαζε γάντι, αλλά ήτο πολύ λίγη η ώρα που την απολαύσαμε. Η πιο πικάντικη ερμηνεία είναι απ’ την Stefanie Martini (Sophia de Haviland), η εγγονή του αείμνηστου, που κίνησε όλες τις διαδικασίες για ν’αποκαλυφθεί το έγκλημα. Τέλος η Honor Kneafsey (Josephine), παρά το νεαρό της ηλικίας της, ερμηνεύει εξαιρετικά τον ρόλο της και μας χαρίζει λιγάκι μια νότα μυστηρίου παραπάνω.

Από σεναριακή πλευρά, το έβαλε πάλι το χεράκι του ο Gilles Paquet- Brenner, μαζί με τον βραβευμένο με Oscar, Jillian Fellowes και τον Tim Rose Price. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά εάν έχουν κάνει καλή δουλειά, εννοώντας ότι δεν έχω διαβάσει τη νουβέλα. Όμως σαν σενάριο είναι αρκετά ικανοποιητικό, για δυο Γάλλους που προσπάθησαν να δώσουν την Λονδρέζικη ατμόσφαιρα της εποχής.

Η μουσική, αχ! η μουσική, αν και με μικρές δόσεις ήταν παρούσα για να συντροφεύει την εκάστοτε σκηνή και να μας μεταφέρει το κλίμα που πρέπει. Τι να σου κάνει όμως και αυτή; Μόνη της το πάλεψε και μερικές φορές μας ικανοποίησε.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είσαι λάτρης του μυστηρίου, της Agatha Christie και των ταινιών που έχουν αυτό το παιχνίδι κρυμμένου δολοφόνου. Γιατί σου αρέσει το οτιδήποτε αναφέρεται στη Βρετανία, στις κληρονομιές και στις “ενωμένες οικογένειες”. Για να περάσεις ένα όμορφο βροχερό απόγευμα Κυριακής, παρέα με ένα φλιτζάνι τσάι, δυο φίλους της ίδιας νοοτροπίας και βρίσκοντας πρώτος τον δολοφόνο, να πας θριαμβευτής για έναν ήσυχο ύπνο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
4.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5.5
Reader Rating10 Votes
6.9
5.4